De Kipcaravan is alweer 75 jaar oud
Bijna iedereen kent de Kipcaravan wel. Het caravanmerk bestaat dit jaar alweer 75 jaar en introduceert in haar jubileumjaar dan ook een nieuwe caravan. Het is de Kip Kompakt 300 Classic 75 Limited Edition waarvan slechts 75 worden gemaakt. De Kipcaravan productent ging echter in 2010 failiet. Daarmee lijkt het einde van de Kipcaravan in zicht.
De Kipcaravan komt van Jan Kip
Wie zich ooit wel eens heeft afgevraagd waarom de Kipcaravan juist die naam heeft gekregen hoeft zijn hoofd verder niet meer te breken. Het heeft niets met kippen te maken, maar met de bedenker van de mobiele wagens. Jan Kip uit Hoogeveen had namelijk een carrosseriefabriek onder dezelfde naam. Hij kreeg een relatie met Ans de Roos uit Amsterdam en omdat reizen van noord naar west en omgekeerd in die tijd nogal wat inspanning kostte, bedacht Kip een methode om vervoer en onderdak samen onder te brengen. Daarmee was de Kipcaravan een feit.
Bodem met vloerplanken en wanden van hardboard
De bodem van de eerste caravan van Jan Kop had vloerplanken en de wanden bestonden uit hardboard die in olie was gedrenkt. Het dak bestond uit spanten met daaroverheen kippengaas. De isolatie werd gevormd door een laag watten.
Twintig caravans per jaar
Al snel bleek dat het voertuig van Jan Kip, dat hij altijd op de Veluwe stalde, potentieel had. De omgeving van de bouwer bleek grote belangstelling te hebben en daarom bouwde hij datzelfde jaar nog een exemplaar en verhuurde het. Nog een jaar later breidde Kip de productie uit tot 20 caravans. Een deel daarvan werd verhuurd, het andere deel werd verkocht.
Van maatwerk naar standaard modellen
Kip geloofde toen nog in maatwerk en elke klant mocht aangeven hoe hij zijn mobiele wagen het liefste wilde. In 1949 werd echter al een standaard ingevoerd. Wie een Kipcaravan wilde bestellen kon toen kiezen uit 3 verschillende modellen. De materiaalkeuze die de bouwer in het begin had gemaakt, bleef. Het hout bleef, het hardboard ook. Per jaar ontwikkelde Kip met die gedachte 3 tot 4 modellen. Zij kregen bijna allemaal kippennamen.
De kippennamen van de Kipcaravans
- Het Kuiken
- De Krielkip
- De Kemphaan
- De Leghorn
- De Wyandotte (een Noord Amerikaans kippenras).
- Het Hoentje
- Het Dwerghoen
- De Krielhen
Meest opvallend: Het Kuiken
De meest opvallende caravan van allen was het Kuiken. Dit was een kleine wagen met een achterklep die achter kleine personenauto’s kon worden vervoerd. In 1954 verbreidde Kip zijn horizon en ging hij zijn caravans ook in het buitenland verkopen.
Bron: MrsBrown, Pixabay De Hy Line
In 1965 kwam de eerste Hy Line uit de fabriek. Overigens had dit nog steeds wel een associatie met kippen, want Hy line betekent een veredeld kippenras.
Kip wordt Amerikaans en verandert de productiemethoden
Kip deed zijn bedrijf in 1966 over aan het Amerikaans bedrijf Divo Wayne Corporation. De productiemethoden veranderden toen ook. De caravans werden op de lopende band gemaakt, terwijl ze daarvoor door verschillende mensen op één plek werden vervaardigd. Bovendien werkten de mensen bij het bedrijf op provisiebasis. Hoe meer Kipcaravans er van de band kwamen, hoe hoger hun loon was. Op die manier werden per jaar tienduizend Kipcaravans gemaakt. Het Nederlandse personeel vond het werken volgens het Amerikaanse systeem overigens niet zo prettig.
De verkoopt stagneert door de oliecrisis
In 1973 was het oliecrisis en dat zorgde ervoor dat er bijna geen caravans meer werden verkocht. Omdat er nog steeds wel exemplaren werden gemaakt, stonden de magazijnen overvol. Er vielen ontslagen en economisch ging het niet zo goed met het merk Kip. Nu is dat eigenlijk weer hetzelfde, want ook nu lijdt Kip onder de recessie. Wel lijkt de huurmarkt weer aan te trekken. Mensen hebben nu geen geld om zelf een Kipcaravan te kopen, maar huren ze wel graag.
Kip anno 2009: De Kip Kompakt 300 Classic 75 Limited Edition
Kip ontwikkelt bovendien wel door en brengt dit jaar nog een nieuwe, compacte, sportieve en ultralichte caravan, de Kip Kompakt 300 Classic 75 Limited Edition. Van deze bijzondere caravan worden er maar 75 gemaakt en het is dus een echt verzamelaarobject. De Kip Compact is afgeleid van een klassieker, maar heeft een hele strakke vormgeving. De buitenkant is staal blauw getint en binnenin heeft de caravan een modern interieur. Wie dat wil kan ook nog een uitneembaar keukenblok laten plaatsen. Om de binnenruimte zo goed mogelijk te kunnen benutten is er een deur geplaatst in de achterwand. Daardoor ontstaat ruimte voor een keukenblok dat zo uit te klappen is, hangkasten en een legkast. Ook zitten er 2 banken over de hele lengte van de caravan geschikt om een bed van te maken. Met het keukenblok kan zowel binnen als buiten gekookt worden. De caravan is bovendien nog geen eens 500 kilogram. Hij kan voortbewogen worden door kleine, lichte en zuinige auto’s. Voor de caravan hoeft geen extra kenteken te worden aangevraagd en iemand met het rijbewijs BE kan er al mee rijden.
Nieuwe modellenlijn
In het jubileumjaar komt Kip bovendien met een nieuwe modellenlijn. Naast het merk Kip voert het bedrijf ook caravans onder de naam Avento, Chateau en Homestar die in zowel binnen- als buitenland worden verkocht.