Parkeerregels voor de caravan: 3 dagen voor de deur

Parkeerregels voor de caravan: 3 dagen voor de deur De caravan voor de deur parkeren. Na de vakantie stallen veel mensen hun caravan of vouwwagen vaak voor de deur. Omdat het zo gemakkelijk uitpakt en omdat het nog steeds vakantie is. Maar langer dan drie dagen mag zo’n voertuig niet voor de deur staan. Wie dat wel doet, riskeert een boete of dwangsom. De regels voor het parkeren van een caravan bij huis.

Parkeren voor de deur is aan regels gebonden

In Nederland is overal eigenlijk een tekort aan parkeerruimte voor auto’s, maar dus zeker voor grotere voertuigen. Vrachtwagens mogen bijvoorbeeld niet zomaar overal geparkeerd staan. Maar dat geldt ook voor de normale caravan of aanhangwagen. Die mag namelijk niet ongelimiteerd voor de woning staan (tenzij het om een eigen weg gaat natuurlijk die bij de woning hoort zoals een oprit).

De 3-dagen regeling in de APV

De meeste gemeenten hebben in hun Algemene Plaatselijke Verordening opgenomen dat een caravan, aanhanger of vouwwagen maar 3 dagen op een plaats in het openbaar gebied mag staan. In sommigen is dat overigens ook korter. Inwoners van een gemeente moeten zich daar aan houden. Bovendien storen anderen zich ook vaak aan zo’n grote bak voor de deur.

Wat gebeurt er als iemand z’n caravan langer dan 3 dagen voor de deur heeft staan?

Wanneer inwoners van een gemeente met zo’n regeling zich niet aan deze wet houden, worden zij daarop aangesproken door de gemeente of door de politie. In het uiterste geval kan een bekeuring worden gegeven. Wordt de caravan of aanhanger dan nog niet weggehaald dan kan een gemeente er zelfs voor kiezen om de betreffende caravan of aanhangwagen met bestuursdwang te laten wegslepen. De kosten daarvan komen dan wel voor rekening van de eigenaar van de caravan of de aanhanger.

Waar mag je een caravan parkeren?

In sommige gemeenten zijn straten aangewezen waar een caravan wel mag staan. In de meeste gemeente is dat echter niet het geval en geldt in het hele openbare gebied een verbod op het langer parkeren dan 3 dagen achter elkaar. Iemand met een caravan of aanhanger doet er dus goed aan om een garage te vinden voor zijn eigendom. In veel plaatsen kan een caravan in een speciale berging worden ondergebracht. Vanzelfsprekend moet daarvoor wel betaald worden, maar de kans op diefstal en beschadiging wordt daardoor ook aanzienlijk verminderd.

Lees verder

© 2010 - 2020 Singalees, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Caravanverzekering: verzekering voor de caravanCaravanverzekering: verzekering voor de caravanIn Nederland zijn er meer dan een half miljoen caravans. De caravan werd vooral populair vanaf de jaren zestig. Het is o…
Camper, caravan, vouwwagen of tent?Camper, caravan, vouwwagen of tent?Kamperen is een voor veel mensen een manier om te ontspannen. Anderen zien het als een primitieve uitdaging en vinden he…
Tent of caravan: de voor- en nadelenVeel mensen beginnen met kamperen, zodra ze kinderen hebben. Kamperen op een camping is namelijk voor kinderen vaak de l…
Camper kopen: Waarop letten en wat kost een kampeerauto?Ook wel eens jaloers op mensen met een eigen camper? Vrij om te gaan en staan waar je wilt en altijd je eigen huisje bij…

De kleinste en langzaamste camper ter wereldTijdens de crisis gaan producten van luxe-artikelen hun maten aanpassen aan de omstandigheden en de vraag. Dethleffs ont…
Geschiedenis van de luchtbandGeschiedenis van de luchtbandDe luchtband is een uitvinding die van groot belang is geweest voor ons hedendaags vervoer. De voertuigen die wij gebrui…

Reageer op het artikel "Parkeerregels voor de caravan: 3 dagen voor de deur"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

M. der Kinderen, 26-05-2019 10:32 #29
Mag een caravan, die korter dan 3 dagen voor de deur staat, 2 parkeerplaatsen in beslag nemen?

