Eerste hulp bij autopech

Eerste hulp bij autopech Niks vervelender dan autopech hebben. Net wanneer je snel ergens moet zijn start je auto niet meer door een lege batterij of ben je onderweg en krijg je te make met een lekke band die vervangen moet worden. Wanneer de problemen te ernstig blijken te zijn kan je ze nog altijd slepen tot de dichtstbijzijnde garage om te laten herstellen.

Hulp bij het starten van de auto

Wanneer je het contactsleutel omdraait en de auto wilt niet starten zoals anders maar je hoort een zachte klik, dan komt dit waarschijnlijk omdat de batterij niet meer voldoende stroom doorgeeft. Dit kan doordat je het contact te lang hebt laten opstaan, de lichten hebt laten branden of in de winter kunnen oudere batterijen het wel eens laten afweten door het koude weer
.
Je kan de auto weer starten door het gebruik van maken startkabels die je verbind met een andere auto. Mensen in de buurt zullen je normaal gezien wel helpen om je auto te doen starten maar meestal zullen deze geen startkabels bij zich hebben. Zorg dus dat je deze aankoopt en altijd in je auto laten liggen voor eventuele pech.

Bij de meeste automerken zit deze accu verborgen onder de motorkap onder een plastic bekleding. Wanneer je de accu niet kan vinden kan je altijd in het instructieboekje van je auto kijken waar deze precies zou zitten.

Wanneer je de accu gevonden hebt is het tijd om de kabels te verbinden met de andere auto:
  • Verbind de pluspolen met elkaar (rode kabel)
  • Verbind de minpool van jouw batterij naar een massapunt van de andere auto, dit wil zeggen dat je deze verbind naar een ongelakt metalen deel van het motorblok van de ontvangende auto.
  • Wanneer deze bevestigd zijn is het tijd om eerst de donorauto te starten.
  • Hierna start je jouw motor.
  • Wanneer de motor start laat je deze draaien en maak je de kabels los.
  • Vervolgens is het belangrijk om de lege accu weer helemaal op te laden. Maak een rit tot dat de batterij voldoende opgeladen is.
  • Wanneer het probleem zich blijft voortdoen zal dit te wijten zijn aan de batterij die verouderd is en vervangen zal moeten worden.

Lekke band vervangen

Het kan zijn dat je tijdens het een platte band krijgt of zelfs een klapband. Het is belangrijk zo snel en rustig mogelijk op een veilige plaats te gaan staan om je band te vervangen. Ga niet plots tegensturen of op de rem staan waardoor de auto uit balans kan geraken en er ongelukken kunnen gebeuren.

Om een autoband te vervangen zal je een reserveband, een krik en een wielmoersleutel en een schroevendraaier nodig hebben. De reserveband zit meestal in de kofferbak of onder de auto afhankelijk van het model.

Alleerst draai je de wielmoeren één slag los met de sleutel. Dit gaat het best als de band nog stevig op de grond staat. Nu kun je de krik plaatsen aan de onderkant van de carrosserie waar zich een bestemd krikpunt bevindt. Zorg ervoor dat de krik op een vaste ondergrond staat en niet op grind of zand, plaats eventueel een ondersteuning onder de krik als de grond dit niet voldoende doet. Krik de auto nu omhoog tot dat de kapotte band net loskomt van de grond. Draai de wielmoeren vervolgens los en verwijder de band. Plaats nu de reserveband en draai de moeren terug kruiselings goed vast. Check en draai de wielmoeren na een korte nog een keer aan.

Zelf je auto slepen

Wanneer je autopech hebt en de auto niet meer wilt starten, kan je je auto laten slepen door een andere auto tot een dichtsbijzijnde garage. Belangrijk is dat men altijd de contactsleutel laat steken tijdens het rijden sinds anders de stuurblokkering kan inklikken en je dus niet meer kan sturen. Zet je alarmlichten op tijdens het rijden en vervoer de wagen met een maximum snelheid van 25 km/uur. Bevestig de sleepkabel altijd aan het sleepoog die normaal gezien bijgeleverd is met de auto. Wanneer je deze niet vind lees je in het instructieboekje van de auto waar deze precies zit en bevestigd moet worden. Bevestig de sleepkabel nooit aan andere onderdelen van je auto of de auto die zal rijden, dit kan namelijk enorme shade aanbrengen aan de auto's.
© 2012 - 2024 Krisdeprest, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Autopech - vervangen van een lekke bandVooreerst heb je een aantal gereedschappen nodig om de band te kunnen vervangen. Het vervangen van een autoband gebeurt…
Verwisselen van een lekke autoband of thuiskomertjeVerwisselen van een lekke autoband of thuiskomertjeVerwisselen van een lekke autoband! Het kan iedereen die auto rijdt wel eens overkomen; pech door een lekke autoband. Da…
Autopech onderweg, vaak simpel te voorkomenAutopech onderweg, vaak simpel te voorkomenOndanks dat onze auto regelmatig naar de garage gaat voor onderhoudsbeurten en de periodieke APK-keuring lopen we toch k…
Lekke band: repareren met spuitbus of echt reservewiel nodigIn veel auto's vind je tegenwoordig een spuitbusje om een lekke band mee te repareren. Het reservewiel is bij meer dan d…

Auto kopen: automaat of schakelen?Auto kopen: automaat of schakelen?Handgeschakelde auto’s zijn in Europa altijd populairder geweest dan automaten. Dit in tegenstelling tot Amerika of Japa…
Beveiliging tegen autodieven is noodzakelijkBeveiliging tegen autodieven is noodzakelijkBeveiliging tegen autodieven is een noodzakelijk kwaad. Uw auto is een waardevol bezit. Niet alleen in geld, maar ook in…
Krisdeprest (143 artikelen)
Gepubliceerd: 23-09-2012
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.