Besparen op benzine: Tips om zuiniger te rijden

Auto's worden steeds zuiniger. Het brandstofverbruik is belangrijker dan ooit tevoren. Fabrikanten gebruiken de "run" op groene auto's door aan deze vraag te voldoen. Kleinere motoren, hybride technieken, minder CO2-uitstoot enz. Kortom; alles om zo weinig mogelijk te verbruiken. Maar wat kunt U als bestuurder doen om nog zuiniger te rijden?

De auto

Om minder benzine te verbruiken kun je natuurlijk een zuinige auto kopen. Hybride auto's zijn ontzettend populair. Maar ook de kleine zuinige auto's worden meer verkocht dan de benzineslurpende SUV's. Fabrikanten spelen massaal in op de vraag naar zuinigere auto's. Zo schrapt BMW de 6-cylinder motoren grotendeels en doet ook Audi een stapje terug als het gaat om het aantal cylinders in de auto. De S4, nu nog een V8, wordt binnenkort vervangen door een V6.

De bestuurder

De vraag is echter of je nog meer kunt doen. Door zelf te letten op je rijstijl, kun je gemakkelijk veel benzine (en dus veel geld) besparen. Om dit te stimuleren is het "Nieuwe Rijden" en het "groen rijden" geïntroduceerd. Als bestuurder kun je dus ook een belangrijke rol spelen in het zuinige rijden. En dat kan heel veel geld schelen.

Een voorbeeld 1:

Als je gemiddeld 20.000 kilometer per jaar rijdt, kun je met zuiniger rijden (zo'n 10% zuiniger) het volgende besparen.
 • Oude rijstijl: 10 liter per 100 kilometer (1 op 10,0)
 • Nieuwe rijstijl: 9 liter per 100 kilometer (1 op 11,1)
 • Oude rijstijl: 2.000 liter per jaar.
 • Nieuwe rijstijl: 1.800 liter per jaar.
 • Een liter benzine kost tegenwoordig al snel Eur. 1,40
 • Je bespaart 280,- per jaar!

In het voorbeeld wordt uitgegaan van 20.000 kilometer per jaar en een besparing van 10%. Het nieuwe rijden zegt echter dat alleen al het niet gebruiken van de airco tot 10% kan sparen. De besparing kan dus gemakkelijk oplopen tot 15% of nog meer. En als je ook nog eens meer dan 20.000 kilometer rijdt, dan wordt het verschil natuurlijk alleen maar groter.

Voorbeeld 2:

Als je gemiddeld 35.000 kilometer per jaar rijdt, kun je met zuiniger rijden (zo'n 17% zuiniger) het volgende besparen.
 • Oude rijstijl: 10 liter per 100 kilometer (1 op 10,0)
 • Nieuwe rijstijl: 8,3 liter per 100 kilometer (1 op 12,1)
 • Oude rijstijl: 3.500 liter per jaar.
 • Nieuwe rijstijl: 2.890 liter per jaar.
 • Een liter benzine kost tegenwoordig al snel Eur. 1,40
 • Je bespaart 610 x Eur. 1,40 = Eur. 854,- per jaar netto!

Het Nieuwe Rijden

Dit zijn de tips van het nieuwe rijden:

1- Tijdig schakelen

Maak niet te veel toeren en schakel tussen de 2000 en de 2500 toeren naar de volgende versnelling.

2- Verkeer goed anticiperen

Kijk ver genoeg vooruit en schat het verkeer goed in, hierdoor kun je tijdig vaart minderen waardoor je minder hoeft af te remmen. Dit geldt bijvoorbeeld voor een rood stoplicht.

3- Tijdig terugschakelen

Hierdoor kun je remmen op de motor. Je verbruikt zo minder benzine.

4 - Controleer de bandenspanning

Als er te weinig bandenspanning is verbruikt je auto te veel benzine. Rijd je op oude banden dan gaat hetzelfde op. De bandendruk met 0,3-0,5 bar verhogen scheelt al een hoop.

5 - Geen onnodige spullen meenemen

Wanneer je auto zwaarder is, gebruikt deze logischerwijs ook meer benzine. Hetzelfde geldt voor het monteren van een dakkoffer. Hierdoor wordt de auto niet alleen zwaarder, maar ook minder aerodynamisch.

6 - Respecteer een koude motor

Een koude motor verbruikt meer benzine. Rij dus rustiger als je net wegrijdt. Te hard rijden of met teveel toeren rijden als de motor nog koud is, is ook voor de motor schadelijk.

7 - Rijdt niet met de ramen open

Wanneer het warm is, kun je beter de airco aanzetten. Je verbruikt dan minder benzine omdat er te veel luchtweerstand is met de ramen open.

