Autosleutels kwijt? Dat kan kostbaar zijn

Autosleutels kwijt? Dat kan kostbaar zijn Anders dan vroeger zijn autosleutels kleine vernuftige technologische apparaatjes. Wanneer je 25 jaar geleden je sleutel kwijtraakte, ging je naar de sleutelmaker die voor een paar gulden een vervangende sleutel kon slijpen. Doordat zelfs de simpelste autosleutel geen eenvoudige ‘fietssleutel’ meer is, vergt het namaken van een vervangend exemplaar tegenwoordig meer tijd, technisch vernuft en dus meer geld. Afhankelijk van het type auto kunnen de kosten van een vervangende autosleutel aardig oplopen. Tegenwoordig heeft een auto vanwege de beveiliging sleutels met een computerchip. Deze chip, een zogenaamde transponder is ‘verpakt’ in een behuizing, de handgreep. Bij het starten van de auto checkt de transponder de identiteit van de auto door middel van een code. Als de transponder niet aanwezig is, of niet werkt, zal de auto niet starten.

Alle autosleutels hebben een transponder. De goedkoopste lijken nog op een ‘fietssleutel’ maar ook deze sleutels hebben wel degelijk een transponder. Vaak is die goed weggewerkt. De middenklasse en luxe wagens hebben meestal geen sleutel maar een smart key. Dat is een sleutel met een afstandsbediening. Je hoeft de deuren niet meer handmatig te ontgrendelen maar de auto herkent de juiste smart key op afstand en ontgrendelt wanneer je vlakbij de autodeur staat. Die ontgrendelt dan automatisch. Daarna hoef je geen sleutel meer in het contactslot te doen, door een simpele druk op de startknop, start de auto.

Transponder

De transponder kun je dus maar beter niet verliezen. Wanneer je al in je auto kunt, zal hij zeker niet starten. Laat je je sleutels vallen, dan loop je de kans je transponder te verliezen. Het is namelijk een piepklein stukje hardware dat zo uit de behuizing kan vallen wanneer die bij een val openbarst. Bij het in elkaar zetten van de sleutel is het dus belangrijk te checken of de transponder nog aanwezig is. Als dat niet het geval is, zul je de chip moeten zoeken. Met een sleutel zonder transponder, heb je niks aan je auto.

Sleutels kwijt

Maar wat wanneer je je autosleutels helemaal kwijt bent? Dan zal je vervangende moeten laten maken. Wie zijn autosleutel verloren is, of er een wil laten bijmaken, gaat waarschijnlijk eerst naar de merkdealer. Dat is meestal niet de goedkoopste oplossing. De officiële prijzen van nieuwe sleutels variëren van €80 (Chevrolet Spark) tot €421 (Lexus CT 200h). Een zoektocht op internet (autosleutels.info) of een check bij de lokale slotenmaker kan je veel kosten besparen. Een enkele gespecialiseerde slotenmaker is in staat autosleutels bij te maken. Op hun website geven slotenmakers soms aan of ze ook autosleutels kunnen vervangen.

Voorstellen

Wanneer je sleutel klaar is, wordt deze opnieuw aan je auto ‘voorgesteld’. Dat is een hele procedure die om veiligheidsredenen geheim is. Hierbij zal niet alleen de nieuwe sleutel maar ook eventuele andere oude sleutels opnieuw worden gekoppeld aan de auto. Als de originele transponder ontbreekt, omdat je bijvoorbeeld je sleutels kwijt bent, zal een nieuwe code worden geprogrammeerd.

Diefstallen

Waarom zijn autosleutels zo ingewikkeld? Ten eerste omdat het comfort biedt aan de autobezitter, zolang de autosleutels tenminste niet kwijt zijn. Ten tweede omdat sinds 1998 alle nieuw geleverde auto’s een vorm van startonderbreking moeten hebben. Doordat in de jaren 80 het aantal autodiefstallen sterk opliep, werden duurdere merken steeds vaker onverzekerbaar. De transponder is een handige startonderbreker, gebruikersvriendelijker dan bijvoorbeeld een systeem met een in te voeren pincode. En de transponder heeft gewerkt; het aantal autodiefstallen is sinds 2000 met de helft gedaald. Een crimineel kan namelijk ook bijna niets meer met je auto zonder een autosleutel.
© 2012 - 2024 Lierop69, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Autodiefstal voorkomen met simpele maatregelenAutodiefstal voorkomen met simpele maatregelenVooral relatief nieuwe auto’s zijn in trek bij autodiefstal. Autodieven hebben het met name gemunt op auto’s van het mer…
Top 10 meest gestolen auto's in NederlandTop 10 meest gestolen auto's in NederlandIn 2012 werden er 11.733 auto's gestolen. De Volkswagen Golf had de twijfelachtige eer om deze lijst als koploper aan te…
Beveiliging tegen autodieven is noodzakelijkBeveiliging tegen autodieven is noodzakelijkBeveiliging tegen autodieven is een noodzakelijk kwaad. Uw auto is een waardevol bezit. Niet alleen in geld, maar ook in…

Eerste hulp bij autopechEerste hulp bij autopechNiks vervelender dan autopech hebben. Net wanneer je snel ergens moet zijn start je auto niet meer door een lege batteri…
Nieuwe auto kopen - Prijs en afleveringskostenNieuwe auto kopen - Prijs en afleveringskostenNieuwprijzen of aanbiedingen van auto's in advertenties! Wat zijn de extra kosten waar u op moet rekenen? Halen we als c…
Bronnen en referenties
  • Consumentengids
  • Autosleutels.info
Lierop69 (99 artikelen)
Laatste update: 19-09-2012
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.