Een lange autoreis met een baby goed organiseren

Een lange autoreis met een baby goed organiseren Een baby meenemen naar een ver vakantieadres is eigenlijk geen probleem, zolang er tijdens de reis met de auto en tijdens het verblijf op het vakantieadres maar rekening gehouden wordt met tijden van voeding, middagdutje en nachtrust van de baby. Als de baby tevreden is, hebt ook u immers een uw rust en een goede vakantie. Het is daarnaast verstandig om vooral met heel kleine kinderen een vakantieadres uit te zoeken in een land, waar u de taal goed van kent, zodat u bij eventuele, plotselinge gezondheidsproblemen zorgvuldig uit kunt leggen wat de baby mankeert. Misverstanden met buitenlandse artsen moeten immers juist bij kleine baby's vermeden worden.

Het organiseren van een lange autoreis met een baby

Voor een lange autoreis, waar meestal een verblijf op een andere (vakantie)plaats aan vast hangt, zijn nogal wat voorbereidingen nodig. Alle babyspullen moeten mee, zoals flesjes, flessenwarmer, luiers voor minstens de eerst vierentwintig uur, flesvoeding en/of potjes met eten, want wie weet of u op de plaats van bestemming alles kunt krijgen dat u voor uw baby nodig hebt. De eventuele babyzeep gaat mee, evenals de shampoo, het borsteltje en alles voor babyís toilet.

Neem een campingbedje mee

Neem altijd op vakantie ook een campingbedje mee. Dat geeft u wat vrijheid, want u kunt het immers ook op de vakantie onderweg gebruiken als bed en/of box voor de baby, als u ís middags of ís avonds even de handen vrij wilt hebben om wat te lezen of zo. Zorg voor voldoende kleertjes en slabbetjes en vergeet vooral de knuffel niet.

Maak even een lijstje van alle benodigdheden

Ga gewoon na wat u thuis per dag allemaal voor de baby gebruikt, maak daar op tijd een lijstje van en kruis alles af als u gaat inpakken. Op die manier vergeet u niets. Zet de lijst in de computer, want bij een eventuele volgende baby is het gemakkelijk als u die lijst opnieuw kunt gebruiken.

Help ook anderen met uw lijst

Ook eventuele familieleden en vrienden met baby's kunnen ermee geholpen worden. Ze zullen u dankbaar zijn. Natuurlijk heeft elk ouderpaar weer andere extra's om mee te nemen, maar op die manier is er een goede richtlijn, waar elke ouder zelf zijn/haar aanpassingen op kan maken.

De autoreis met de baby

De reis zelf hoeft geen probleem te zijn. Babyís hebben nog niet zoveel nodig en als ze hun natje en droogje maar krijgen, hun knuffeldier en hun speelgoed bij zich hebben en hun ouders in de buurt blijven, zijn ze meestal wel tevreden te houden. Toch kan ook een huilerige baby erg hinderlijk zijn en op den duur de aandacht van de bestuurder bij de weg verminderen. Dat moet natuurlijk voorkomen worden.

Regelmatig stoppen bij een rustplaats

Blijft een baby huilen en is hij niet tot rust te brengen, stop dan bij een rustplaats en probeer hem met voeding, een schone luier en wat knuffelen of spelen tot rust te brengen. Meestal valt de baby na verloop van tijd weer in slaap en kunt u verder rijden.

Elke twee uur rusten is niet alleen goed voor de baby

Elke twee uur stoppen is zeker noodzakelijk. Alleen al om zelf even rust te nemen, iets te eten of te drinken, om de beurt even de benen te strekken en dan vooral even na te kijken of baby nog wel van alle gemakken voorzien is. Neem een baby tijdens het rijden liever niet op schoot. De veiligheid van het kind is dan niet zo gewaarborgd als wanneer hij in zijn (lig) stoeltje vastzit in de gordel.

U kunt voor een lange rit ook 's nachts rijden

Een andere oplossing is het ís nachts rijden. ís Nachts heeft de baby geen eten, luiers en speelgoed nodig en kunt u meestal rustig het langste gedeelte van het traject rijden. Het kindje slaapt dan, mede door het monotone gebrom van de motor en het lichte bewegen van de auto. Het wordt in slaap gewiegd. Er zitten slechts twee nadelen aan deze vorm van reizen.