8 - Alleen airco indien nodig

Het verstandigste is om alleen airco te gebruiken wanneer dit echt nodig is. U verbruikt anders al snel 5 tot 10 % meer benzine. Airco is in de zomer prettig, maar kan ook in de winter helpen. Doordat de airco het vocht uit de lucht haalt, zullen beslagen ramen sneller weer vrij zijn. Maar dat kost dus meer benzine.

9 - Zet de motor uit

Als je lang stilstaat zoals in de file, is het verstandiger om de motor uit te schakelen. Zo voorkom je onnodig benzine verbruik. Je bespaart al benzine als je de motor uitzet bij langer dan 30 seconden stilstand.

Andere tips

Behalve de tips die worden gegeven door "het nieuwe rijden" zijn er nog een aantal andere mogelijkheden om zuiniger te rijden en zo geld te besparen.

10- Gebruik 0- of 5W-synthetische olie

Dunnere olie zorgt vooral bij een koude motor voor minder verbruik, maar ook een warmgedraaide motor verbruikt minder benzine met dunnere olie. Vraag wel na of de motor ook geschikt is voor dunnere olie. Niet alle motoren kunnen dunnere olie verwerken.

11- Gebruik van zogenaamde "eco-banden"

Deze banden hebben een lagere rolweerstand. De banden zijn speciaal geproduceerd omdat ze zorgen voor een lager benzineverbruik. Maar let op. Deze banden hebben ook een nadeel. Bij sommige auto's kunnen de rij-eigenschappen minder goed worden. Ook de remweg, vooral bij nat wegdek, kan langer worden.

12- Neem genoegen met minder comfort

Niet alleen airco, maar ook stoelverwarming of zelfs elektrisch verstelbare voorstoelen verbruiken meer benzine. Hoe meer opties een auto heeft, des te zwaarder wordt hij. En een zwaardere auto verbruikt meer dan een lichtere auto.

13- Probeer korte stukjes met de auto te vermijden

Het is niet alleen slecht voor het gebruik, maar ook voor de motor (en voor de gezondheid). Probeer dus korte stukjes met de auto te vermijden. Bij korte stukken met de auto krijgt de motor niet de kans om warm te worden. Een koude motor verbruikt meer benzine.

14- Gebruik van een navigatiesysteem

Een navigatiesysteem kan ervoor zorgen dat je geen onnodige omwegen neemt. Door minder kilometers te rijden, verbruik je minder benzine. Let wel op welke route je kiest. Rijden over de autosnelweg bespaart tijd, maar geen brandstof!

15- Vergelijk benzineprijzen

Benzineprijzen kun je tegenwoordig via verschillende websites vergelijken. Vergis je niet in de kostenbesparing van een klein verschil in de prijs. Ga, als het even kan, niet op een autosnelweg tanken. Dit is bijna altijd duurder dan in het dorp enkele kilometers verderop. Heb je een navigatiesysteem dat de benzineprijzen aangeeft? Maak hier dan gebruik van.
© 2009 - 2024 Alex1911, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het Nieuwe Rijden: Hoe rijd ik goedkoper en milieubewust?Wat is Het Nieuwe Rijden nou precies? Goedkoper of anders autorijden? Zuiniger of meer milieubewust rijden? Of allemaal…
Bezine besparen met autorijden door het nieuwe rijdenBezine besparen met autorijden door het nieuwe rijdenMet benzineprijzen van rond en boven de 1,80 euro per liter is het verstandig om zoveel mogelijk benzine te besparen. Da…
Nieuwe auto kopen, de kosten voor auto en milieuNieuwe auto kopen, de kosten voor auto en milieuEen nieuwe auto, kopen of leasen. Het energielabel en de overheidsregelingen zijn van invloed op de kosten, en ook op de…
Veilig en zuinig autorijdenVeilig en zuinig autorijdenDe essentie van autorijden is om veilig van A naar B te komen. Veilig rijden is hiervoor een voorwaarde. Maar ook zuinig…

Auto kopen in Duitsland goedkoper: Waar moet je op letten?Een auto kopen in Duitsland is meestal een stuk voordeliger dan in Nederland. Dit geldt met name bij een tweedehands aut…
Snel je rijbewijs halen: wat je naast je rijlessen kunt doenSnel je rijbewijs halen: wat je naast je rijlessen kunt doenOefenen voor je autorijbewijs doe je uiteraard tijdens je rijlessen. Je kunt echter ook naast je autorijlessen dingen do…
Alex1911 (20 artikelen)
Gepubliceerd: 07-11-2009
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.