Luuk, 04-10-2018 19:08 #28
Ik heb een kluscaravan. Die wil ik doordeweeks stallen. En in het weekend thuis zetten zodat ik er aan kan klussen. Hij staat dan van vrijdagavond tot zondag eind van de middag bij mij op de stoep. Mag dat?

H. V. Wijgerden, 07-07-2018 14:37 #27
Ik woon op Veldhoven. Nu staat er al 3 {drie} weken de caravan van de buren voor de deur, wat kan ik doen want het is erg moeilijk met hen te praten, ze zijn haast niet voor rede vatbaar. h.v.wijgerden

Gerard Bennink, 31-05-2018 13:51 #26
Ik dacht dat het voorheen langer was. Wij hebben in de straat een persoon die op enig moment zijn caravan aan de overkant van zijn woning zet, er niets mee doet, staat inmiddels een week, en maakt dan opeens aanstalten om in beweging te komen; niets gaat in overleg met de buren.

G., 21-05-2018 10:40 #25
Is er een Europese regelgeving voor het langer dan drie dagen parkeren van de caravan op de openbare weg, met een invalide parkeerkaart.

W., 25-05-2017 16:23 #24
Ik kan niet traceren of Nijkerk ook de 3 dagen als periode hanteert? Reactie infoteur, 28-05-2017
Even de gemeente bellen. Maar volgens mij is het een regel van alle gemeenten. Maar voor de zekerheid gewoon even naar het gemeentekantoor bellen.

John, 09-09-2016 17:37 #23
Mag een camper het hele jaar op de openbare weg staan in een woonwijk bij een ander voor de deur? Reactie infoteur, 13-09-2016
Nee dat mag beslist niet.

C. Heukelum, 20-04-2016 12:18 #22
Ik heb een Eriba caravan lengte 3.60 br.2.20. Deze caravan gebruik ik het hele zomerseizoen om aan windhonden sport mee te doen. Nu kan het voorkomen dat ik in sommige geven de 3 dagen reling overschrijd, van de week stond hij er nog maar 3 dagen toen er bij de gemeente is geklaagd dat mijn caravan langer voor de deur stond. Bij mijn weten is het iemand geweest van twee huizen verder die daar absoluut geen last van kan hebben.

Nu vraag ik mij af of hier een ontheffing gegeven kan worden waarmee ik niet 3 maar ben. Van 7 dagen mag parkeren. Er is ruimte om hem in mijn voortuin te plaatsen maar dan ontneem ik mijn buren (die er trouwens nooit zijn) het uitzicht.

Ik heb een stalling maar moet dan om de twee 3 dagen heen en weer naar vijfhuizen rijden.
Ik ben een alleenstaande vrouw van 79 maar fysiek heel goed, heb na het overlijden van mijn partner die ik verzorgde (Alzheimerpatient) 8 jaar mijn leven weer terug en dat geeft ik niet op.
Hoe ga ik dit aanpakken? Graag een reactie.

Met vriendelijke groet.

Mevrouw. C. van Heukelum
Santpoort. Reactie infoteur, 14-06-2016
Ja dat is heel moeilijk. Er is die 3 dagen regeling. Misschien kunt u met uw gemeente om tafel gaan om te vragen of het in uw specifieke geval mogelijk is ontheffing te krijgen. Wel knap dat u uw leven weer zo opgepakt hebt trouwens en dat uw weer lekker geniet.