Vermoeide ouders en een montere baby

Het eerste probleem aan het 's nachts rijden met baby's en overigens met kinderen in het algemeen is de nachtrust die u mist en die de baby wel gehad heeft. De baby is de volgende morgen dan ook zo monter als het maar zijn kan, maar u als ouders bent doodmoe. Daar is echter wel wat aan te doen.

Bij aankomst eerst de baby verzorgen

Bij aankomst kunt u de baby wassen en verzorgen, te eten geven en hem dan met zijn knuffel en speeltjes in het campingbedje leggen. Zo kunt u zelf na het ontbijt ook even samen wat gaan liggen uitrusten, zonder dat dit voor de baby kwaad kan. Hebt u pech, dan heeft het kindje nog een uurtje nodig, voordat het rustig is, maar meestal is het geen probleem en gaat hij/zij lekker liggen spelen.

ís Nachts autorijden is vermoeiender dan overdag

Het tweede probleem is dat u moet wennen aan het maken van een lange, nachtelijke rit. Het 's nachts rijden is voor uw ogen vermoeiender dan het rijden overdag. Vooral als het dan ook nog regent. Het is dan ook verstandig als er om de twee uur van chauffeur gewisseld wordt. Beide ouders moeten zich bovendien bewust zijn van het feit dat ze sneller moe kunnen worden en het concentratievermogen tijdens de reis kan verminderen. Wie daarin heel eerlijk tegenover zichzelf kan zijn en geen haast heeft om op het vakantie adres te komen, kan rustig voor deze mogelijkheid kiezen.

Elkaar in de gaten houden

De bijrijder moet de chauffeur in de gaten houden. Praat met elkaar. Merkt u dat u tijdens het rijden gaat staren, neem dan de eerste de beste parkeerplaats en parkeer de auto in het licht van een restaurant. Daar is het 't veiligste. Doe daar samen een stevig dutje, waarna u zich als herboren voelt. Eet en drink nog wat en dan kan de reis weer verder gaan.

Voordeel van zomernachten

Zomernachten zijn gelukkig heel kort. Het is rond juni en juli meestal slechts vier tot vijf uur echt donker. Een nachtelijke reis in de winter is veel vermoeiender, omdat het dan ook veel langer donker is. Daarnaast zijn er in de winter ook vaak veel gevaarlijkere toestanden door ijzel, sneeuw en gladheid.

Doe niets dat u niet aandurft

Rijdt u niet graag in het donker of hebt u last van nachtblindheid, begin er dan niet aan. Schat voor uzelf goed in, wat u aankunt en wat niet. Vaak is het ook wel verstandig om een lange autoreis met een baby in twee gedeelten te doen en op de helft van de afstand een onderkomen met ontbijt in een hotelletje te boeken. Dat maakt de reis natuurlijk altijd wat duurder, maar wel veiliger.
© 2012 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een lange autoreis met kleuters en basisschoolkinderenEen lange autoreis met kleuters en basisschoolkinderenSamen met het hele gezin met de auto op reis gaan kan heel ontspannend zijn. Lange autoreizen hoeven immers geen problee…
Baby slaapt, drinkt, huilt en ontwikkelt zichBaby slaapt, drinkt, huilt en ontwikkelt zichHandleiding omgaan met baby. Gefeliciteerd met de geboorte van uw baby. Veel kersverse ouders staan voor een nieuw groot…
Vakantie met een babyVakantie met een babyOp vakantie met een baby is zeker en vast niet hetzelfde als een gezellige en ontspannende citytrip met je partner. Er k…

Jouw autorijbewijs behalen, wat zijn je keuzemogelijkheden?Jouw autorijbewijs behalen, wat zijn je keuzemogelijkheden?Om met een auto aan het verkeer te kunnen deelnemen moet je een autorijbewijs hebben. Heb je die eenmaal op zak dan heb…
Afrijden, tips om de zenuwen onder controle te houdenAfrijden, tips om de zenuwen onder controle te houdenHet afrijden voor je autorijbewijs, brengt voor veel mensen spanning met zich mee. Wanneer zenuwen de overhand krijgen,…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 29-01-2020
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.