7 redenen om je auto te verkopen

7 redenen om je auto te verkopen Soms kan je auto verkopen gunstig zijn. Het kan zo zijn dat je het aantal auto's in je gezin wil beperken om te besparen op je maandlasten. Denk bijvoorbeeld alleen al eens aan de autoverzekering. Een auto kan handig zijn, maar soms ook een financieel blok aan je been. Je kunt een auto verkopen zelf doen, maar dit ook uitbesteden. Wat heeft jouw voorkeur? Een zevental situaties waarin je auto verkopen een verstandige keuze is.

Een eigen auto: lust of last?

Je bezit bent in het bezit van een eigen auto. Toch kan je situatie zo veranderen dat je hem wil verkopen om hiermee op korte termijn geld te besparen of vrij te maken. Een eigen auto is leuk, maar er kunnen aantal situaties ontstaan waarin je hem beter van de hand kunt doen. Hieronder worden er een zevental opgenoemd.

De autoverzekering

Het kan zijn dat je bewust het aantal auto's in je gezin wil verminderen in verband met de meestal niet geringe kosten per auto per maand. Een van jullie kan een baan dichter bij huis zoeken. Ga ook eens na hoeveel geld je per maand aan je automobiel kwijt en hoeveel de baan van de partner werkelijk opbrengt. Je autoverzekering onder de loep nemen kan soms ook wel eens helpen om de autokosten drastisch te verlagen. Neem hier echt eens de tijd voor. Wees er alert op dat het aantal schadevrije jaren wel eens op nul gezet kan zijn bij het verzekeren van de tweede auto. Dit kan best wel wat premie schelen als jullie nooit brokken maken. Je autoverzekering vergelijken kan best wel eens geld schelen. Misschien kies je wel voor een goedkope autoverzekering. Als je kosten van vervoer, kleding, kinderopvang enzovoorts optelt kan de rekensom wel eens heel verhelderend uitvallen. Dan is het misschien voordeliger de extra auto weg te doen, dichtbij huis werk te zoeken, werk onder schooltijd van de kinderen te zoeken of (meer) vanuit huis werken.

Samenwonen/nieuwe/andere partner

Je partner heeft zelf al een fantastische/dure/jonge/grote auto. Om elkaar op te zoeken heb je de auto in ieder geval niet meer nodig. Je woont namelijk in hetzelfde huis! Als het er naar uitziet dat de relatie bestendig is kun je overwegen de extra auto te verkopen. Kijk ook eens naar het brandstofverbruik en neem de autoverzekeringen onder de loep. Je bespaart daardoor geld die je weer aan andere dingen kunt besteden.

Ziekte/ongeval/overlijden partner

Als het er naar uitziet dat een auto overbodig is door langdurige ziekte, een ongeval of overlijden is het financieel gezien misschien verstandig het voertuig te verkopen. Zo voorkom je in ieder geval waardevermindering doordat de auto natuurlijk ook steeds ouder wordt. Auto's kosten ook geld als ze stilstaan: denk aan verzekering, APK, eventuele parkeervergunningen enzovoorts. Soms kan het verstandig zijn om over te stappen op een kleiner, energiezuiniger model. Dit scheelt niet alleen in brandstofverbruik. Een goedkoper, kleiner en zuiniger model kan waarschijnlijk rekenen op een gunstigere verzekeringspremie.

Verstrekking lease-auto

Van het werk krijg je een lease-auto. Maak de afweging of je veel privé rijdt. Daar moet je namelijk in verband met bijtellingen rekening mee houden. Als je de auto eigenlijk niet privé nodig hebt, kun je hem verkopen. Reken dit even goed na om onaangename verrassingen te voorkomen!

Verstrekking OV-kaart

Van je werk krijg je een OV-kaart. Gebruik je de auto alleen voor je werk? Dan is het een optie hem te verkopen. Je spaart dan maandelijks veel geld er krijgt meteen een geldbedrag in handen.

Auto inruilen kon niet voordelig

Je kunt je auto verkopen omdat je een andere auto hebt en je oude auto inruilen niet voordeling kon. Ook kan het zo zijn dat je door vrienden of familie goedkoop of gratis een andere auto krijgt aangeboden. Neem alle kosten in overweging. Denk hierbij aan onderhoud, autoverzekeringen en brandstofverbruik. Je kunt dan de oude of de nieuwe auto verkopen, afhankelijk van het totale kostenplaatje.

Maandlasten te hoog

Dat de maandlasten te hoog zijn kan meerdere oorzaken hebben:

Je rijdt (onnodig) in een veel te dure auto

De auto kan te duur zijn door een hoog verbruik. Soms heb je de mogelijkheid om de waarde van je dure auto te verzilveren. Je kunt de auto dan inleveren voor een goedkoper model. Als je een auto rijdt met een lagere cataloguswaarde kun je waarschijnlijk ook een voordeligere autoverzekering afsluiten. Dan sla je twee vliegen in een klap: eenmalig geld overhouden bij de verkoop van je auto en de mogelijkheid om iedere maand te besparen op je autoverzekering.

Je maandlasten kunnen ook hoger zijn geworden door andere oorzaken

Scheiding, overlijden van partner of verlies van je baan. Het is dan zaak om te bezuinigen. Dit kan soms door je auto te verkopen zodat je op de korte termijn in ieder geval je maandlasten drukt. Indien nodig kun je nog altijd een goedkoper model kopen of het indien het mogelijk is zonder auto doen.

Auto verkopen: zelf doen of uitbesteden?

Al met al een heleboel redenen waarom een auto verkocht kan worden. Ga voor jezelf na of je hier zelf tijd en moeite in wil steken (mensen die bellen, mensen aan huis, proefritjes, kans op diefstal) of dat je dit door betrouwbare partij laat doen. Tegenwoordig zijn er meerdere grote auto-inkopers die je auto verkopen op internet actief. Aan jou de keuze!
© 2011 - 2024 Tinamoreno, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een autoverzekering?Wat is een autoverzekering?Het is voor iedere autobezitter in Nederland wettelijk verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Op deze manier wo…
Online autoverzekering afsluitenOnline autoverzekering afsluitenIn de Europese Unie is een aansprakelijkheidsverzekering voor motorrijtuigen verplicht, waarbij de bescherming van slach…
Opzeggen & overstappen autoverzekeringOpzeggen & overstappen autoverzekeringWelke stappen moet u ondernemen om over te stappen naar een goedkopere autoverzekering? En wat is de opzegtermijn voor d…
Autoverzekering bij ANWBAutoverzekering bij ANWBEen autoverzekering bij de ANWB is een verstandige optie. Bij de ANWB kun je namelijk een goedkope autoverzekering afslu…

Wat te doen als je auto oververhit dreigt te rakenWat te doen als je auto oververhit dreigt te rakenWe rijden steeds meer in onze auto en er zijn steeds meer files. We gaan steeds vaker met de auto op vakantie, om te ski…
Tinamoreno (130 artikelen)
Laatste update: 17-11-2016
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.