J. Dorsman, 22-08-2015 13:04 #21
Heren, deze regel is gewoon een lachertje. Er wordt totaal niet gehandhaafd. Bel je de gemeente, dan moeten we begrip hebben voor de situatie, want waar laat je zo'n caravan anders. Prachtige regeltjes maar zorg dan ook, dat deze gehandhaafd worden anders blijft het een lachertje en doet iedereen zijn eigen zin…

B. de Mey, 17-08-2015 08:47 #20
De eerste jaren werd na 1 dag al een sticker geplaatst, daarna niet meer, nu staat mijn buurman 5 a 6 weken voor de deur, hij doet er niets mee, nu heeft hij er 1 te koop staan en een nieuwe aangeschaft beide staan hier, als je bij de gemeente aangeeft wat ik andere jaren ook heb gedaan, dan wordt er in Zoetermeer gezegd: ach heeft geen zin want tegen dat alles rond is dan zijn we 6 weken verder. Mijn buurman en vele anderen hebben nu dus een vrij kaartje. Elk jaar heeft hij een uitvlucht maar eigenlijk zat hij op de camping. Aangezien wij 2 buren tegen ons hebben durf ik nu dus niks meer te doen. Heb alle begrip dat je zo'n een ding wilt schoonmaken maar 5 tot 6 weken en nu bij terugkomst opnieuw al 2 weken voor de deur.
Ja ook mijn vraag: kan je dit anoniem melden bij de gemeente? Reactie infoteur, 12-08-2016
Ik zou dat dan zeker anoniem melden. Het slaat nergens op dat de gemeente niets met die informatie doet, ze stelt de regels op voor dit soort zaken en moet dan ook gewoon handhaven als een caravan of camper langer dan 3 dagen geparkeerd staat.

Apolonia, 23-07-2015 01:44 #19
Kun je anoniem melden bij de gemeente? Reactie infoteur, 17-08-2016
Dat kun je altijd proberen. Ik weet niet hoe dat bij jouw gemeente is geregeld.

Aart Mosterd, 29-06-2015 22:38 #18
Geparkeerd vrijdag 26-06-2015 om 17.05 uur. Naar stalling op dinsdag 30-06-2015, 's morgens.
Is dit langer dan 3 dagen? Of toegestaan in De Bilt? Reactie infoteur, 20-08-2016
Is in principe ietsjes langer, maar zodra niemand het controleert zal daar waarschijnlijk niets aan gedaan worden.

Piet, 19-10-2014 20:31 #17
Mijn buurman gebruikt z'n camper voor dagelijks vervoer, en zet hem hier gewoon in een parkeervak voor de deur (ook bij andere voor het raam). Zeer aso, maar de gemeente doet er niets aan in Leidschenveen. Reactie infoteur, 22-10-2014
Schrijf een paar politieke partijen aan over dit onderwerp, Mogelijk dat zij er iets aan kunnen doen dat de buurman zomaar zijn camper bij u voor de deur parkeert.

Hanny, 06-05-2014 18:37 #16
Mijn buurman tegen over mij heeft zijn caravan al 2a3 jaar naast zijn deur op de oprit staan (zonder dakkapel). Het is heel storend voor de uitzicht. Ze zijn al half jaar geleden al eerder hierop aangesproken door andere buren. Ze zouden de caravan weg zetten? We hebben ze gister hierop aangesproken en hij zegt dat het wel mag. Mijn vraag is kan dat wel voor altijd, zo naast de deur op de oprit? Reactie infoteur, 27-08-2014
Ik zou uw gemeente eens bellen met de vraag of dit zomaar kan. Zij moeten ten slotte ook handhavend optreden.

Attiya, 13-01-2014 11:26 #15
Mijn buurman heeft 4 caravan's vanachter in zijn tuin waar wij geen zon hebben in ons tuin. wij hebben ons huis pas gekocht. ik vraag mij af of dit mag, 4 caravan's stilstaan?
wat is de beste oplossing? Reactie infoteur, 04-04-2014
Ik zou de gemeente even vragen of dit mag. Ik kan de situatie zo niet inschatten. Dat kunnen zij wel.

Maria Borger, 12-10-2013 20:54 #14
De regels omtrent het niet of wel mogen parkeren zijn in feite absurd. In de ene gemeente mag je de camper drie dagen neerzetten, in de andere weer een week. In België en Duitsland zijn de regels in vergelijking met die in Nederland veel eenvoudiger en vriendelijker voor de burger. Het is niet leuk voor de buren wanneer de camper of de caravan het uitzicht belemmert. Maar wanneer de camper zodanig wordt geplaatst dat niemand er last van heeft, wat is er dan tegen?

