Maak autorijden zelf goedkoper

Maak autorijden zelf goedkoper De auto is niet meer weg te denken uit ons moderne bestaan. Helaas is autorijden niet goedkoop en het betekent vaak een grote kostenpost. Door voor de aanschaf van een auto alles goed op een rijtje te zetten en zo een weloverwogen beslissing te nemen, kun je de kosten goed in de hand houden en wellicht meer besparen dan je dacht dat mogelijk was.

Aanschaf auto

De aanschaf van een auto is hét moment om erover na te denken hoeveel geld je kwijt wilt zijn aan je toekomstige nieuwe bezit. Heb je eenmaal een auto die duur is in de belasting, dan blijft dat altijd zo, Je kunt niet makkelijk terug zonder extra geld kwijt te zijn. Kies bij voorkeur voor een auto die iets goedkoper is dan je op het moment van aanschaf kunt betalen. Zo voorkom je dat je auto een te grote kostenpost wordt.

Koop tweedehands

Hoewel een nieuwe auto erg aantrekkelijk kan lijken omdat je drie jaar geen APK hoeft te laten doen, is het verhoudingsgewijs erg duur. De waarde van een nieuwe auto daalt snel na de aanschaf. Dit haal je er niet meer uit bij eventuele doorverkoop. Tweedehands zijn er prima auto’s te verkrijgen en het scheelt erg veel geld. Vaak valt er nog heel wat af te dingen op de prijs. Zeker in deze slechte economische tijden. Maak daar gebruik van.

Garage of particulier?

Bij garages staan veel tweedehands auto’s. Vaak wordt er nog garantie bij gegeven. Hoewel het veiliger lijkt om via een garage een auto te kopen, hoeft dat niet altijd zo te zijn. Garages willen er ook graag wat aan over houden en zijn helaas niet altijd eerlijk.

Bij een particulier een auto kopen, heeft iets meer risico’s. De prijs ligt echter vaak aanmerkelijk lager. Een goede aankoop bij een particulier begint bij het inschatten of de verkoper betrouwbaar is. Vraag om goede foto’s en bel persoonlijk zodat je kunt horen hoe iemand overkomt. Verzeker je er zo goed mogelijk van dat de auto in goede staat is. Zo voorkom je onnodige onderhoudskosten. Neem iemand met ervaring mee om eventuele gebreken te ontdekken als je zelf weinig kennis van auto’s hebt. Bekijk de onderhoudshistorie van de auto. Een goed onderhouden auto heeft veel minder kans op problemen.

Zowel bij een particulier als een garage kun je vaak nog afdingen op de prijs. Wanneer bijvoorbeeld de verwachting is dat er op korte termijn nieuwe banden op de auto moeten, is dat een reden om de auto voor een lagere prijs te nemen.

Inruilen

Bij dealers kun je vaak je oude auto inruilen voor een ander. Dit kan behoorlijk schelen in de aanschafprijs. Bedenk echter wel dat je bij particuliere verkoop vaak veel meer krijgt voor een auto. Beter is dan ook om je oude auto zelf te verkopen.

Goedkope auto’s

Kleine auto’s zijn het goedkoopst, maar er is ook groot prijsverschil tussen merken. Voor een Volkswagen betaal je altijd een deel merk. Wanneer je weet dat een Seat de goedkopere variant is van Volkswagen, maar wel net zo goed, dan kies je voor de Seat als je goedkoper uit wilt zijn.

Goedkope merken zijn bijvoorbeeld:
  • Kia
  • Dacia
  • Fiat
  • Ford
  • Hyundai
  • Opel
  • Suzuki
  • Daihatsu

Goedkope modellen

  • Daihatsu Cuore
  • Fiat Panda
  • Smart for two
  • Nissan Pixo

Deze auto’s rijden allemaal zeer zuinig en zijn bovendien belastingvrij op dit moment. Iets duurdere belastingvrije modellen zijn de:
  • Citroën C1
  • Toyota Aygo of IQ
  • Fiat 500
  • Peugeot 107

Deze zijn wat duurder in aanschaf, maar ook belastingvrij en goedkoop in brandstofkosten. Vanwege de populariteit van deze auto's zijn ze ook makkelijk weer door te verkopen. De vraag is wel hoe lang deze auto’s nog belastingvrij blijven. De verwachting is dat er in 2013 of 2014 ook over zuinige auto’s weer belasting moet worden betaald, maar dat zal waarschijnlijk niet erg veel zijn.

