Reisdocumenten die u mee moet nemen tijdens een autovakantie

Reisdocumenten die u mee moet nemen tijdens een autovakantie Reisdocumenten mogen niet vergeten worden als u op vakantie gaat. Ook niet als u met de auto binnen Europa reist. Dat is vaak een relaxte en prettige manier van reizen voor degenen die graag autorijden. Met de auto op vakantie gaan betekent immers ook een stuk vrijheid. U kunt vertrekken wanneer u zelf wilt, onderweg stoppen als u daar zin in hebt of als dat nodig is voor de kinderen of de hond. Op de plaats van bestemming hebt u bovendien altijd vervoer bij u. Boodschappen en uitjes gebeuren in het eigen tempo en u bent vrijer in het uitzoeken van de plekken die u wilt bezichtigen. Toch vraagt ook een autovakantie extra voorzichtigheid. Er zijn verhalen genoeg van mensen die onderweg hun auto met al hun hebben en houden plotseling aan criminelen kwijt waren.

Een vakantie met de auto goed voorbereiden

Een vakantiereis met de auto moet heel goed voorbereid worden. Vooral de verschillende reisdocumenten mogen bij het pakken niet vergeten worden. Een aantal van die documenten moet ook bijtijds gecontroleerd worden of ze niet aan vernieuwing toe zijn. Doe dat niet vlak voor het vertrek, want dan is het vaak te laat om nog tijdig een nieuw document in handen te krijgen. Hebt u net een gezinsuitbreiding achter de rug, denk er dan ook aan om de nieuwe wereldburger tijdig op uw pas te laten zetten.

De pas en het rijbewijs

Controleer een paar maanden voordat u op reis wilt gaan of passen en rijbewijzen van u en uw eventuele partner nog geldig zijn tot na de vakantie. Soms moet u er wel eens wat langer op wachten, voordat u de nieuwe documenten in handen hebt, dus wees er op tijd bij. Bovendien moeten er meestal nog nieuwe pasfoto’s gemaakt worden, omdat de regels van de overheid daarvoor soms weer eens veranderd zijn.

De groene kaart van de autoverzekering moet u altijd meenemen

Neem vooral de groene kaart van uw autoverzekering mee. Vooral op onverzekerde auto’s controleren en reageren buitenlandse politieagenten streng. U moet dan ook kunnen bewijzen dat uw auto goed verzekerd is.

Het lidmaatschap van de ANWB

Neem niet alleen de lidmaatschapskaart van de ANWB mee, maar ook het telefoonnummer van het hoofdkantoor in Nederland en het afdelingskantoor daarvan in het land waar u naar toe gaat. Mocht u onderweg of tijdens uw verblijf een ongelukje of pech aan de auto krijgen en dat niet zelf kunnen oplossen, dan is het prettig om ook daar hulp van de ANWB te kunnen krijgen.

Contactnummers van Visacard, bankpas, enzovoort hebt u bij diefstal nodig

Gevaar voor diefstal van geld en bankpassen is vooral op reis realistisch aanwezig. Het overkomt vakantiegasten uit alle lagen van de bevolking. Hoezeer u ook oppast, dieven verzinnen steeds weer nieuwe trucs waar u niet altijd op bedacht bent. Maak daarom altijd een lijstje met de telefoonnummers die u moet bellen om bijvoorbeeld uw Mastercard, Visacard, bankpas, enzovoort te laten blokkeren. Stop dat lijstje echter niet bij uw andere reisdocumenten, maar in uw portemonnee of in de koffer, want anders is dat bij een eventuele diefstal eveneens verdwenen. Doet u dat niet, en moet u daar op uw vakantieadres eerst naar gaan zoeken, dan hebben eventuele dieven meer tijd om uw rekening leeg te halen. Gun hen dat plezier niet.

Reisverzekering informatie

Zorg voor een goede reisverzekering en neem de informatie daarover mee op reis. In elk geval moet u het telefoonnummer van de contactpersoon meenemen, zodat u bij diefstal van waardevolle stukken meteen even kunt doorgeven wat er gebeurd is. Het maakt u geloofwaardiger dan wanneer u dat pas na uw terugkomst laat weten.

