Welke auto’s hebben de minste mankementen? Welke de meeste?

Welke auto’s hebben de minste mankementen? Welke de meeste? Elk jaar houdt de Consumentenbond een onderzoek naar de meest betrouwbare auto’s, die met de minste mankementen. Het vooroordeel dat Japanse auto’s de minste mankementen hebben en de Franse en Italiaanse bovengemiddeld vaak met panne staan, blijkt te kloppen. Al wordt het beeld wel steeds genuanceerder omdat de Franse en Italiaanse auto’s steeds beter presteren. Maar in de test van 2012 blijken de Aziaten toch weer het meest betrouwbaar. De Consumentenbond heeft het onderzoek in 2012 gedaan met het blad Autoweek. Allereerst blijkt dat in de top 5 van de meest betrouwbare auto’s vooral Japanners staan, en een Europeaan.

De Top 5 meest betrouwbare auto's 2012

 1. Toyota Urban Cruiser, deze ruimtewagen krijgt een 9,8 als rapportcijfer.
 2. Honda Insight, deze hybride auto krijgt een 9,3.
 3. Honda Jazz, deze kleine ruimtewagen staat elk jaar hoog in de lijst, in 2012 met een 9,2./Lexus CT200h, met de hybridetechniek van de Toyota Prius, een 9,2./Mazda 3, de kleine middenklasser scoorde een mooie 9,2.
 4. Hyundai ix20, deze Koreaanse ruimtewagen kreeg een 9,0.
 5. Dacia Sandero, met een 8,9 de meest betrouwbare Europeaan./Mazda 2, met een 8,9 iets minder betrouwbaar dan de grote broer Mazda 3./Suzuki SX4, had wat kleine problemen, maar geen serieuze, en kreeg een 8,9.

< Toyota Urban Cruiser
< Dacia Sandero

Het is duidelijk dat de top van de meest betrouwbare auto’s met name door Japanners wordt gedomineerd. Alleen de Dacia Sandero houdt de Europese eer hoog.

Slechte beurt

Uit de test blijkt dat de merken Peugeot en Alfa Romeo onderaan de lijst bungelen. Peugeot maakt in de lijst van 2012 geen beste beurt: de Peugeots 206, 307 en 308 staan allemaal in de lijst van tien minst betrouwbare auto’s. De auto met verreweg de meeste mankement is in 2012 de Alfa Romeo 156. Deze hekkensluiter scoort echt exceptioneel slecht met een rapportcijfer 2,4.

De top 5 minst betrouwbare auto’s 2012

 1. Alfa Romeo 156, deze auto kon bij 22% van de mankementen niet meer rijden. De auto kreeg een droevige 2,4.
 2. Peugeot 307, deze auto reed bij 16% van de mankementen niet meer verder en scoorde een 4,1.
 3. Volkswagen Touran, deze compacte ruimtewagen behaalde een onvoldoende met een 4,2.
 4. Renault Espace, deze ruimtewagen stond bij 24% (een kwart) van de mankementen stil en kreeg een 4,3./De Fiat Stilo moest bij eenderde (30%) van de mankementen direct naar de garage, en werd gewaardeerd met een 4,3.
 5. Opel Zafira, dit degelijke merk scoort laag met een 4,7.

< Alfa Romeo 156

Verbeteringen

De ranglijst wordt afgesloten met Europese merken. Toch zijn er sterke verbeteringen te zien bij de Europeanen. Zo doen de Fiat Panda en Bravo het toch beter dan gemiddeld. Hetzelfde geldt voor de Alfa Romeo’s MiTo en Giuletta. Ook de Renault Laguna zit in de lift. De oudere exemplaren scoorden voorheen altijd een dikke onvoldoende, de nieuwere versies vanaf het bouwjaar 2007 scoren echter bovengemiddeld goed in de betrouwbaarheidstest.

Volkswagen

Aan de andere kant blijkt met name Volkswagen zijn goede reputatie te verliezen. Dit merk (en de zustermerken Seat en Audi) is vorig jaar vaak in het nieuws gekomen met problemen met de T(F)SI-turbo-motoren. De Golf blijkt bovendien niet zo betrouwbaar als Volkswagen ons in reclamespots wil doen geloven. Deze auto scoort slechter dan gemiddeld, evenals de Polo. De Passat en Touran staan zelfs bij de tien minst betrouwbare auto’s.

Goedkoop duurkoop?

De test laat zien dat goedkoop niet altijd duurkoop is. De best presterende Europeaan, de Dacia Sandero laat dat zien. Deze auto is voor de slechte Oost-Europese wegen ontworpen en heeft nauwelijks geavanceerde technologie. En zoals een oude wijsheid luidt: wat er niet opzit, kan ook niet kapot. Dat geldt zeker ook voor deze Dacia.

Prijs-kwaliteit

De Japanners en Koreanen combineren betrouwbaarheid en moderne elektronische snufjes overigens wel met succes. Daarnaast zijn de Aziaten nooit de duurste in hun klasse. De Zuid Koreanen zijn sterk in opkomst en dat heeft een reden. De prijs-kwaliteitverhouding is namelijk zeer goed. Zo geeft Kia (scoort met alle types bovengemiddeld) niet voor niets standaard 7 jaar garantie. Dit zelfvertrouwen volgt uit de hoge kwaliteit van de auto’s.

Check de hele lijst op www.consumentenbond.nl/automankementen.
© 2012 - 2024 Lierop69, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Minst degelijke Meest degelijke auto's 2013Minst degelijke Meest degelijke auto's 2013Auto's met de minste mankementen en auto's met de meeste mankementen naar bouwjaar. Met meer dan 3 miljoen registraties…
De beste of degelijkste auto's - Publicatie TÜV 2014De beste of degelijkste auto's - Publicatie TÜV 2014Betrouwbare tweede-hands auto's volgens het Duitse TÜV - publicatie 2014. Met ongeveer 8 miljoen registraties van autoke…
Top 10 meest verkochte en zuinigste auto'sTop 10 meest verkochte en zuinigste auto'sWe kunnen tegenwoordig niet meer zonder onze auto. De autohandel blijft daardoor een lucratieve handel. Maar wat zijn no…
Autokosten en afschrijving - Waarde na plusminus 4 jaarAutokosten en afschrijving - Waarde na plusminus 4 jaarAfschrijving en autokosten voor de verschillende segmenten over de periode 2013-2017. Wat is de gemiddelde waarde van de…

De verplichting van winterbanden in EuropaElke winter is het opnieuw voor veel mensen de vraag waar en wanneer winterbanden verplicht zijn. Aan winterbanden zitte…
Met internationaal rijbewijs buiten Europa een auto besturenMet internationaal rijbewijs buiten Europa een auto besturenIedereen met een geldig rijbewijs mag overal ter wereld een auto besturen. Indien je wordt aangehouden is het laten zien…
Bronnen en referenties
 • Consumentengids
Lierop69 (99 artikelen)
Gepubliceerd: 04-11-2012
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.