Wegenbelasting & Brandstof

Het goedkoop zijn van een auto hangt niet alleen af van de aanschafprijs, maar ook van de combinatie van wegenbelasting en de brandstof. De goedkoopste brandstof is gas, daarna komt diesel en dan benzine. De goedkoopste wegenbelasting is er voor benzine, dan gas en dan diesel. Verder hangt van het gewicht af hoeveel belasting je moet betalen. Hoe lager het gewicht, hoe goedkoper. Wil je goedkoop rijden, koop dan een lichte auto.

Gas rijden is verreweg het goedkoopst wanneer je een iets grotere auto rijdt. Je hoeft niet veel kilometers te maken om goedkoper uit te zijn dan met benzine. Diesel is alleen aantrekkelijk als je enorm veel op de weg zit, daar de diesel prijs behoorlijk omhoog is gegaan de laatste tijd.

Wat het meest gunstig is, ligt aan je persoonlijke situatie en welke auto je rijdt. Op bijvoorbeeld omslag.punt.nl kun je het omslagpunt berekenen en zo bekijken welke brandstof in combinatie met wegenbelasting het goedkoopst is voor jou.

Comfort

Door een auto te kopen met minimaal comfort, kan veel geld bespaart worden. Bekijk voor aankoop hoeveel comfort je nodig hebt om prettig te kunnen autorijden. Maak je altijd korte ritjes in de stad, dan voldoet een klein autootje prima. Maak je veel lange ritten, dan is meer zitcomfort en airco wel zo prettig. Kleine auto’s zijn altijd het goedkoopst. Maar bedenk wel dat wanneer je in een kleine auto niet prettig zit, dit bijzonder vervelend kan worden op de lange termijn. Wees echter ook niet overdadig in comfort. Je kunt de meest luxe gadgets in je auto hebben, maar bedenk wel dat dit erg veel geld kost!

Onderhoud

  • Zorg dat je banden goed op spanning zijn. Dat bespaart brandstof.
  • Koop en hoes voor over de auto. De lak blijft zo veel beter.
  • Ben je technisch handig? Dan komt dat erg goed uit als je zelf een auto hebt. Veel klusjes zijn prima zelf uit te voeren. Zo is het wisselen van zomer- en winterbanden een klusje van een half uur dat prima zelf te doen is. Je bespaart hier al gauw 50 euro of meer mee. Filters vervangen kan ook prima zelf.
  • Koop geen merkonderdelen. Die zijn veel duurder, maar meestal niet beter.

Rij zuinig

  • Rij niet te hard. Dat kost meer brandstof.
  • Zorg dat je het gaspedaal op een constant niveau houdt.
  • Rij met lage toeren.
  • Laat de auto waar mogelijk uitrollen
  • Zet de motor uit als het kan
  • Carpoolen: Door samen te rijden naar werk, huis en andere activiteiten, bespaar je eenvoudig op brandstofkosten.
  • Ga eens op de fiets!
© 2012 - 2024 Bubo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Benzine, lpg of dieselBenzine, lpg of dieselBrandstof heeft het autorijden de laatste jaren veel duurder gemaakt. Vanaf het begin van 2009 wordt benzine steeds duur…
Hoe kan ik goedkoop autorijden?Hoe kan ik goedkoop autorijden?Hoewel voor veel mensen een auto een statussymbool is, of een luxeproduct is een auto voor anderen ook niets meer dan ee…
Nieuwe auto kopen, de kosten voor auto en milieuNieuwe auto kopen, de kosten voor auto en milieuEen nieuwe auto, kopen of leasen. Het energielabel en de overheidsregelingen zijn van invloed op de kosten, en ook op de…
Het Nieuwe Rijden: Hoe rijd ik goedkoper en milieubewust?Wat is Het Nieuwe Rijden nou precies? Goedkoper of anders autorijden? Zuiniger of meer milieubewust rijden? Of allemaal…

Youngtimer - de auto met een lage bijtellingYoungtimer - de auto met een lage bijtellingMotorrijtuigen van vóór 1 januari 1987 zijn motorrijtuigenbelastingvrije "Oldtimers" in wording. In het modeljaar 1986 w…
Aanschaf van een tweedehands autoAanschaf van een tweedehands autoDenk je er over na om een tweedehands auto aan te schaffen? Lees dan eerst dit artikel om de juiste keuze te maken!
Bubo (94 artikelen)
Gepubliceerd: 17-04-2012
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.