Altijd aangeven bij de plaatselijke politie

Geef diefstal ook altijd aan bij de politie van de plaats waar u verblijft en vraag voor de zekerheid een kopie van de aangifte. Maak voordat u vertrekt ook foto's van de waardevolle foto apparatuur en andere waardevolle stukken. Vaak is het echter beter om deze thuis te laten, maar zorg ook dan dat u er foto's van hebt.

Ziekenfondsverzekering

Neem uw ziekenfondskaart mee. Bij een eventueel bezoek aan een arts of ziekenhuis in het buitenland is het prettig om die kaart te kunnen laten zien. Meestal wordt de zaak wel met het ziekenfonds onderling geregeld, vooral als het om duurdere ziekenhuisrekeningen gaat, maar soms moet u zelf ook de rekening betalen maar kunt deze later wel indienen bij het kantoor van uw ziekenfonds voor de vergoeding daarvan.

Vignetten horen bij de reisdocumenten

Voor reizen via de autowegen in Oostenrijk en Zwitserland hebt u per land een vignet nodig. U kunt dat al in Nederland bij de ANWB gaan halen, of ook aan de grens met die landen bij het douanekantoor. Daar zijn ze dan iets goedkoper, want in Nederland telt de ANWB er nog wat administratiekosten bij. Aan de grens moet u echter vooral tijdens vakantiepieken wel eens voor een vignet in de rij staan. Met een in Nederland gekocht vignet komt u meestal sneller over de grens en hoeft meestal niet of nauwelijks te stoppen.

De Visacard, Mastercard en/of los geld voor tolpoortjes

In Scandinavië, Frankrijk, Italië, Spanje, enzovoort moet voor een aantal wegen tol betaald worden. Aan het begin en het einde van een dergelijke tolweg staan tolpoortjes. U zult daar tol moeten betalen. Boven de tolpoortjes staat vaak aangegeven of het poortje bedoeld is voor vrachtwagens of personenauto’s en of u kunt betalen met een Visacard, Mastercard, of gewoon met geld. Rij daar dan ook niet te snel op af en let goed op dat u in het juiste poortje terecht komt. Soms is het er erg druk. Bent u dan een verkeerd poortje ingereden dan is het moeilijk om er weer uit te komen en een ander te kiezen.

Een landkaart is altijd gemakkelijk tijdens een autovakantie

Ook al hebt u een navigator in uw auto, neem altijd toch een landkaart of een boek met landkaarten mee voor het geval de navigator het onverhoopt af mocht laten weten. Het gebeurt zelden, maar het gebeurt! U zult maar ergens in het donker in een vreemd land zitten als de navigator uitvalt. Neem dus altijd ook papieren informatie mee voor de reis en voor het gedeelte van het land waar uw vakantieadres ligt. In het handschoenenvak neemt het slechts weinig plaats in, maar u bent in nood altijd geholpen en kunt ook controleren of de informatie van de navigator klopt, als u het niet vertrouwt.

Nieuwe apparaten die u mee neemt

Binnen Europa zijn een aantal belastingvrije zones, waaronder Samnaun (Zwitserland) en Livigno (Italië), waar u belastingvrij aankopen kunt doen. Dat betekent echter ook dat de douane direct buiten die gebieden extra op drank, parfums, horloges en andere dure luxe artikelen controleert. Daar kunnen de wintergasten uit Ischl, die hoog over de bergkam even naar Samnaun geweest zijn om daar bijvoorbeeld een nieuw, duur horloge te kopen, over meepraten. Houd daarom altijd het belastingvrije bedrag in de gaten en houd de bonnen daarbij, zodat u kunt bewijzen dat u daar niet bovenuit gegaan bent.

Neem de aankoopbon mee

Hebt u dus net een nieuw horloge, een nieuw fotoapparaat, een nieuwe iPhone of iPad gekocht, steek dan het aankoopbewijs daarvan bij uw reisdocumenten, zodat u altijd kunt bewijzen dat u dat in Nederland legaal gekocht hebt. Kunt u dat niet bewijzen dan loopt u het risico dat u daar aan de grens nog invoerrechten over moet betalen.

