Airconditioning in de auto niet alleen 's zomers prettig

Airconditioning in de auto niet alleen 's zomers prettig Airco in de auto is 's zomers erg prettig en omdat u fris achter het stuur zit bevordert het ook de veiligheid. Maar ook in de rest van het jaar heeft u er plezier van, bijvoorbeeld bij vochtig weer. De levensduur van de airconditioning wordt bevorderd door een juist gebruik en regelmatig onderhoud. Ook bij het inruilen van uw auto heeft u nog lol van de airco, want u krijgt dan ongetwijfeld meer terug.

Airco in alle jaargetijden fijn en veilig

Je hoort nog weleens mensen zeggen dat ze geen airco in hun auto hoeven. Ze hebben dan genoeg aan "ARKO" (Alle Ramen Kunnen Open). En ach, die paar dagen per jaar dat het echt warm is.... Wat ze daarbij vergeten is dat het ook warm in de auto kan worden als het buiten nog prima uit te houden is. De auto is een soort broeikas en met een beetje zon kan het al flink opwarmen. De lekkere koele lucht van een airco is dus bepaald niet alleen fijn bij een hittegolf.

Aangetoond is dat een chauffeur in een koele auto veel alerter is dan in een warme of hete auto, dus ook voor de verkeersveiligheid is airconditioning een goede investering.

Omdat de verwarming er gewoon bij aangezet kan worden, kunt u met airco het hele jaar door het binnenklimaat van uw auto verbeteren. Met nat weer en van regen doorweekte passagiers wordt het heel gauw vochtig in de auto en gaan de ramen beslaan. Door de airco aan te zetten verdwijnt dit vocht veel sneller en heeft u vrijwel meteen weer goed zicht rondom.

Een automatische airconditioning (climate control) kan vantevoren naar uw smaak ingesteld worden, zodat u zelfs niet meer tijdens het rijden hoeft in te grijpen als de zon begint te schijnen of de ramen gaan beslaan. Aan u de keus of u daarvoor de meerprijs van automatische klimaatregeling boven handbediende airco over heeft.

Tips voor het gebruik van de airconditioning

Voor maximaal plezier van uw airco is het verstandig om rekening te houden met de volgende tips:
  • Zet de airco minimaal 1 keer per week een tijdje aan, dit voorkomt dat de afdichtingen van het systeem uitdrogen en koudemiddel gaan lekken.
  • Zet de airco een paar minuten voordat u op de bestemming bent al uit, hiermee voorkomt u condensvorming en stank.
  • Zeem de ramen aan de binnenkant van uw auto wat vaker, deze willen namelijk weleens sneller vettig worden bij airco-gebruik.
  • Hou de ramen gesloten als de airco aanstaat, want anders koelt u voor de mussen.
  • Zet de airco niet te koud, anders kunt u verkouden worden en krijgt u door het grote temperatuursverschil een enorme klap als u uitstapt. Richt de ventilatieroosters ook niet op uw gezicht.

Laat uw airco iedere 2 jaar nakijken en zonodig bijvullen

In de loop van de tijd (ook als er geen echte lekkage is) ontsnapt er wat koudemiddel uit het systeem. Als er te weinig koudemiddel aanwezig is kan de airco defect raken. Om de airconditiong van uw auto in goede conditie te houden is het verstandig om minstens iedere 2 jaar een controle uit laten voeren door een STEK erkend bedrijf. Zij kunnen zonodig het systeem opnieuw afvullen met koudemiddel.
© 2007 - 2024 Marcel68, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het onderhoud van de auto aircoHet onderhoud van de auto aircoDe meeste auto’s zijn voorzien van een airco. Een airco koelt en ontvochtigd de auto. Airco's hebben regelmatig onderhou…
Airco kopen? Waar moet ik op letten?De airco ook wel climate control genoemd, word steeds bekender en word steeds vaker gebruikt. Zo is de airco in de auto…
Verschillende soorten Airco voor in huisIn de zomer hebben veel mensen behoefte aan verfrissing. Men kan dan overwegen om een airconditioning, ook wel airco of…
Airconditioning kopen en installeren, waar let je op?Een airconditioning kan erg prettig zijn in huis. Zowel in de zomer als in de winter kan een airco de lucht koelen en ve…

Auto naar de sloopAuto naar de sloopIn dit artikel kunt u lezen hoe het werkt om een auto 'naar de sloop te brengen' Uw auto is 'overleden' en er is niks me…
Botsproef: hoe veilig is uw auto?Botsproef: hoe veilig is uw auto?De afgelopen jaren zijn auto's gemiddeld genomen een stuk veiliger geworden. Voorzieningen zoals airbags en ABS en meer…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
Marcel68 (30 artikelen)
Laatste update: 01-06-2010
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.