Beveiliging tegen autodieven is noodzakelijk

Beveiliging tegen autodieven is noodzakelijk Beveiliging tegen autodieven is een noodzakelijk kwaad. Uw auto is een waardevol bezit. Niet alleen in geld, maar ook in sociaal opzicht. De auto geeft de bezitter ervan een gevoel van vrijheid. U kunt immers gaan en staan waar en wanneer u maar wilt. Een autodiefstal heeft daarom een grote impact op degene die bestolen is. De schrik is groot en het ongemak eveneens. Het aangeven van de diefstal bij politie en verzekering helpt u niet meteen aan een nieuw vervoermiddel of aan vervanging van de spullen die u in de auto had opgeborgen. Het verzekeringsgeld kan lang op zich laten wachten, maar intussen moet u wel aan een ander vervoermiddel zien te komen of het openbaar vervoer gebruiken. In beide gevallen kost dat extra geld en vaak ook ergernis.

Vooral een dure auto heeft een goede beveiliging tegen autodieven nodig

Autodieven hebben het meestal gemunt op nieuwe, dure auto’s, maar het gemak dient ook de autodief die een buitenkansje niet laat schieten. Het maakt immers niet uit of die uw auto even wil gebruiken voor een overval, een ramkraak bij een juwelier, het vervoer van drugs of voor een inbraak. U bent hem kwijt en het is maar de vraag of, en hoe, u die auto terugkrijgt.

Autodieven zijn vaak slim

Veel auto's worden immers meteen de grens over gebracht en blijken naderhand niet meer te achterhalen. Niet alleen de auto-industrie verzint steeds nieuwe beveiligingssystemen. Ook de autodieven vinden steeds modernere mogelijkheden uit, om die beveiligingssystemen weer uit te schakelen of te omzeilen.

Veel ongemak voor eigenaren bij een autodiefstal

Alleen al vanwege het ongemak na een eventuele diefstal van uw auto of van de spullen die erin liggen, is het verstandig om op een aantal zaken te letten. Sommige eigenaren laten zelfs hun autopapieren, hun identiteitskaart, pas of zelfs hun bankpas in het handschoenen vak liggen. Niet slim, want het kost vaak veel tijd, energie en geld als u die weer opnieuw moet aanvragen.

Het is noodzakelijk om de auto altijd goed af te sluiten

Sluit uw auto altijd af, ook al staat deze op de oprit naast uw huis en wilt u zo meteen nog even ermee weg. Vooral gelegenheidsinbrekers zullen de kans snel waarnemen en de auto meenemen of minstens even kijken of er nog iets van hun gading in ligt. Neem ook steeds de autosleutel mee en laat deze beslist niet in het slot zitten als u nogal wat boodschappen uit de auto naar binnen moet brengen en daarvoor een aantal malen heen en weer moet lopen. U zou de eerste niet zijn die buiten komt om de tweede lading te halen en de auto juist de hoek om ziet draaien. Zonder sleutel kan een dief minder snel uw auto stelen.

Parkeerplaatsen en parkeergarages en hun beveiliging

Hoewel er op heel veel plaatsen videocamera’s hangen, wordt er toch nog regelmatig ingebroken in geparkeerde auto’s. Laat daarom niets zichtbaar in uw auto liggen. Als er wat op de achterbank ligt, gaat een inbreker er vaak van uit, dat er nog wel meer in de auto te halen valt.

Er kan zeer snel worden ingebroken

Een handige inbreker heeft niet veel tijd nodig om een auto open te breken en/of ermee weg te rijden. Tien seconden is voor een geoefende autodief al genoeg. Met elektronische apparatuur, zoals een laptop, kunnen dieven bovendien tijdens het langsrijden andere laptops in de kofferruimte van geparkeerde auto’s detecteren. Laat daarom nooit uw laptop in de kofferruimte van uw auto achter, maar neem hem mee.

Een autodief is ook vaak op zoek naar nummerborden

Ook nummerborden zijn bij criminelen geliefd. Zij bevestigen een gestolen nummerplaat graag aan hun eigen auto om zo tijdens hun criminele praktijken nummerherkenning door de politie tegen te gaan. Die komt dan bij u aan de deur en niet bij de dieven. Na hun criminele daad gooien ze het nummerbord meestal weg. Nummerborden zijn te gemakkelijk van auto’s af te halen. Een betere bevestiging zou wel prettig zijn.

Altijd de diefstal van een nummerbord aangeven

Geef diefstal van uw nummerbord(en) altijd meteen op het politiebureau aan, zodat u geen verdere problemen ermee kunt krijgen. U ziet het op tv vaak genoeg. Uw nummerbord kan op een andere auto gezet worden, waarmee dan een inbraak of overval gepleegd wordt. Heeft men uw nummerbord herkend, dan krijgt u naderhand de politie op uw dak en moet dan bewijzen dat u dat criminele feit niet gepleegd hebt. Vaak komt alles wel weer goed, maar het is toch een onaangename zaak.

Diefstal van auto’s met geweld

Steeds vaker worden auto’s ook met geweld gestolen van bestuurders die voor een stoplicht moeten wachten. De crimineel trekt de autodeur open en dwingt de bestuurder, al dan niet met behulp van een vuurwapen, uit te stappen, waarna de auto meteen in bezit genomen wordt. De bestuurder heeft het nakijken. Eerst was dat voornamelijk gebruikelijk in Spanje, maar ook in andere landen en hier in Nederland komen deze praktijken tegenwoordig voor. Ze nemen zelfs in aantal toe.

