Zuinig en milieubewust autorijden

Zuinig en milieubewust autorijden Als je autorijdt is het natuurlijk het belangrijkst dat je dit veilig doet. Maar naast veilig en correct autorijden, kun je ook door middel van je rijstijl brandstof en geld besparen. En het is nog goed voor het mileu ook, omdat je minder brandstof gebruikt! In dit artikel een aantal tips om gemakkelijk aardig wat geld te besparen. Door te letten op je rijstijl kun je dus de hoeveelheid uitlaatgassen en de zuinigheid beinvloeden, maar ook het geluid dat je produceert. Door de volgende tips op te volgen zal je geld besparen, het milieu minder vervuilen en minder overlast veroorzaken.

Rijd niet altijd vanzelfsprekend de maximaal toegestane snelheid

Hoe hoger de snelheid, hoe sneller brandstofverbruik, bijgeluiden en uitlaatgassen toenemen. Dit staat niet in verhouding tot de verhoogde snelheid. Door slechts 75% van de maximale snelheid te rijden in plaats van 100%, bespaar je al snel de helft van je brandstofverbruik. De tijdwinst die je krijgt door sneller te rijden is in vergelijking hiermee te verwaarlozen.

Rijd zo vloeiend en vooruitdenkend als je kan

Neem altijd gas terug als je op plekken af komt waar je misschien toch moet stoppen (kruispunten, zebrapaden, spoorwegovergangen etc.). Op deze manier kan je op de motor afremmen wanneer je moet stoppen, door het gas los te laten. Dit scheelt een hoop brandstof. Ook voor bochten geldt: neem op tijd gas terug, zodat je niet hoeft te remmen. Wanneer je weer gas geeft, doe dit zo vloeiend en rustig mogelijk. Gebruik het gaspedaal ook zeker niet uit verveling als je stil staat!

Zet je motor uit als je langer dan een minuut stil staat

Sta je bij een open brug, spoorwegovergang of iets vergelijkbaars waar je waarschijnlijk langer dan een minuut moet wachten, zet dan de motor uit.

Rijd niet onnodig met een hoog toerental

Probeer altijd op het juiste moment te schakelen naar de volgende versnelling, blijf niet te lang hangen in een lagere versnelling met een hoog toerental. Veel mensen onderschatten het verschil dat dit maakt. Ter illustratie: het brandstofverbruik is in de tweede versnelling meer dan twee keer zo groot als in de vijfde versnelling. Over het algemeen geldt dat schakelen zodra je 2000 toeren bereikt een goede en zuinige manier van rijden is.

Accelereer niet (onnodig) met vol gas

Rustig accelereren levert drie voordelen op. Ten eerste is het zuiniger, je gebruikt aanzienlijk minder brandstof dan wanneer je met vol gas accelereert. Ten tweede scheelt het slijtage aan motor-onderdelen, en ten derde scheelt het aanzienlijk in geluidsoverlast.
© 2008 - 2024 Daan123, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nieuwe auto kopen, de kosten voor auto en milieuNieuwe auto kopen, de kosten voor auto en milieuEen nieuwe auto, kopen of leasen. Het energielabel en de overheidsregelingen zijn van invloed op de kosten, en ook op de…
Het Nieuwe Rijden: Hoe rijd ik goedkoper en milieubewust?Wat is Het Nieuwe Rijden nou precies? Goedkoper of anders autorijden? Zuiniger of meer milieubewust rijden? Of allemaal…
Veilig en zuinig autorijdenVeilig en zuinig autorijdenDe essentie van autorijden is om veilig van A naar B te komen. Veilig rijden is hiervoor een voorwaarde. Maar ook zuinig…

Hagelschade aan uw auto en de verzekeringSoms is het gebeurt voordat je het weet, een grote hagelbui trekt over en de stenen zijn zo groot dat ze schade veroorza…
Daan123 (29 artikelen)
Gepubliceerd: 06-11-2008
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.