Zwaailichten - Informatie over
Zwaailichten zijn waarschuwingstekens voor verschillende situaties. Maar niet iedereen weet waarvoor een bepaalde kleur zwaailicht gebruikt wordt. Slechts weinig mensen weten bijvoorbeeld wat een groen zwaailicht betekent. Anderen denken dat het toegestaan is om zomaar met een zwaailicht op hun dak te gaan rijden. Dit is echter niet het geval. Daarom een aantal feiten en weetjes op een rijtje gezet.
Verschillende Zwaailichten
Voorrangsvoertuigen
Zwaailichten van voorrangsvoertuigen in Nederland hebben allemaal de kleur blauw. Vervoersmiddelen die onder de term voorrangsvoertuigen vallen, hebben allemaal een blauw zwaailicht:
- Politie
- Brandweer
- Ambulances
- Koninklijke Marechaussee
- Reddingsbrigade (Soms)
- Rode Kruis
- Landmacht (Soms)
- Weginspecteurs van Rijkswaterstaat
Als deze zwaailichten tegelijk met de sirene aan staan, ben je verplicht aan de kant te gaan. Je moet dan proberen er voor te zorgen dat het voorrangsvoertuig door kan rijden. Als je dit niet doet kun je een flinke boete krijgen! Andere instanties dan hierboven opgesomd zijn niet toegestaan een blauw zwaailicht op hun vervoersmiddel te plaatsen.
Andere Hulpdiensten
Sommige hulpdiensten hebben ook een speciaal zwaailicht. Voorbeelden hiervan zijn de douane. De douane is een instantie van de staat maar heeft geen blauw zwaailicht, omdat de situaties waarmee de douane te maken krijgt niet levensgevaarlijk zijn. De douane heeft daarom een oranje of geel zwaailicht.
Ambulance personeel
Bij grote calamiteiten gebruikt de eerste ambulance ter plaatste soms een groen zwaailicht. Dit groene zwaailicht betekent dat deze ambulance de coördinatie op zich heeft genomen. Het andere ambulance personeel vraagt dan om informatie bij deze ambulance.
Misdaden
Bij misdaden worden ook steeds vaker groene zwaailichten gebruikt door de politie. Deze groene zwaailichten zijn bedoelt om aan te geven dat er een sporenonderzoek plaatsvind, zodat men niet dwars door de sporen heen gaat lopen.
Overig
Er zijn nog een hele hoop voertuigen waarop een geel of oranje zwaailicht gebruikt wordt. Deze zwaailichten mogen op bijna ieder voertuig geplaatst worden. De gele of oranje zwaailichten zijn vooral voor het aangeven van een gevaarlijke situatie. Verschillende voorbeelden hiervan zijn:
- Vuilniswagens
- Speciaal vervoer
- Wegwerkzaamheden
- Dierenambulance
Voor deze voertuigen hoef je geen ruimte te maken, het mag natuurlijk wel. Voor een vuilniswagen gaan de meeste mensen niet aan de kant, gelukkig doen veel mensen dit wel voor een dierenambulance. Een dierenambulance doet alleen zijn zwaailichten aan als deze haast heeft.
Reacties
Eelco, 12-09-2010
Er zijn nog meer instantes die een blauw zwaailicht mogen voeren in nederland. Denk aan de bloed bank (Sanquin ofzo), landmacht heeft ook voertuigen met blauwe zwaailichten (EOCKL) en het Rode Kruis.
Overigens moet je zo ver ik weet ook voorgang verlenen aan voertuigen met enkel de blauwe zwaailichten aan. Om dat jij als mede weggebruiker niet kan bepalen wat de reden van het niet voeren van de sirene is (zoals politie op weg naar overval, ambulance met zwaar gewoonde patient heeft ze soms ook uit ivm letsel heb ik ooit gehoort op een demo)
Reactie infoteur, 12-09-2010
Hartelijk dank voor uw reactie! Ik heb het artikel aangepast!
Jolanda, 19-08-2010
Waarom klinkt een sirene van een ambulance vals als het voorbij rijdt en niet als je het hoort aankomen?
Reactie infoteur, 21-08-2010
Beste Jolanda,
Dank voor uw reactie! Ik ben toevallig ook actief als geluidstechnicus. Dit komt omdat het geluid van een ambulance zich snel voortbeweegt. De ambulance moet immers snel op de plaats van bestemming zijn. Hierdoor weerkaatsen de geluidsgolven van de ambulance op een "vreemde" manier tegen de omgeving. Hierdoor kan het geluid een beetje vervormen. Ik hoop dat ik voldoende antwoord heb gegeven op uw vraag!