Aanschaf van een tweedehands auto

Aanschaf van een tweedehands auto Denk je er over na om een tweedehands auto aan te schaffen? Lees dan eerst dit artikel om de juiste keuze te maken!

Occasion

Ben je op zoek naar een goede gebruikte auto, maar heb je hier geen of weinig kennis van? Dit artikel informeert je over de zaken die belangrijk zijn bij de aanschaf hiervan.

Voorbereiden

Voordat je zelfs maar op zoek gaat naar een occasion is het belangrijk om voor jezelf duidelijk te hebben wat je nou precies zoekt. Wat is bijvoorbeeld je budget? En waar dient een auto voor jou aan te voldoen? Wat voor brandstof wil je gaan rijden? Allemaal vragen die belangrijk zijn om duidelijk (op papier) te hebben. Hieronder vind je een overzicht met de vragen die in de voorbereiding belangrijk zijn.
  • Wat is je budget?
  • Waar ga je de auto voor gebruiken? (woon-werk, boodschappen, lange- of korte afstanden etc.
  • Wat voor brandstof is voor jou het voordeligst?
  • Wat voor luxe/accessoires zijn voor mij belangrijk?
  • Voorkeur voor een bepaald merk?
  • Ga ik de auto gebruiken als trekkend vervoersmiddel? (aanhanger, trailer etc.)

Wanneer je deze genoemde vragen voor jezelf duidelijk op papier zet is het mogelijk om te gaan beginnen met de zoektocht naar de gewenste occasion. Overigens zijn bovengenoemde stappen ook te gebruiken bij de aanschaf van een nieuwe auto, immers zijn dan genoemde zaken ook van belang.

Zoektocht

De zoektocht naar de ideale auto is begonnen, maar waar ga ik nou precies zoeken? Hedendaags is er op internet een groot aanbod van auto’s. Daarnaast is het natuurlijk mogelijk om bij dealers te gaan kijken. Mocht je willen gaan zoeken op het internet, dan is het raadzaam dit te doen bij de grotere sites op internet. Doe je dit via internet, dan is het zaak om te gaan bedenken of je de auto wil kopen bij een garage of bij een particulier. De koop bij een dealer is veelal een zekerheid, vooral wanneer de dealer een Bovag registratie heeft. Koop je echter bij een particulier, dan moet je zo snel mogelijk vaststellen of je te maken hebt met een oplichter. De volgende punten zijn richtlijnen om te kijken of de verkoper een oplichter is:
  • Is de prijs te mooi om waar te zijn, dan is dit het meestal ook.
  • De advertentie is om discutabele redenen in een andere taal geschreven.
  • De verkoper vraagt om (aan)betaling voor de koop of zelfs bezichtiging.
  • De auto staat op een andere locatie.
  • Er mag met de auto geen proefrit worden gemaakt.
  • Er is door de verkoper geen kilometerstand opgegeven, en daarnaast wil hij/zij deze ook niet vrijgeven.
  • De verkoper oefent veel druk uit op een korte snelle afhandeling.

Bezichtiging

Je hebt eindelijk de op het eerste oog, ideale auto gevonden. Dan is het zaak dat je de auto gaat bezichtigen. Bij de bezichtiging is het belangrijk dat je de auto zo goed mogelijk controleert. Hier onder volgt een aantal tips die van belang zijn om in te kunnen schatten in wat voor staat de auto verkeerd.
  • De eerste indruk is erg belangrijk, zowel van de auto als van de verkoper. Is de eerste indruk gelijk al slecht, dan is dit niet voor niets.
  • Controleer of alle onderdelen aan de auto gelijk en origineel zijn. Wanneer dit niet het geval is kan dat namelijk duiden op schade in het verleden.
  • Bekijk de lak van de auto. Is deze beschadigd en is er sprake van kleurafwijkingen? Dan kan dit duiden op schade in het verleden. De lak is dus een goede indicator van het gebruik van de auto.
  • Controleer de staat van het interieur. Komt de staat overeen met de kilometer stand van de auto?
  • Controleer de banden. Hebben de banden nog voldoende profiel? Is de slijtage van de banden in overeenstemming met elkaar? Zijn de banden van het zelfde merk?
  • Controleer de wieldoppen/velgen van de auto. Ook deze zijn een goede indicatie van de gebruikswijze van de laatste eigenaar.
  • Bekijk wat de staat van de motor is. Ook al ben je zelf geen technicus, je kan vrijwel gelijk zien of de motor er verzorgd uit ziet of niet.
  • Controleer de distributieriem. Het vervangen hiervan is immers een dure aangelegenheid dus controleer of de riem (op korte termijn) vervangen zal moeten worden.
  • Zijn de instructieboekjes en onderhoudsboekjes van de auto aanwezig en bijgewerkt?

