Een lange autoreis met kleuters en basisschoolkinderen

Een lange autoreis met kleuters en basisschoolkinderen Samen met het hele gezin met de auto op reis gaan kan heel ontspannend zijn. Lange autoreizen hoeven immers geen probleem te zijn als u graag rijdt en kunt stoppen wanneer u daar zin in hebt. Een lange autoreis met kleuters en basisschoolkinderen op de achterbank is echter voor veel gezinnen wat lastiger. Kinderen zijn beweeglijk en houden er immers niet van om lang achter elkaar stil te zitten. Het is daarom verstandig om onder anderen elke twee uur een pauze te houden op een plaats, waar kinderen ook wat kunnen spelen en rondlopen. Ook voor u als automobilist of bijrijder is een stop of plaspauze elke twee uur goed om de energie weer wat op te laden. Daarbij kan iedereen dan meteen wat eten of drinken en gaat het daarna weer met goede moed verder. Er zijn echter meer mogelijkheden om het de kinderen wat prettiger te maken.

Met de auto naar een vakantie adres

Een erg lange rit, zoals de reis naar een vakantie adres in Zuid-Frankrijk, Spanje of Italië kan soms een probleem worden als de kinderen er al na een uurtje of twee genoeg van hebben. Dat is echter best te voorkomen, als de ouders maar rekening houden met de behoeften van het kind. Een kind dat urenlang in de autogordel zit en geen afleiding heeft, zal aandacht vragen en dat niet altijd op een prettige manier. Het is dan ook verstandig om al ruim voor een lange reis de gedachten eens over de mogelijke oplossingen te laten gaan.

De ouders en hun instelling ten opzichte van hun vakantie

Veel ouders hebben zelf een hekel aan de lange autoreis naar het vakantie-adres. Ze kunnen er niet snel genoeg aankomen. Vaak is er al stress bij het inladen en het afsluiten van het huis en gaan ze al moe op reis. Er wordt vaak te lang doorgereden, omdat ze snel op het vakantieadres willen zijn. Ze hebben het gevoel dat pas dan hun vakantie begint en hun kinderen merken dat.

Kinderen, en vooral kleuters, hebben een ander tijdsbesef

Onbewust gaan de kinderen zelf de reis dan ook als een noodzakelijk kwaad zien en kunnen er niet snel genoeg vanaf zijn. Hun gevoel van tijd is bovendien anders dan dat van volwassenen. Zelfs als ze al klok kunnen kijken zullen ze het toch al na een paar uur lang genoeg vinden en beginnen te zeuren. Het is dan ook belangrijk om niet alleen de vakantie, maar ook de reis er naar toe goed te plannen.

Leg voor de vakantie uit waarom de reis zoveel tijd kost

Betrek de kinderen altijd bij de planning van de vakantie en de reis. Vraag naar hun wensen en laat die wensen meewegen bij de door u uitgezochte vakantie. Neem na het vastleggen van de reis de kaart en laat hen daarop, of ook op Google, de reis er naar toe zien. Leg uit hoe lang de reis duurt en waar u zult stoppen. Dan wordt die reis ook voor hen overzichtelijker.

Geef grotere kinderen een uitgeprinte route

Zorg dat de kinderen zelf een kaart of een uitgeprinte route hebben. Vooral basisschoolkinderen kunnen op die manier tijdens de reis de route volgen en weten dan ook wanneer er een rustplaats aankomt. De reis wordt op die manier “in stukjes gehakt” en duurt voor hun gevoel minder lang. Ze hebben het idee dat ze "grip" op de reis hebben.

Maak van de autorit zelf een leuke ervaring

Ouders die zelf de reis als onderdeel van de vakantie zien, zullen minder problemen daarmee hebben. Zij hebben vakantie vanaf het moment dat ze hun huis afsluiten en in de auto stappen. Wie graag autorijdt, zal dat ook op de kinderen overbrengen, maar dan nog is het voor hen gewoon een lange zit.

De taak van degene die naast de bestuurder zit

Vooral de ouder die naast de bestuurder zit kan zich met hen bezig houden door de kinderen bijvoorbeeld opmerkzaam te maken op grensovergangen, steden en dorpen die op de kaart staan en waar ze voorbij komen. Leer hen kijken naar de andere landschappen (de Alpen ziet men bij helder weer soms al mijlenver liggen) of vertel over de specifieke eigenschappen en gewoonten van de landen waar ze door rijden.

Leer vooral basisschoolkinderen opmerkzaam kijken

Wijs grotere kinderen op de verschillende soorten landbouw en veeteelt, op de steden die gepasseerd worden, op vliegvelden en alles wat maar belangrijk is. Wijs bijvoorbeeld ook de zendmasten voor het mobiele telefoonverkeer langs de autoweg en probeer uit te leggen hoe het werkt.

Kinderen zijn bovenal nieuwsgierig en willen graag alles weten

Maak hen ook opmerkzaam op de prachtige, gele velden met koolzaad, hooimachines, korenvelden, rivieren waar u overheen of langs rijdt, enzovoort. Vertel bijvoorbeeld ook over het lekkere stokbrood en specifieke croissantjes in Frankrijk, de goede snelwegen en de goede verzorging in hotels en appartementen in Duitsland, enzovoort. Een beetje geschiedenis erbij vertellen als u dat ligt, kan eveneens nooit kwaad, zolang het maar in verteltrant gebeurt.

