De verplichting van winterbanden in Europa
Elke winter is het opnieuw voor veel mensen de vraag waar en wanneer winterbanden verplicht zijn. Aan winterbanden zitten een aantal voordelen, maar ook een aantal nadelen. Als je naar het buitenland gaat is het aan te raden altijd te controleren wat de regels betreft winterbanden en verkeer zijn.
De afgelopen jaren is het gebruik van winterbanden enorm gestegen. Met name sinds 2010 toen winterbanden in Duitsland verplicht gesteld werden. Er is nog steeds veel onduidelijkheid over het gebruik van winterbanden. Ze zijn echter altijd verplicht tijdens winterse omstandigheden in bepaalde landen.
Winterbanden
Het rubber van winterbanden is een stuk zachter dan het rubber van zomerbanden. Doordat het rubber zachter is, heb je meer grip tijdens regen, sneeuw en andere gladheid. Bij een temperatuur onder de 7 graden Celsius gaan winterbanden beter presteren dan zomerbanden. Zomerbanden gaan bij een lage temperatuur verharden en dus slechter presteren. Een harde zomerband zal met gladheid sneller grip verliezen dan het zachte rubber van de winterband. Ook al heb je winterbanden, dan dien je je nog aan te passen aan de weersomstandigheden, want je kan altijd nog in de slip raken. Winterbanden presteren het beste bij een minimaal profiel van 4 millimeter.
Winterbanden herken je aan dit logo:
Bron: NHTSA, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Voordelen
- Meer grip.
- Een kortere remweg.
- Een betere bestuurbaarheid van het voertuig.
- Niet zo snel sneeuwkettingen nodig als met zomerbanden.
- Een maximale rijveiligheid tijdens winterse omstandigheden.
Nadelen
- Winterbanden zijn duur. Goedkope winterbanden zijn vaak slecht en gevaarlijk.
- Geven een vals gevoel van veiligheid. Veel mensen denken dat ze met winterbanden harder kunnen rijden dan met zomerbanden.
- Meer slijtage van de banden.
- Meer brandstofverbruik.
- Sommige banden maken meer geluid tijdens het rijden.
- Je moet je banden opslaan.
- Het wisselen van de banden.
Verplicht
Sinds 2010 zijn in Duitsland winterbanden verplicht. Sinds dat jaar is er veel vraag naar winterbanden. In andere landen geldt al langer een verplichting voor winterbanden. Er zijn geen vaste regels voor. Elk land heeft zijn eigen regel. In Spanje zijn winterbanden verplicht als je een bord tegen komt en in Oostenrijk ben je verplicht om de hele winter op winterbanden te rijden. Ook voor motoren en campers geldt een verplichting voor winterbanden.
In de volgende landen geldt een verplichting voor winterbanden tijdens winterse omstandigheden. In de meeste landen is er geen vaste periode waarin de verplichting geldt, uitzonderingen daar gelaten.
- Duitsland
- Finland; verplicht tussen 1 december en 1 maart
- Frankrijk
- Italië
- Luxemburg
- Noorwegen
- Oostenrijk; verplicht tussen 1 november en 15 april
- Spanje
- Zweden
- Zwitserland
Wanneer zijn winterbanden verplicht?
Winterbanden zijn verplicht onder winterse omstandigheden, maar wat wordt daar onder verstaan? Sneeuw, ijzel, sneeuwmodder en gladheid door ijs- en rijpvorming. Kijk voordat je vertrekt goed naar de weersvoorspelling op jouw route. Als je geen winterbanden hebt en ze geven gladheid, blijf dan thuis, dan loop je de minste risico's. Als je met zomerbanden rijdt en je komt onverwachts in sneeuw of andere gladheid terecht, ben je eigenlijk verplicht om je auto te laten staan, aangezien je dan alleen met winterbanden mag rijden. De verplichting kan zelfs nog weleens in het vroege voorjaar gelden als de wegen nog wel eens willen opvriezen door nachtvorst.
Uitzondering
Naast winterbanden zijn M+S banden en all weather banden ook toegestaan. De M+S banden, wat modder en sneeuw betekend, bieden absoluut niet zoveel grip als winterbanden en de all weather banden zijn zowel in de zomer als in de winter minder kwa prestaties.
Alle banden moeten een profiel hebben van minimaal 1,6 millimeter. Het is aan te raden om een profiel van 4 millimeter aan te houden voor een maximale veiligheid.
Wat als je geen winterbanden hebt en een aanrijding/ongeluk krijgt?
Over het algemeen geldt dat als jij betrokken raakt bij een aanrijding of een ongeluk, dat als je geen winterbanden hebt, de aansprakelijkheid bij jou wordt gelegd, dan wel een deel daar van. Je kan daardoor opdraven voor hele hoge kosten in het slechtste geval. Ook riskeer je een hoge boete, dit kan variëren van € 40,- tot € 5.000,- en in sommige gevallen zelfs tot inbeslagname van de auto.
Sneeuwkettingen
Als je naar de bergen reist is het verplicht om sneeuwkettingen bij je te hebben. Ook als je winterbanden hebt, moet je sneeuwkettingen bij je hebben. Vooral op buitenwegen en bergwegen zijn sneeuwkettingen een noodzaak. Sneeuwkettingen mogen gevoerd worden op de aandrijvende wielen, terwijl je winterbanden op alle banden moet hebben. Met sneeuwkettingen moet je rijden als dat op de borden wordt aangegeven of als er diepe sneeuw ligt. Sneeuwkettingen mogen alleen gebruikt worden als er geen schade aan de wegen wordt toegebracht. Daarnaast mag je met sneeuwkettingen niet harder dan 50 kilometer per uur rijden.
Waar goede winterbanden kopen?
Welke winterbanden goed zijn, dat is altijd een grote vraag. Dat ligt met name aan het budget wat je wilt besteden aan de aanschaf van winterbanden. Elk jaar worden er verschillende banden getest, onder andere door de ANWB en ADAC. Het is raadzaam om de testresultaten mee te nemen in de keuze, want goedkoop is vaak duurkoop. Met goedkope winterbanden heb je een stuk minder grip. Als je echt voor veiligheid kiest kun je beter wat meer geld betalen voor een goede set winterbanden.
Huren
De aanschaf van winterbanden is prijzig. Als je niet vaak de auto gebruikt dan is het zonde van al dat geld. Mocht je geen banden willen kopen, maar wel op vakantie gaan naar de wintersport of door winterse omstandigheden willen of moeten rijden, dan kun je er altijd nog voor kiezen om winterbanden te huren. Tegenwoordig zijn er veel bedrijven die dit aanbieden. Je kan op deze manier winterbanden huren voor een kortere periode.