Wat te doen als je auto oververhit dreigt te raken

Wat te doen als je auto oververhit dreigt te raken We rijden steeds meer in onze auto en er zijn steeds meer files. We gaan steeds vaker met de auto op vakantie, om te skiën, of op weg naar de zon. Vooral de files en het warme weer zijn erg belastend voor de motor en het koelsysteem. Regelmatig zie je, vooral in de zomer, auto's langs de weg staan. Oververhit. Maar wat doe je als jouw auto oververhit dreigt te raken?

Wat te doen

Er zijn een aantal dingen die je kunt overnemen als je auto oververhit dreigt te raken. Allereerst is het verstandig om van kant te gaan staan en de auto uit te zetten. De motor kan hierdoor afkoelen. De motor kan sneller afkoelen als u de motorkap open zet. Blijf voor de rest van de radiator af.

Check vervolgens de koelvloeistof. Als het goed is staat op de koelvloeistoftank aangegeven op welk peil de koelvloeistof moet zijn. Vul de koelvloeistof zo nodig aan, bij de meeste auto’s is het niet nodig om hiermee te wachten tot de auto is afgekoeld. Controleer bij twijfel altijd de handleiding van uw auto.

Het is erg belangrijk dat u voor elke rit een fles koelvloeistof in uw auto heeft.

Serieus probleem, of niet?

Of je kunt verder rijden met de auto hangt af van de oorzaak van het probleem. Als het niveau van de koelvloeistof te laag was, kun je er vanuit gaan dat de auto voor de rest in orde is. Je kunt met een gerust hart verder rijden. Rij niet verder als je geen koelvloeistof bij je hebt om het tekort aan te vullen, je kunt de motor hierdoor beschadigen.

Indien het peil van de koelvloeistof in orde is, is er iets anders aan de hand met het koelingsysteem van de auto. Het verstandigste is in dit geval om hulp in te roepen, van een kennis of van de ANWB, om de auto op sleeptouw te nemen. Verder rijden kan de motor beschadigen.

Toch verder rijden?

Soms is verder rijden de enige optie, omdat er geen hulp beschikbaar is, en/of omdat je op een onveilige plek staat. Ook in dit geval zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de oververhitting zo lang mogelijk uit te stellen.

Schakel allereerst de airconditioning uit. Deze belast de motor namelijk extra. Hoe onconfortabel het ook is op een warme dag, draai de verwarming zo hoog mogelijk. Deze warmte wordt onttrokken aan de motor.

Pas je rijstijl aan

Als je voor meer dan een minuut stil staat zet je de motor uit. Dit kun je bijvoorbeeld doen als je in een file staat, als je op een stoplicht moet wachten of als je voor een brug moet wachten. Hou het verkeer voor je goed in de gaten en start de motor weer zodra de auto’s voor je weer in beweging komen.

Probeer, in geval van file, op een langzame en gelijkmatige snelheid door te rijden. De motor wordt zwaarder belast als je snel optrekt, weer remt en weer snel optrekt. Trek ook niet op voor elke halve meter die de auto voor je vooruit gaat. Wacht liever even tot het de moeite van het optrekken waard is.

Probeer files zo veel mogelijk te mijden. Wacht bij voorkeur op een parkeerplaats of bij een tankstation tot de spits voorbij is of probeer een andere route te rijden. De auto raakt het snelste oververhit wanneer er wordt gereden in de eerste of tweede versnelling, dit vanwege het hoge toerental. 120 km per uur rijden is, wat betreft de motor, dus beter dan 20 km per uur rijden.
© 2011 - 2024 M_ichje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Controlelampjes in de autoControlelampjes in de autoControlampjes in de auto zijn een waarschuwing om je verwittigen dat er een probleem is met je auto die dient verholpen…
Airconditioning in de auto niet alleen 's zomers prettigAirconditioning in de auto niet alleen 's zomers prettigAirco in de auto is 's zomers erg prettig en omdat u fris achter het stuur zit bevordert het ook de veiligheid. Maar ook…
Besparen op benzine: Tips om zuiniger te rijdenAuto's worden steeds zuiniger. Het brandstofverbruik is belangrijker dan ooit tevoren. Fabrikanten gebruiken de "run" op…
Zuinig autorijden: Nieuwe rijden vermindert verbruik benzineZuinig autorijden: Nieuwe rijden vermindert verbruik benzineEen auto kost veel geld, maar er zijn manieren waarmee je geld bespaart. Zo kan je een auto rijden die veel kilometers o…

Autokosten omlaag brengenAutokosten omlaag brengenU kunt de autokosten omlaag brengen, door onderstaande tips in acht te nemen. Het bezitten en het rijden van en auto is…
7 redenen om je auto te verkopen7 redenen om je auto te verkopenSoms kan je auto verkopen gunstig zijn. Het kan zo zijn dat je het aantal auto's in je gezin wil beperken om te besparen…
Bronnen en referenties
  • http://www.wikihow.com/Stop-an-Engine-from-Overheating
Reactie

Anita, 10-06-2014
Goed artikel. Want je zit mooi onthand als het zo ver is. Ook ik stond stil in file rondom Lille met volgeladen Renault Espace ( 330.000 km op de teller). Kokende koelvloeistof. Na enig afkoelen met nog één tussenstop een Franse supermarkt weten te bereiken, waar ze koelvloeistof verkochten. Auto in de schaduw, op terrasje even het nuttige met het aangename verenigd. Na drie kwartier de dop voorzichtig met doek opengedraaid (het vat was nog steeds kokend heet, evenals de motor). Van een plastic tabblad (handig, ijverige kinderen op de achterbank) een trechter gevouwen en een paar kopjes koelvloeistof toegevoegd. Vervolgens konden we zonder problemen door. En zelfs terug, met buitentemperatuur tot 34 graden. Wel filemijdend gereden, iedere twee uur pauze en de auto - voor zover mogelijk - in de schaduw gezet. Blijft raadselachtig waarom de koelvloeistof zo'n laag niveau had, terwijl ik het vat een maand of 6 geleden heb laten vervangen. Maar met deze oplossing konden we in ieder geval naar Frankrijk en weer terug. Zonder takelwagen. Reactie infoteur, 08-07-2014
Hallo Anita, vervelend om te horen dat uw auto in Frankrijk oververhit is geraakt, maar ik ben blij om te horen dat u toch nog thuis bent gekomen!

M_ichje (113 artikelen)
Gepubliceerd: 31-08-2011
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.