Ambulance of brandweer met sirene: wat moet je dan doen?

Ambulance of brandweer met sirene: wat moet je dan doen? Veel mensen weten niet wat ze moeten doen als er een ambulance, brandweer of politiewagen langs scheurt die met sirene aan komt rijden. Toch is het van belang voor alle weggebruikers om te weten wat je moet doen als een hulpverleningsvoertuig met spoed ergens heen moet.

Veiligheid en aanrijtijd in gevaar

Omdat heel veel mensen op de weg niet weten wat ze moeten doen als er hulpverleningsvoertuigen aankomen, komen veiligheid en aanrijtijden in gevaar. En dat kan levens kosten.

Omgaan met voorrangsvoertuigen staat nergens beschreven

Tot voor kort werd nergens beschreven hoe je nu om moet gaat met zogenaamde voorrangsvoertuigen. Bij verkeersexamens werd er niet op gewezen en ook in de wet stond niets beschreven. Voorrangsvoertuigen zijn overigens:
  • Ambulance
  • Politiewagen
  • Brandweer

Gedragsadviezen

In het rapport Weggebruikers met voorrang benaderd uit 2012 is een eerste aanzet gegeven voor het opstellen van gedragsadviezen voor weggebruikers. In dat project is een enquête gehouden onder voorrangsvoertuigbestuurders. Aan hen werd gevraagd wat hun ervaringen zijn en wat ze zouden wensen als het gaat om wat andere weggebruikers doen.

Ervaringen van weggebruikers met ambulance, politie en brandweer

Vervolgens is er een voorstel gekomen om inzichtelijk te maken wat de ervaringen, kennis en wensen van automobilisten zijn als ze een hulpverleningsvoertuig tegen komen. Dit onderzoek is uitgevoerd door het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid. Het maakt tevens deel uit van het project ‘Weggebruikers en voorrangsvoertuigen, elkaar tegemoet komen’. Ruim 2100 automobilisten werden ondervraagd naar hun ervaringen, kennis en wensen als zij een voorrangsvoertuig tegenkwamen.

Regels als je een ambulance, politiewagen of brandweerwagen tegenkomt

Voor hulpverleningsvoertuigen met sirene geldt het volgende:
  • Alleen ruimte vrijmaken als dit veilig kan
  • Vrije banen vrij laten
  • Geen verkeersregels overtreden om de hulpvoertuigen door te laten
  • Niet uitwijken naar gevaarlijke plaatsen

Wat te doen als een wagen met sirene nadert?

Als er een hulpverleningsvoertuig nadert zijn dit de regels:
  1. Kijk regelmatig in de spiegel zodat een voorrangsvoertuig direct opvalt als het er aankomt
  2. Kalm blijven en niet in paniek raken als een voorrangsvoertuig nadert. Niet roekeloos reageren
  3. Laat zien wat je doet als je ruimte vrij maakt. Dus richtingaanwijzers uit als je naar de berm of naar elders uitwijkt
  4. Als je geen ruimte kunt maken, rijd dan door met dezelfde toegestane snelheid. Rij je op een rotonde blijf dan als dat mogelijk is de rotonde volgen totdat het voorrangsvoertuig de rotonde heeft verlaten
  5. Als er een rijstrook is, laat die dan vrij
  6. Ga niet plotseling op de rem staan
  7. Breng jezelf of anderen niet in gevaar bij het uitwijken. Ga dus niet met volle snelheid de berm in of de vluchtstrook op
  8. Ga niet te dicht op de voorganger stilstaan, dit zorgt ervoor dat er ruimte blijft voor ambulance, politie of brandweer zodat ze voor kunnen gaan
  9. Overtreed geen verkeersregels: door rood rijden mag dus echt niet om een ambulance door te laten
© 2013 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen bij zwaailicht, sirenes of NL-Alert op uw mobielWat te doen bij zwaailicht, sirenes of NL-Alert op uw mobielElke eerste maandag van de maand om 12.00 uur, wordt het alarmsysteem van de overheid getest. Maar weet u eigenlijk wat…
De Flister: waarschuwing per radio voor ambulanceDe Flister is een apparaat dat mensen op de weg via de radio waarschuwt dat er een ambulance of ander hulpverleningsvoer…
Zwaailichten - Informatie overZwaailichten zijn waarschuwingstekens voor verschillende situaties. Maar niet iedereen weet waarvoor een bepaalde kleur…
De organisatie van de brandweerHoe is de brandweer eigenlijk georganiseerd? Welke soorten korpsen zijn er? Wat zijn de taken van de brandweer?

Veilig autorijden en letten op snelheid is goedkoopVeilig autorijden en letten op snelheid is goedkoopVeilig autorijden is belangrijk. Het spaart levens. Niet alleen van de automobilist en de inzittenden van de auto, maar…
Veilig reizen met de auto vergt een goede voorbereidingVeilig reizen met de auto vergt een goede voorbereidingVeilig reizen is belangrijk, dus moeten er voor een verre reis met de auto een aantal veiligheidsmaatregelen genomen wor…
Bronnen en referenties
  • Leeuwarder Courant
  • Friesch Dagblad
Singalees (1.216 artikelen)
Gepubliceerd: 12-04-2013
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.