Hoe brandstof besparen: tips

Door brandstof te besparen spaar je een hele hoop geld uit. Veel Nederlanders doen aan brandstofbesparing of zitten er toch zeker aan te denken. In deze moeilijke financiële tijden is ook nog eens de brandstofprijs enorm gestegen. In dit artikel staan enkele nuttige tips op welke manier je het best brandstof kan uitsparen.

Constante snelheden rijden

Door het aanhouden van constante snelheden kan je heel gemakkelijk brandstof besparen. Wanneer je steeds in een hoog toerental gaat rijden verbruikt de motor veel meer brandstof. Een erg goede tip is om zoveel mogelijk op cruise control te gaan rijden wanneer dit mogelijk is.

Hou uw snelheid in het oog

Wanneer je aan een laag toerental rijdt wordt er aanzienlijk minder brandstof verbruikt. Zeer verstandig is om steeds in een zo hoog mogelijke versnelling te rijden, op die manier rij je altijd in de lage toerentallen. Het is uiteraard niet altijd mogelijk om die rijstijl aan te nemen, maar je kan er in elk geval voor zorgen dat je steeds zo constant mogelijk rijdt en schakelt.

De auto laten uitbollen

Je kan ook brandstof besparen door het gas gewoon af en toe los te laten. Bij remmen kan dit zeer handig zijn. Deze techniek wordt wel eens "uitbollen" genoemd, dit is zeker geen probleem voor de auto zelf. Wanneer de auto aan het uitbollen is wordt de brandstoftoevoer naar de motor voor zekere tijd stilgelegd. Deze techniek voorkomt bovendien slijtage aan de remmen.

Bandenspanning controleren

Het is best dat je af en toe eens de bandenspanning van je wagen controleert. Platte banden zorgen niet enkel voor veel lawaai, maar het helpt je ook nog eens brandstof te besparen. Wanneer de bandenspanning correct is heb je veel minder rolweerstand tijdens het uitbollen. Minder rolweerstand betekend minder brandstofverbruik. De bandenspanning kan je controleren en bijvullen aan de meeste tankstations, voor een klein prijsje kan je daar je banden van de juiste druk voorzien. Om te weten te komen wat nu juist de precieze bandenspanning moet zijn voor jouw wagen, ga je best eens in het instructieboekje kijken die bij de wagen meegeleverd wordt. Daarin vind je tabellen terug waar de druk in functie van de beladen toestand van de wagen vermeld staat.

Kijk naar het soort wagen waarmee jij rijdt

Tegenwoordig zijn veel wagens terug te vinden waarmee je zeer zuinig kan rijden. Dat soort auto's hebben verschillende labels. Deze labels tonen aan hoe zuinig de wagen wel degelijk is. Het zuinigste label op de markt is het A-label. Ga dus zeker goed kijken naar dit label wanneer je op het punt staat om een nieuwe wagen aan te schaffen. Wanneer je met een zeer zuinige wagen rijdt, bespaar je naar verloop van tijd enorm veel brandstof en geld.

Rustig starten

Het duurt bij de meeste wagens toch 10 tot 15 minuten vooraleer de motor volledig op bedrijfstemperatuur gekomen is. Alle handelingen die je met de wagen uitvoert gedurende die eerste 10 tot 15 minuten nemen aanzienlijk meer brandstof in beslag.

Goedkoop tanken

Bij vrijwel elk tankstation is de brandstof dezelfde prijs. Toch is het mogelijk om brandstof te besparen wanneer je de prijzen van andere tankstations gaat vergelijken. Tankstations die bijvoorbeeld bediening aanbieden gaan hun prijzen automatisch iets hoger moeten zetten, dit om de bediende elke maand te kunnen betalen. Wanneer je perfect zelf kan tanken met bancontact doe je er dus wel goed aan om te gaan tanken naar een station waar geen bediening aanwezig is. Ook een tankstation zonder shop kan zijn brandstoffen aan een iets lagere prijs aanbieden omdat er geen investering nodig is om de winkel op te richten. Verder ga je best tanken naar een grote keten, hoe meer tankstations die keten heeft in België, hoe meer ze verkopen en des te meer korting ze kunnen aanbieden op de brandstofprijzen.

Lees verder

© 2012 - 2024 Maartenrogge, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het Nieuwe Rijden: Hoe rijd ik goedkoper en milieubewust?Wat is Het Nieuwe Rijden nou precies? Goedkoper of anders autorijden? Zuiniger of meer milieubewust rijden? Of allemaal…
Besparen op benzine, diesel of LPGBesparen op benzine, diesel of LPGDoor de stijgende kosten van brandstof wordt het autorijden steeds duurder. Op deze uitgaven kunt u besparen. In dit art…
Goedkoop autorijden: minder brandstof verbruikenGoedkoop autorijden: minder brandstof verbruikenMinder brandstof verbruiken kan op verschillende manieren. Door onderstaande tips toe te passen kun je veel benzine of d…
Gebruikte auto: Kies je voor benzine, diesel of LPG?Brandstof is duur en het is daarom belangrijk om te kiezen voor een auto met een motor, die past bij jouw specifieke beh…

Dakkoffer verdubbelt je laadruimteAuto's zijn niet meer te vergelijken met de modellen die vijftien jaar geleden door het straatbeeld reden. Maar ook de w…
Hoe moet je een nieuwe auto testen en waar op letten?Hoe moet je een nieuwe auto testen en waar op letten?De aanschaf van een nieuwe auto is een belangrijke beslissing en dus is het van belang om kritisch te blijven. Waar moet…
Maartenrogge (19 artikelen)
Gepubliceerd: 15-06-2012
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.