Controlelampjes in de auto

Controlelampjes in de auto Controlampjes in de auto zijn een waarschuwing om je verwittigen dat er een probleem is met je auto die dient verholpen te worden. Aarzel dus nooit niet als een van deze waarschuwingslampjes gaan branden en probeer ze zo vlug mogelijk te verhelpen om grotere schade te beperken. Tegenwoordig is iedere auto uitgerust met een alarmsysteem wanneer er een belangrijk onderdeel van de wagen beschadigd is en waarbij het je waarschuwt om dit probleem na te kijken om eventuele verdere schade te beperken. Dit wordt gekenmerkt door controlelampjes die zullen gaan branden op het instrumentenbord in de auto.
Het is altijd nuttig om eens te kijken als deze lampjes ook allemaal nog goed werken, dit kan je doen door het contact aan te zetten zonder hierdoor de motor te starten. Hierbij zullen alle lampjes gaan branden om te checken als deze ook daadwerkelijk werken in geval van een defect.

De batterij

Wanneer het lichtje gaat branden van de batterij wilt dit zeggen dat deze niet meer bij laadt en aan vervanging toe is. Dit komt meestal omdat de batterij al ouder is. Andere oorzaken kunnen zijn dat de batterij niet meer wordt aangedreven door de ventilatorriem of dat er een storing is in het elektrisch circuit.
Om dit te verhelpen zul je je batterij moeten gaan vervangen, dit kan je gemakkelijk zelf of laten doen bij een garagist. Wanneer er storing is in het elektrisch circuit laat je dit best wel door een garagist doen. Ook wanneer blijkt dat het probleem ligt aan de ventilatorriem zal deze moeten aangespannen of vervangen moeten worden door een garagist.

De oliedruk

Dit lampje zal gaan branden wanneer de oliedruk te laag is. Dit betekent dat er te weinig olie is en moet worden bijgevuld of dat de oliecirculatie onderbroken is door een technisch probleem. Wanneer dit lampje gaat branden is het raadzaam om je motor zo snel mogelijk stil te zetten, anders kan deze onherstelbaar beschadigd worden.
Je kan de olie checken met de oliepijlmeter om te zien als deze moet worden bijgevuld. In het begin zal dit lampje eerst gaan beginnen te branden met tussenpozen in bochten of als je versnelt. Wanneer het onmiddellijk gaat branden, kan het zijn dat er een defect is aan de oliepomp of dat er ergens een lek zit.


De remmen

Wanneer de handrem opstaat zal dit lampje altijd gaan blijven branden tot deze terug word afgezet. Blijft dit lampje echter branden wanneer de handrem afstaat en je op de rempedaal gaat duwen, dan is het mogelijk dat er een defect is in het remsysteem. Dit is meestal te wijten aan het tekort van het remvloeistofniveau. Ook is er kans dat een lek is in de hoofdcilinder of de leidingen. Rij hierbij zo voorzichtig mogelijk naar een dichtstbijzijnde garage en probeer zo min mogelijk te remmen met het rempedaal. Probeer zoveel mogelijk op de motor te remmen door telkens naar een lagere versnelling te gaan en de handrem te gebruiken om langzaam volledig tot stilstand te komen.

Temperatuurmeter

Als dit lampje aan gaat betekent dit dat de motor overhit aan het geraken is waarbij er eventueel ook stoom onder de motorkap tevoorschijn kan komen. Dit is te wijten aan te weinig water in de radiator en de motor dus niet automatisch kan afkoelen. Zet zo snel mogelijk je auto op een veilige plaats stil en open de motorkap om deze terug te laten afkoelen. Wacht tot dat de motor volledig afgekoeld is om water toe te voegen. Open nooit een motor die warm gedraaid is omdat hier kokend water of hete dampen uit kunnen vrijkomen.
© 2012 - 2024 Krisdeprest, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rijles - Waarschuwingslampjes en symbolen op het dashboardRijles - Waarschuwingslampjes en symbolen op het dashboardControlelampjes en symbolen op het dashboard als onderdeel van de voertuigkennis . De controlelampjes of waarschuwingsla…
Wat kan je doen met baby olieBaby olie is natuurlijk ideaal om je baby lekker mee in te smeren. Maar wist je dat er nog veel meer dingen te doen zijn…
Eerste hulp bij autopechEerste hulp bij autopechNiks vervelender dan autopech hebben. Net wanneer je snel ergens moet zijn start je auto niet meer door een lege batteri…
Turks: autopech en ziekHet kan altijd gebeuren dat je pech krijgt tijdens je vakantie in het buitenland. Wat moet je beginnen als je naar de do…

Muizen in de autoMuizen kunnen niet alleen een plaag zijn in uw huis maar ook in uw auto. Muizen en zelfs grotere dieren zoals marters ku…
De verplichting van winterbanden in EuropaElke winter is het opnieuw voor veel mensen de vraag waar en wanneer winterbanden verplicht zijn. Aan winterbanden zitte…
Krisdeprest (143 artikelen)
Gepubliceerd: 11-11-2012
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.