Tweedehands auto kopen: waar moet je op letten?
Een tweedehands auto kopen is niet moeilijk en zo gebeurd, echter bij het kopen van een goede tweedehands auto komt ervaring en kennis kijken. In dit artikel wordt beschreven waar je op moet letten bij het kopen van een tweedehands auto.
Waar een tweedehands auto kopen
Bij het kopen van een tweedehands auto moet er eerst een keuze gemaakt worden of je de auto wilt kopen bij een dealer, autobedrijf of particulier. Wanneer je een auto koopt bij een dealer of autobedrijf loop je het minste risico vanwege het aantal rechten waar naderhand op terug te vallen is. Uiteraard moet er dan wel altijd een bewijs van aankoop aanwezig zijn. Verder moet er gelet worden of het wel een betrouwbare dealer/ autobedrijf is. Om zeker van je aankoop te zijn is het verstandig altijd even een kenner mee te nemen en waar je de auto ook gaat kopen in ieder geval de volgende belangrijkste punten even door te controleren:
- Is de auto niet gesloten?
- Klopt de kilometerstand?
- Rest er nog een schuld op de auto?
- Staan er nog boetes open?
- Heeft de auto mankementen en met name motorische mankementen?
De wettelijke eisen waaraan een auto bedrijf zich moet voldoen
Bij het kopen van een auto bij een dealer of auto bedrijf heb je altijd meer rechten. Wettelijk gezien moeten bedrijven zich aan regels houden die zijn opgesteld om tweedehands auto's te mogen verkopen. Een aantal wettelijke regels waaraan een auto dealer moet voldoen zijn:
- De auto mag geen mankementen hebben mits deze zijn aangegeven bij de koper. Zorg altijd voor afspraken zwart op wit om later misverstanden als deze te voorkomen.
- Hetgeen wat de verkoper aanbiedt aan de koper moet exact overeenkomen met de tweedehands auto die hij verkoopt. Wanneer dit niet het geval is kan de koper de verkoper aansprakelijk stellen.
Waaraan herken je een louche autobedrijf?
Een louche autobedrijf is aan meerdere dingen te herkennen. Hieronder een overzicht van opvallende dingen die je tot nadenken kunnen zetten:
- Advertenties waarbij geen website adres of vast telefoon nummer vermeld staat.
- Advertenties waarin gevraagd wordt om na werktijd te bellen.
- Meerdere advertenties met hetzelfde mobiele nummer.
- Wanneer je belt naar de verkoper voor de auto en de verkoper vraagt aan je welke auto je bedoeld.
- Het niet af kunnen spreken bij de verkoper thuis of op het bedrijf.
Waar moet je in het algemeen naar vragen bij het kopen van een tweedehands auto?
Er komen enorm veel dingen kijken bij het kopen van een auto. Niet alleen het mechanische gedeelte telt echter ook de papieren rompslomp eromheen moet kloppen als een bus om zo tot een goede koop te kunnen komen. De belangrijkste dingen waarnaar gevraagd moet worden bij het kopen van de auto zijn:
- Een kentekenbewijs, deel 3 en een overschrijvingsbewijs zijn het belangrijkste.
- Een identiteitsbewijs, ga na of de persoon overeenkomt met de autopapieren.
- Verzekering, indien deze niet aanwezig is kan de auto gestolen zijn!
- Het chassisnummer, te vinden op het metalen plaatje dat bevestigd is aan het chassis.
- Het motornummer.
- Onderhoudsbeurten om o.a. de echtheid van de kilometerstand na te gaan.