Zorg voor afwisseling

Wissel die verhalen en uitleg af met spelletjes. Laat de kinderen bijvoorbeeld elk op een bepaald traject een bepaalde soort auto of vrachtwagen tellen, of (als ze niet bekend zijn met de merken) auto’s in een bepaalde kleur. Laat de kinderen ook zelf een klein koffertje samenstellen met speelgoed en spelletjes die ze op het vakantieadres willen gebruiken. Daarbij gaat het dan vooral om kleinere dingen, waar ze langer mee bezig kunnen zijn.

Voorbeelden

Denk hierbij aan (niet al te grote) schetsboeken, tekenpotloden, kleurpotloden, een kaartspel, een kleurboek voor de kleintjes, een magnetisch klein schaakbordje, een dambord, en dergelijke. Die spelletjes zijn vanwege de magnetische stukken overigens ook goed in de auto te spelen.

Digitale spelletjes kunnen de reistijd aangenamer maken

De digitale spelletjes zijn eveneens in de auto goed te gebruiken. Normaal gesproken moeten kinderen er per dag niet zoveel tijd aan besteden en hebben ze meer aan beweging en spelen met anderen, maar op reis kunnen ze heel handig zijn. Kinderen zijn er soms uren mee zoet. Probeer dan wel leuke spelletjes te vinden die tevens leerzaam zijn. Vergeet vooral ook de knuffels niet en eventuele stripboeken of leesboekjes.

Basisschoolkinderen zijn al meer geïnteresseerd

Wijs grotere kinderen op de verschillende soorten landbouw en veeteelt, op de steden die gepasseerd worden, op vliegvelden en alles wat maar belangrijk is. Wijs bijvoorbeeld ook de zendmasten voor het mobiele telefoonverkeer langs de autoweg en probeer uit te leggen hoe het werkt. Kinderen zijn bovenal nieuwsgierig en willen graag alles weten.

Nieuw speelgoed om te gebruiken op de achterbank

Haal voor de reis voor elk kind een nieuw stripboek of iets ander kleins voor in de auto en geef hen dat pas als de kinderen de reis echt moe worden en u hen niet meer bezig kunt houden. Voor baby's en peuters is een speeltje dat geluid maakt altijd leuk. Hun knuffel is nodig als ze tijdens de reis in slaap willen vallen. Zorg voor liefst twee dezelfde knuffels, zodat u er altijd nog een over hebt, mocht er eentje kwijt raken.

Een badmintonsetje is handig voor basisschoolkinderen

Neem ook altijd een badminton setje of een bal mee. Bij weinig wind kunnen de kinderen even goed in beweging zijn op de rustplaatsen, waar genoeg plaats is om te spelen. Zorg voor wat papier en een potlood of pen in uw tas, zodat de kinderen tijdens een stop in een restaurantje langs de weg tijdens het wachten op de maaltijd aan tafel bijvoorbeeld “boter kaas en eieren” kunnen spelen, of gezamenlijk een tekening kunnen maken (ieder om de beurt een streep zetten). Zo kunt u vast nog wel meer mogelijkheden bedenken.

Heb tijdens een lange autoreis vooral geen haast

Maak van de autorit een belevenis en geen race tegen de klok. Stop elk uur minstens een half uurtje, zodat de kinderen even kunnen spelen en u zelf de benen kunt strekken. Eet en drink wat, zodat u allemaal weer fris de auto in kunt voor het volgende traject. Een lange autoreis met kinderen hoeft geen probleem te zijn, zolang de volwassenen zich aan het tempo van de kinderen aanpassen en met hun behoeften voldoende rekening gehouden wordt.

Blijf relaxed

Wat maakt het uit als u iets later dan gepland op uw vakantieadres aankomt? Als dat maar in harmonie gebeurt en niet met de opgekropte spanning en geïrriteerdheid van een vervelende reis. U begint op die manier op een aangename manier aan uw vakantie.
© 2012 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een lange autoreis met een baby goed organiserenEen lange autoreis met een baby goed organiserenEen baby meenemen naar een ver vakantieadres is eigenlijk geen probleem, zolang er tijdens de reis met de auto en tijden…
Met je kinderen op autovakantie, dat kan leuker!Vaak kijk je er naar uit om op vakantie te gaan, maar minder naar de autorit zelf. Je hoop maar dat alles flexibel verlo…
Interactief voorlezenHet onderwijs van nu is interactief. Zelf bij het voorlezen is interactiviteit belangrijk. Het blijkt dat kinderen meer…

Rubber, materiaal met veerkrachtRubber, materiaal met veerkrachtHet materiaal 'rubber' is niet meer uit onze maatschappij weg te denken. Overal om je heen kun je materialen aantreffen…
Rijbewijs met 17 halen: wat houdt het 2toDrive project in?Rijbewijs met 17 halen: wat houdt het 2toDrive project in?Je kunt als 16-jarige meedoen aan het '2toDrive' project om zo versneld je autorijbewijs te halen. Met 17 jaar kun je da…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 28-01-2020
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.