Wij gebruiken de camper regelmatig, Wij rijden elk weekend even naar "buiten". Het is niet alleen ondoenlijk, maar ook onmogelijk om de camper na het weekend te stallen en op vrijdag weer op te halen.
Het is bovendien vreemd dat bedrijfsauto's hun vehikel wel gewoon voor de deur mogen stallen en de camperbezitter zijn voertuig per se ergens anders moet plaatsen, terwijl de camper in de meeste gevallen even hoog en/of lang is als een bedrijfsbus. Voor een bedrijfsbus wordt veelal nog minder belasting betaald. Er is sprake van willekeur op rechtskundig gebied.

Van Duyne, 23-06-2013 23:14 #13
Er staat nu al ruim een week gelijk voor mijn woonkamer raam zo een oud volkswagen busje omgebouwd tot camper met luifel aan de zijkant en iets op het dak wat omhoog geklapt kan worden zo dat ze er in kunnen staan/lopen. Geld deze ook voor de 3 dagen regel of zien ze dat gewoon aan voor een normaal voertuig? Reactie infoteur, 25-06-2013
Dat is ook een caravan dus ook zij vallen onder die regel.

A. N., 22-12-2012 12:36 #12
Onze buren hebben sinds gister een caravan voor hun deur staan. Het grootste gedeelte staat op het eigen terrein, maar een gedeelte steekt uit op de openbare weg. Er moeten auto's langs, er spelen kinderen en het is precies op het punt waar de vuilniswagen komt.
Vanochtend kwam ik erachter dat er ook nog mensen in "wonen". Wat kan ik doen? Reactie infoteur, 17-01-2013
De gemeente op de hoogte stellen en hen vragen of ze willen komen inspecteren.

Nik, 28-08-2012 13:22 #11
Hallo,
ik heb ook een vraag daaromtrent. Ik ben met de drie dagen regel bekend, maar wanneer begint die periode opnieuw? Even verplaatsen, rondje om de wijk rijden, drie uur weg voor een reparatie bij de dealer, weekendje weg? dat is niet duidelijk aangegeven in de AVP.

Nog een vraag: als ik de caravan aan de haak van de auto laat en het dus een geheel vormt, gelden de drie dagen dan ook?

Raad, 21-08-2012 23:44 #10
Ook hier zijn buren met caravan's en camper. Helaas staan deze voertuigen al dik 2 weken bij ons op het plein geparkeerd. Camper wordt zo nu en dan verplaatst… Is hier ook de regel van niet langer dan 3 dagen van kracht? We krampen zo nu en dan met een parkeerplaats tekort, dus zo prettig zijn dat deze binnenkort weer vertrekken.

Shayne, 14-07-2012 18:43 #9
De 1e parkeerplaats is in de parkeergarage, en sommige bewoners hebben ook een 2e parkeerplaats buiten. Dus in de parkeergarage staat de auto geparkeerd en de 2e parkeerplaats buiten staat dus nu al weken de caravan. Het is geen openbare weg maar een binnenplaats waar meerdere bewoners een parkeerplaats hebben. Reactie infoteur, 15-07-2012
Als het geen openbare weg is, dan mag een caravan er staan indien er geen andere regels worden overschreden als veiligheid en bereikbaarheid.

Shayne, 13-07-2012 10:11 #8
Wij hebben een parkeerplaats waar de bewoners hun auto kunnen parkeren. Er zijn ook mensen die binnen en buiten een parkeerplaats hebben. Mag dan zonder meer de 2e parkeerplaats (buiten) gebruikt worden om daar wekenlang de caravan te plaatsen? De overige bewoners van de laagbouw kijken daar steeds tegen aan Reactie infoteur, 13-07-2012
Ik snap niet goed wat u met een 2e parkeerplaats bedoeld. Als het om de openbare weg gaat (dus niet een eigen oprit of deel van de tuin) mag een caravan daar maar 3 dagen staan en niet langer.

Singalees (infoteur), 06-07-2012 16:57 #7
Omdat het om een eigen weg gaat, mogen mensen hun caravan daar gewoon stallen. Vervelend voor u, maar dat zijn de regels.