De emotionele schade kan eveneens groot zijn

Dergelijke plotselinge en gewelddadige overvallen zijn natuurlijk erg emotioneel voor bestuurders van de betrokken auto’s. Het veiligste is het dan ook om bij een rood stoplicht de ramen gesloten te houden en goed op te letten. Doe de auto meteen van binnenuit op slot als u iets verdachts ontdekt.

Probeer u te beschermen tegen diefstal van auto onderdelen

Het gebeurt nogal eens dat ’s nachts een op straat of op een rustige parkeerplaats geparkeerde auto compleet ontdaan wordt van zijn wielen. Dat is natuurlijk schrikken voor de eigenaar. Aan vier autobanden hangt een fiks prijskaartje, zeker als het winterbanden zijn. Dieven nemen de hele wielen mee, omdat die sneller mee te nemen zijn dan alleen de banden. Voor de eigenaar van het voertuig is dat echter een extra grote kostenpost, als tenminste de verzekering deze niet dekt. Een garage is natuurlijk een beter onderkomen en beveiligt tegen die diefstal. Moet uw auto echter buiten blijven staan, geef die dan geen extra dure wieldoppen of banden.

Georganiseerde autodiefstal

Er zijn ook groepen criminelen die een complete organisatie opgezet hebben voor het stelen van auto’s met het doel deze na bewerking te verkopen of te strippen. Dure auto’s worden vaak omgekat, goedkopere auto’s gestript, om de onderdelen door te kunnen verkopen. Deze organisaties hebben een goed lopend netwerk en zijn niet altijd gemakkelijk op te sporen. De diefstal gebeurt op verschillende manieren, maar gaat steeds vaker ook met geweld gepaard.

Soms is er een inbreker die zo aan de sleutels wil komen

Soms wordt er ingebroken en wordt de eigenaar gedwongen de autosleutels en de papieren af te geven. Soms wordt de auto gewoon op een parkeerplaats kort gesloten en meegenomen, of op kruispunten van wegen, waar auto’s vaker even moeten stilstaan om over te steken of in te voegen, met geweld ontvoerd. Vooral de duurdere merken zijn daarbij het doelwit, zoals Mercedes, BMW, Audi en de duurdere versies van Volkswagen.

Alarmsystemen voor beveiliging van de auto

Veel auto’s hebben al een ingebouwd alarmsysteem, vaak ook met tracking en tracing apparatuur. Daarmee is een gestolen auto te volgen en kan de politie de auto sneller terugvinden. Autodieven spelen echter steeds weer in op de nieuwe ontwikkelingen en worden steeds slimmer in het ontduiken van die systemen. Op elke vinding van de auto industrie volgt een reactie van de professionele autodieven. Helemaal te beveiligen is een auto dus niet. U kunt het de eventuele dieven alleen zo moeilijk mogelijk maken.

Parkeer de auto zo veilig mogelijk

Het grootste risico lopen autobezitters in de grote steden. Logisch, want daar hebben de dieven vaak de meeste kans op auto’s van hun keuze. Vaak krijgen ze immers opdracht om een bepaalde auto van een bepaald merk en met een uitgekozen kleur te stelen. Hebt u een eigen garage, gebruik die dan ook en laat de auto niet ’s nachts buiten staan. Staat de auto op straat voor uw huisdeur, sluit hem dan goed af, laat niets onnodig in de auto achter en neem vooral een los navigatiesysteem mee naar binnen.

Kleine dieven breken graag in en zorgen soms voor veel schade

Kleine dieven die uit zijn op snelle winst, breken ook daarvoor nog vaak in. Gebruik als parkeerplaats liever geen onbemande, bijna lege parkeerplaatsen in de buurt, want daar kunnen dieven meestal ongestoord bezig zijn. Moet u eventjes ergens iets afgeven, laat de auto dan niet met draaiende motor staan, want dat is voor een autodief een buitenkansje. Hij is er zo mee weg!
© 2012 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Autodiefstal: kun je autodiefstal voorkomen?Autodiefstal: kun je autodiefstal voorkomen?Autodiefstal, je hoort het steeds vaker. Maar kun je dan niets doen tegen autodiefstal? Het antwoord daarop is JA, allee…
Een auto stelen: kinderlijk eenvoudig tegenwoordigEen auto stelen: kinderlijk eenvoudig tegenwoordigMet welke bedoeling stelen dieven een auto? Dat iemand een auto steelt, om er zelf in te rijden, is uiterst onwaarschijn…
Diefstal: mijn auto is gestolenDiefstal: mijn auto is gestolenUw auto is gestolen, wat kunt na deze diefstal het beste doen? U kunt aangifte doen bij de politie van uw gestolen auto,…

Eerste hulp bij autopechEerste hulp bij autopechNiks vervelender dan autopech hebben. Net wanneer je snel ergens moet zijn start je auto niet meer door een lege batteri…
Autosleutels kwijt? Dat kan kostbaar zijnAutosleutels kwijt? Dat kan kostbaar zijnAnders dan vroeger zijn autosleutels kleine vernuftige technologische apparaatjes. Wanneer je 25 jaar geleden je sleutel…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 28-01-2020
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.