De proefrit

Ben je nog steeds enthousiast over de auto? Dan is het aan te raden om een proefrit te gaan maken met de auto. Maar waar moet je nou precies op letten?
  • Hoe houdt de verkoper zich wanneer je vraagt naar de mogelijkheden van een proefrit? Is hij terughoudend, of is het zelfs helemaal niet mogelijk? Dan is dit meestal niet voor niets.
  • Hoe start en loopt de motor? Zijn er geen rare geluiden, schokken of tikken, of andere opvallende dingen?
  • Test de remmen van de auto. Durf een rustige weg op te zoeken en daar eens een keer goed te remmen. Komen er bij het remmen vreemde geluiden voor? Of remt de auto niet zoals het zou moeten? Dan is het duidelijk dat er kosten gemaakt zullen moeten worden om de remmen weer goed te laten functioneren. Daarnaast is het ook belangrijk dat de auto tijdens het remmen keurig recht uit blijft rijden.
  • Om hoge kosten te voorkomen is het ook aan te raden om eens kritisch te kijken naar hoe de auto schakelt. Het is immers een cruciaal onderdeel van de auto, en daarom ook erg belangrijk dat het goed werkt. Schakelt de auto niet goed dan is het niet uit te sluiten dat er een nieuwe versnellingsbak in zou moeten. Dus komen er rare geluiden vrij bij het schakelen, of schakelt de auto hakerig? Wees dan voorzichtig bij de aankoop.
  • Controleer of alle knoppen en schakelaars in het interieur functioneren zoals ze zouden moeten.
  • Heeft de auto een airco? Dan is het belangrijk dat deze werkt. Een slecht werkende airco verbruikt immers gewoon zijn extra brandstof tijdens het rijden en is daarnaast nog eens erg slecht voor het milieu. Werkt de airco slecht, dan is het aan te nemen dat deze bijgevuld zal moeten worden of zelf helemaal vervangen.
  • Blijft de auto wel gewoon rechtuit rijden wanneer je de handen van het stuur af haalt? Is dit niet het geval dan is het aan te nemen dat de auto en de banden uitgelijnd zullen moeten worden.

De koop van de auto

Wanneer de auto alle bovengenoemde stappen en punten goed doorlopen heeft, of de problemen die naar voren kwamen voor lief te nemen zijn, dan kan er worden over gegaan tot de koop. Ook voor de koop van de auto zijn bepaalde richtlijnen die er voor zorgen dat je een goede deal maakt.
  • Onderhandel met de verkoper en wees daarbij zeker niet bang om kritisch te zijn. Zijn er gebreken naar voren gekomen bij de inspectie? Dan is het meer dan raadzaam hier over te gaan onderhandelen.
  • Blijf ten alle tijden onder jouw vastgestelde maximumbudget. Je kan immers niet meer uitgeven dan je hebt.
  • Mocht je nog enige twijfel hebben, schroom dan niet om bedenktijd te vragen. Dit geeft je nog wat extra tijd om alles te overdenken en geen overhaaste beslissingen te nemen.
  • Probeerde sfeer van het gesprek ontspannen en positief te houden, dit vergemakkelijkt het gehele proces voor zowel jezelf als de verkoper.
  • Maak duidelijke afspraken over de betaling. Probeer ook voor jezelf om contante betaling zoveel mogelijk te vermijden. Immers is het bij contante betaling niet direct aan te tonen dat je tot een overeenstemming met de verkoper bent gekomen.

Auto’s blijven technische voorwerpen, dus een auto kan van de één op de andere dag spontaan kapot gaan terwijl dit op het eerste oog niet zichtbaar was. Maar wanneer je alle bovengenoemde stappen doorloopt is het aankopen van een tweedehands auto een stuk gemakkelijker geworden. Mocht je iemand hebben die veel verstand van auto’s heeft dan is het ook raadzaam om deze persoon mee te nemen.
© 2012 - 2024 Pascalb, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Auto kopen: Waarop moet je letten bij aankoop van een auto?Een auto kopen is voor veel mensen toch een beetje griezelig maar dat hoeft het niet te zijn, wanneer je met een paar es…
Tweedehands auto kopen: waar moet je op letten?Tweedehands auto kopen: waar moet je op letten?Een tweedehands auto kopen is niet moeilijk en zo gebeurd, echter bij het kopen van een goede tweedehands auto komt erva…
Een nieuwe auto of een tweedehands auto kopenEen nieuwe auto of een tweedehands auto kopenHet kopen van een nieuwe middenklasse auto kost u tussen de €18.000 en €35.000. U kunt geld besparen door geen nieuwe au…
Top 10 meest gestolen auto's in NederlandTop 10 meest gestolen auto's in NederlandIn 2012 werden er 11.733 auto's gestolen. De Volkswagen Golf had de twijfelachtige eer om deze lijst als koploper aan te…

Maak autorijden zelf goedkoperMaak autorijden zelf goedkoperDe auto is niet meer weg te denken uit ons moderne bestaan. Helaas is autorijden niet goedkoop en het betekent vaak een…
Vijf redenen om geen nieuwe auto te kopenVijf redenen om geen nieuwe auto te kopenHet kopen van een nieuwe auto is een grote investering. Daarnaast is het een slechte investering, want de waarde van een…
Pascalb (8 artikelen)
Laatste update: 12-01-2015
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.