Afrijden, tips om de zenuwen onder controle te houden

Afrijden, tips om de zenuwen onder controle te houden Het afrijden voor je autorijbewijs, brengt voor veel mensen spanning met zich mee. Wanneer zenuwen de overhand krijgen, kan het zelfs gebeuren dat je hierdoor fouten gaat maken, die je anders nooit zou maken. Gelukkig zijn er een aantal tips om de zenuwen onder controle te houden. Een goede voorbereiding is het halve werk.

De dagen voordat je af moet rijden

De zenuwen voor het afrijden kunnen enkele dagen van tevoren al opspelen. Probeer de dagen voordat je moet afrijden vooral goed te slapen. Het is belangrijk om uitgerust aan het examen te beginnen. Vermoeidheid gaat namelijk ten koste van je concentratie. Neem voor het slapengaan desnoods een paracetamol, zodat je snel in slaap valt.

Wanneer je aan zaken twijfelt met betrekking tot bijvoorbeeld verkeersborden, neem dan gerust je theorieboek nog eens bij de hand. Het is niet verkeerd om nog eens even na te lezen hoe alle regeltjes ook alweer precies waren. Veel examinatoren zullen namelijk ook wat kleine vragen stellen tijdens het afrijden, om te zien of je deze kennis beheerst.

Als je erg zenuwachtig bent, is het slim om niemand te vertellen dat je moet afrijden. Wanneer andere mensen er vanaf weten, geeft dit namelijk onbewust extra druk. En mocht het zo zijn dat je niet slaagt, dan hoef je dit tenminste ook aan niemand te verantwoorden.

De dag dat je moet afrijden

Op de dag dat je moet afrijden is het verstandig om goed te ontbijten. Wanneer je niet ontbijt, gaat dit ten koste van je concentratie. Een goed voedingsmiddel om in je ontbijt op te nemen is een banaan. Deze geeft veel energie. Wanneer je erg veel zenuwen op voelt komen, kun je misschien een rustgevend middel nemen. Doe dit alleen wanneer je je hier goed bij voelt! Bij de drogist of apotheek kunnen ze je meer informatie geven over welk middel hiervoor geschikt is. Een goed middel is bijvoorbeeld Valdispert. Dit zijn capsules die het rustgevende middel Valeriaan bevatten.

Let verder goed op dat je kleding aandoet waar je je lekker in voelt. Dus geen knellende broek, of kriebelend shirt. Ook is het goed om goede schoenen te dragen. Schoenen met gladde zool zullen bijvoorbeeld niet lekker rijden. Ook is het af te raden om op hoge hakken te gaan afrijden.

Het examen!

Voordat het examen echt begint, zal je nog even samen met je instructeur in de auto zitten. Je kunt hem vragen mee te gaan tijdens het examen wanneer je je hier prettig bij voelt. Wanneer je aankomt bij het CBR zal de examinator uitleggen wat er precies gaat gebeuren. Onderweg naar de auto zal hij vragen een kenteken van een andere auto op te lezen. Dit doet hij om te controleren of je ogen goed zijn. Als je veel last hebt van je zenuwen, kun je een snoepje of kauwgompje nemen. Dit helpt tegen de zenuwen!

Eenmaal bij de auto aangekomen, kan de examinator wat technische zaken met betrekking tot de auto vragen. Bijvoorbeeld om wat zaken van onder de motorkap te benoemen. Zorg dus dat je deze zaken met je instructeur hebt besproken. Daarna zal je samen met de examinator, en eventueel je instructeur een route gaan rijden. Om hierbij de zenuwen onder controle te houden, is het handig om een praatje te maken met je examinator. Maar let wel op dat je je blijft focussen op de weg. Wanneer je je instructeur hebt meegenomen, zal hij met de examinator kunnen praten. Dit kan erg rustgevend werken.

Als je een fout maakt, is dat niet erg! Iedere bestuurder maakt fouten tijdens het rijden. Dit wil dus niet zeggen dat je direct gezakt bent. Denk vooral aan het oplossen van de fout. Wanneer de examinator ziet dat je zelfstandig je fout op kunt lossen, zal hij dit zeer op prijs stellen. Probeer zelf je hoofd direct weer bij de rest van de route te houden. Wanneer je aan de fout blijft denken, zal je rijstijl onzeker worden.

Het kijken is een belangrijk onderdeel van het examen. Let er dus goed op dat je in je spiegels kijkt. Bij iedere manoeuvre die je maakt; 'binnenspiegel, buitenspiegel en over de schouder'. Wanneer je van jezelf weet dat je moeite hebt met kijken, kun je gerust wat extra keren in de binnenspiegel kijken, zodat de examinator ziet dat je dit doet. Wanneer je na het examen weer uit de auto stapt, kijk dan ook goed in de spiegel!

Wees verder zeker van je zaak. Als je echt niet zou kunnen rijden, had men je echt niet af laten rijden. Vertrouw er dus op dat je het kan!
© 2012 - 2024 Denn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het leed dat afrijden heetHet leed dat afrijden heetIedereen die in een auto rijdt heeft het ooit doorstaan: het rijexamen. Hoewel ze het vroeger wel wat makkelijker hadden…
Tips voor je praktijkexamenHet afleggen van je praktijkexamen is altijd spannend. Na tientallen rijlessen wil je immers wel graag dat roze pasje ku…
Je rijbewijs halen voor je 18 jaar bent: begeleid autorijdenJe rijbewijs halen voor je 18 jaar bent: begeleid autorijdenVanaf 1 november 2011 is het bij wijze van proef mogelijk dat jongeren die 16,5 jaar oud zijn, rijles nemen. Praktijkles…
Auto niet inruilen, maar afrijdenAuto niet inruilen, maar afrijdenBij het kopen van een andere auto kunt u de oude auto inruilen. Over het algemeen kan dit echter niet uit. U kunt de aut…

Een lange autoreis met een baby goed organiserenEen lange autoreis met een baby goed organiserenEen baby meenemen naar een ver vakantieadres is eigenlijk geen probleem, zolang er tijdens de reis met de auto en tijden…
De benzineprijsDe benzineprijsHet autorijden wordt door het stijgen van de benzineprijs steeds duurder. Het is echter niet alleen de olieprijs die inv…
Denn (148 artikelen)
Laatste update: 29-05-2015
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.