J. Kooi, 04-07-2012 20:13 #6
De situatie is, ons huis met achtertuin van ongeveer 5 meter grenst aan achterpad van 120 cm. voor een achterom voor de bewoners, daarachter licht de oprit van onze achterburen. Die hebben sinds kort daar een caravan geparkeerd, wij kijken vanuit de kamer recht op de zijkant van de caravan.Ons uitzicht is daarmee behoorlijk geblokkeerd om niet te spreken van de verblinding als de zon erop staat. Kan dit zomaar? Het is wel een eigen huis.

Kesseler, 20-06-2012 16:06 #5
Wij hebben een caravan van 7,25 cm lang.in onze straat zijn parkeervakken in de lengte en niet in de breedte. deze vakken zijn maar 5 m lang. de stoep tussen de vakken en de voortuinen is 2, 5m diep. als ik de caravan op 1 vak zet blokkeer ik de stoep want hij staat dan strak tegen onze voortuin. het is een doodlopende korte straat van ongeveer 50 m en wij wonen in het midden. er is geen andere mogelijkheid om de caravan bij huis te zetten of ik moet de caravan over 4 parkeervakken zetten. Wij willen graag weten of we de stoep mogen blokkeren? Reactie infoteur, 23-06-2012
Nee dat mag niet. Bovendien mag u de caravan niet langer dan 3 dagen voor de deur zetten,

Heinsius, 18-02-2012 12:34 #4
Wij hebben de voortuin als parkeerplaats gemaakt voor onze caravan, dus in principe staat onze caravan voor onze voorraam en naast deze parkeerplaats hebben wij er een voor onze auto, allebei dus op eigen grond. Onze vraag is hoe lang mag onze caravan hier blijven staan? Reactie infoteur, 18-02-2012
Als ik het goed begrijp staat de caravan dus niet in het openbaar gebied, maar op uw eigen ruimte. De 3-dagen regel geldt voor auto's die in het openbaar gebied staan, niet voor auto's die op de eigen weg staan. In principe zou de caravan er daar dus zo mogen staan, tenzij in de APV van uw gemeente andere dingen zijn opgenomen.

Julier, 21-12-2011 11:56 #3
Geachte heer/mevr.
Mag een bestelbus van de buren (ter grootte van een kleine camper), "vanaf ca. 18:00 uur en in het weekend voor mijn deur geparkeerd worden? Als ze die bestelbus nu nog voor hun eigendeur plaatsen, maar nee, bij ons voor de deur en hun eigen personenauto voor hun eigen deur. Wij moeten voor onze auto elders in de straat een plekje zoeken. Heb je ze er al op aangesproken, zult u vragen, Ja! "Wij mogen hier parkeren, het is een openbare weg". Wat zijn de spelregels? Reactie infoteur, 21-12-2011
Voor bestelbussen ken ik de regels niet. Ik zou u adviseren om dat even op te vragen bij de politie, die kennen al die parkeerregels (als het goed is) uit hun hoofd.

Monky, 20-08-2011 00:13 #2
De buurman van 3 huizen verder zet zijn lelijke ouderwetse caravan voor mijn deur. Al 3 dagen lang. Waarom niet voor zijn eigen deur vraag ik me dan af.
Neem hem mee en ga lekker naar de camping denk ik dan!
Maar wil ook geen ruzie met de buren. Wat nu? Reactie infoteur, 20-08-2011
U kunt hem toch gewoon vragen om de caravan bij hem zelf voor de deur te zetten. Dat kunt u toch op een vriendelijke en fatsoenlijke manier doen? Staat hij er langer dan 3 dagen dan kunt u het berichten aan de gemeente. Die moet dan stappen ondernemen.

Smit, 21-07-2011 21:32 #1
Mijn buurman heeft al weken zijn caravan voor de deur staan, welliswaar op eigen grond maar wel aan de wegkant, wat voor ons zeer storend is, hij heeft er een groene kleed op en uiterlijk gezien is het niet aantoonbaar… MAG DIT ZO MAAR?

Infoteur: Singalees
Laatste update: 09-11-2010
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Diversen
Special: Caravans en campers
Reacties: 29
Schrijf mee!