De informatie over het vakantieadres

Vergeet niet om de informatie over het vakantieadres bij de andere reisdocumenten te leggen. Vooral het adres, het telefoonnummer van de contactpersoon, de wegeninformatie over het laatste gedeelte van de reis en een eventuele foto van het gebouw waar u zult verblijven. Kijk ook even op Google, zodat u straks niet helemaal onbekend bent met de weg naar het vakantie adres.

Haal een boekje bij de bibliotheek

Handig is ook altijd een goed boekje met informatie over uw vakantieplaats en de omgeving. Daar staan vaak ook wandelwegen, plekjes die een bezoek waard zijn, informatie over steden en gebouwen, uitjes en goede restaurants in. Bij de ANWB kunt u deze bemachtigen, maar ook met een beetje geluk bij de plaatselijke bibliotheek, als u daar lid van bent. Tevens kunt u op eigen houtje informatie zoeken via het internet.

Alle reisdocumenten in een map bij elkaar verzamelen

Leg alle benodigde documenten bij elkaar, zodat u ze op de dag zelf allemaal tegelijk kunt meenemen. Alleen met de pas, het rijbewijs en de groene kaart gaat dat moeilijk, want die hebt u meestal elke dag nodig. Zet deze dan ook apart op uw inpaklijst en kruis alles dat de auto in gaat, af. Op die manier zit er later ook alles in en bent u niets vergeten.

Reisstekkers kunt u daar soms goed gebruiken

Vergeet overigens nooit uw reisstekkers mee te nemen op reis, zodat u in elk land uw elektrisch scheerapparaat, uw laptop, enzovoort op het net kunt aansluiten. Nederlandse stekkers verschillen wel eens van de stekkers van andere landen, maar met een reisstekker kunt u dat opvangen. Reisstekkers zijn onder anderen eveneens bij de ANWB te koop.

Sla voordat u weg gaat al uw documenten op

Ook thuis kan er tijdens uw vakantie ingebroken worden. Staan er belangrijke dingen en foto's op uw computer thuis, sla die dan allemaal op en geef de stick of de externe schijf aan een vertrouwd persoon uit uw familiekring. Op die manier hebt u alles nog als u computer of laptop thuis gestolen mocht worden.

Een kleine extra tip betreffende de reiskosten tijdens uw verblijf

Komt u op uw reis dicht bij Samnaun of Livigno, ga daar dan tanken. Ook benzine is daar belastingvrij en dat het zich loont om daar te gaan tanken bewijzen de vele tankstations langs de weg.

Livigno en Samnaun

Vooral Livigno leent zich voor een tankstop, want daar kunt u doorheen reizen. Samnaun ligt jammer genoeg aan het uiteinde van een diep dal en is daar dan ook iets minder geschikt voor, hoewel een reisje er naar toe zich best loont als u op vakantie in Oostenrijk dicht bij de Reschenpas woont. U combineert dan een mooi uitje met een goedkope tank.

Lees verder

© 2013 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Autoverzekering bij ANWBAutoverzekering bij ANWBEen autoverzekering bij de ANWB is een verstandige optie. Bij de ANWB kun je namelijk een goedkope autoverzekering afslu…
Services van ANWB WegenwachtDe services van de ANWB Wegenwacht bieden pechhulp bij pech onderweg. Speciaal voor accuproblemen hebben ze een Accuserv…
Het inschakelen van de ANWBHet inschakelen van de ANWBDe ANWB staat voor Algemene Nederlandsche Wielrijders-Bond. Inmiddels heet de ANWB eigenlijk Koninklijke Nederlandse Toe…
Tweedehands auto kopenTweedehands auto kopenEen nieuwe auto kopen is voor vele mensen een te grote uitgave. Een tweedehands auto is een goedkoper alternatief die we…

Ambulance of brandweer met sirene: wat moet je dan doen?Ambulance of brandweer met sirene: wat moet je dan doen?Veel mensen weten niet wat ze moeten doen als er een ambulance, brandweer of politiewagen langs scheurt die met sirene a…
Beter een auto kopen zonder inruilBeter een auto kopen zonder inruilIndien u een auto gaat kopen, probeert de verkoper eerst te achterhalen in hoeverre u een auto heeft om in te ruilen. Di…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 12-05-2020
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.