Oldtimer bromfiets: de Solex

De Solex is een verstevigde fiets waarbij je niet hoeft te trappen en die voorzien is van een klein motortje dat boven het voorwiel gemonteerd is. Vanaf 1948 tot 1967 werden er in Nederland in totaal 700.000 van gefabriceerd, waarna de productie naar Frankrijk verhuisde. Nog steeds is er een grote schare fans, die er al dan niet in clubverband, graag mee gaan toeren.

De eerste echte bromfiets

De Solex krijgt de eer om als eerste de term 'bromfiets' te krijgen omdat er wel fabrikanten waren die hulpmotortjes maakten voor fietsen in die tijd (1948) maar nog niet op een stevig en degelijk frame. De Solex is geboren in Frankrijk en werd al snel in Nederland (onder licentie) vervaardigd door Handelsonderneming Stokvis in Rotterdam. Dit speelde zich af rond 1948, net na de oorlog en Nederland was helemaal in de ban van de Solex. Het schijnt zelfs zo te zijn, dat er in 1949 een wachttijd voor was van vele maanden.

Rolaandrijving

Bijna elke Solex wordt aangedreven door een motor die een rol laat draaien. Deze motor wordt met die rol door middel van een hendel op het voorwiel gezet. Het grote nadeel van die rol op de band, is de grote mate van bandenslijtage die er op treedt. Er werden speciale banden voor ontwikkeld om dit proces te vertragen. De uitzondering op de rolaangedreven Solex is het model Flash, die naast de andere modellen geleverd kon worden met een cardan aandrijving.

De uitvoering

In al de jaren dat de Solex gemaakt werd, is er aan het principe van de bromfiets weinig veranderd. Het bleef een stevige frame met een motor die boven het voorwiel geplaatst was. Het motortje was zo afgesteld dat het niet harder dan zo'n 30 kilometer per uur kon rijden. Wel zijn er in de loop van de jaren een aantal zaken gewijzigd, zoals het frame wat in de eerste versies een ronde buis was en op een zwanehals leek. In de latere types (vanaf 1957) zakte de buis verder naar beneden en ontstond het model zadelbalkframe, een type waar er nog veel van rondrijden. De meest recente types hadden een vierkante framebuis en ze werden vaak geleverd met getrokken gouden biezen op het frame. Veel Solexen zijn zwart van kleur, maar er zijn uitzonderingen gemaakt voor de Ami in de kleur blauw, Peperbus in groen, de 5000 types in wit,blauw,geel of oranje. Ook in zilver zijn de laatste modellen uit Hongarije te verkrijgen.

De bijnamen van de modellen:

  • modeljaar 1949 - 1953 Peperbus.
  • modeljaar 1954 - 1956 sleutelgat of suikerpotje.
  • modeljaar 1957 - 1961 koffertje
  • modeljaar 1962 - 1967 OTO
  • modeljaar 1968 - heden geen bijnamen meer, maar modellen: Flash (cardan aandrijving), 5000(kleine wielen 20 inch), 6000 (wielen 16 inch), type 3800.

Eenvoudig te onderhouden

Vanwege het feit dat de Solex eigenlijk een "gewone" fiets is, veroorzaakt het onderhoud voor de meeste mensen weinig problemen. Ook het eenvoudige motortje heeft weinig aandacht nodig. Af en toe ontkolen en schoonmaken gaat de meeste mensen met een beetje technisch inzicht of durf wel lukken. Voor de moeilijkere karweitjes, zoals het vervangen van de aandrijfrol of de krukaslagers, zijn er nog veel adresjes te vinden voor het onderhoud. Soms bij particuliere liefhebbers die u vooruit willen helpen, of zelfs nog steeds bij fietsenmakers en gespecialiseerde Solex bedrijfjes.

De Solex clubs

Dankzij zijn populariteit zijn er in de loop van de jaren vele clubs opgericht. Voor de ene club is het behoud van het erfgoed het belangrijkste en voor de andere is het toeren in clubverband weer van belang. Er zijn zelfs clubs die races houden, met al dan niet opgevoerde exemplaren. Een ding hebben al deze clubs gemeen: ze zijn allemaal gek op die Solex! Het plezier bij die clubs komt dikwijls al in de naamgeving naar voren. Namen als "Vroem-vroem", "opzij-opzij-opzij", "Plezant", "Steeksleuteltje 9" en de "Tjop Tjoppers" zegt al wel genoeg. Er zijn ruim 40 Solex-clubs in Nederland, dus ook bij u in de buurt zit er wel een.

Mocht u evenwel geen behoefte hebben aan het lidmaatschap van een club, maar wel meer weten over de Solex in het algemeen, dan is het boek : "het grote Solexboek" , een uitgave van "Bromfiets" en geschreven door Joost Heesakkers een aanrader ( ISBN: 90-807473-1-9). Geweldig geschreven boek met veel mooie foto's van het ontstaan van de Solex tot heden.

Solex verhuur

Dankzij zijn populariteit worden er steeds meer verhuurbedrijfjes opgericht waar Solexen gehuurd kunnen worden voor een halve of hele dag. Wilt u er een huren voor uzelf of uw gezin is dat geen enkel probleem. Steeds vaker zie je echter ook hele grote groepen, die voor een uitstapje de Solexen huren. Soms zijn die personen zelfs voorzien van lange leren jassen en pothelmpjes op het hoofd. Het plezier straalt af van de berijders, maar ook van de toevallige wandelaars en fietsers die ingehaald worden of automobilisten die de groep voorbijrijden.

Snorkenteken

De Solex mag als rolaandrijver uitgevoerd worden met het snorkenteken, wat inhoudt dat er zonder helm op mag worden gereden.

Lees verder

© 2009 - 2024 Berrie_van_mier, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bromfietsen en hun geschiedenisBromfietsen en hun geschiedenisOp vakantie gaan in de jaren vijftig betekende vaak op de Berini naar Echternach in Luxemburg. Nederland zat in de weder…
Elektrische scooter: milieuvriendelijk brommenElektrische scooter: milieuvriendelijk brommenEen elektrische scooter kun je aan het stopcontact bijtanken. De elektrische solex is schoon, stil en ideaal voor in het…
Gestolen bromfiets en (inboedel)verzekeringBrommers en scooters zijn zeer gewilde objecten voor dieven en worden dan ook regelmatig gestolen. Niet alleen op straat…
Bromfietsverzekering: Hoe verzeker je je brommer of scooter?De meeste mensen weten wel dat je, wanneer je autorijdt, ook verplicht bent om jezelf te laten verzekeren. Minder bekend…

Zündapp, de geschiedenisZündapp, de geschiedenisHet Duitse brommer- en motormerk Zündapp, iedereen kent het merk zündapp wel, jong en oud of u bent zelf vroeger in het…
Verkeer - Segway - Regelgeving op de wegVerkeer - Segway - Regelgeving op de wegMet de Segway op de openbare weg. Aanvankelijk was er onduidelijkheid over de status van de Segway. Was de Segway per 1…
Bronnen en referenties
  • Het grote Solexboek, uitgave van Bromfiets.
Reactie

Chris van Impelen, 04-02-2013
Waar kan ik mijn oldtimer solex laten keuren voor een kenteken? Reactie infoteur, 04-02-2013
Dat dien je te doen bij de RDW. Zie hun website www.rdw.nl. voor alle informatie…

Berrie_van_mier (101 artikelen)
Laatste update: 21-12-2010
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Tweewieler
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.