Verkeer - Segway - Regelgeving op de weg

Verkeer - Segway - Regelgeving op de weg Met de Segway op de openbare weg. Aanvankelijk was er onduidelijkheid over de status van de Segway. Was de Segway per 1 juli al toegestaan op de openbare weg, vanaf 15 oktober 2008 mogen bestuurders van een Segway alleen nog op de openbare weg als de gemotoriseerde tweewieler een kenteken heeft. Lees de regelgeving, de eisen waaraan de Segway moet voldoen, en de maximale toegestane snelheid voor de Segway Mogelijk wijziging kentekenplicht voor de Segway 03-12-2009
De Segway heeft mogelijk geen kenteken meer nodig. In plaats daarvan wordt alleen een verzekeringsplaatje verplicht.
De Segway wordt op dit ogenblik - in afwachting van definitieve wet- regelgeving - al tot het verkeer toegelaten. Sinds 1 juli 2008 is daartoe een gedoogregeling van kracht waarin wordt bepaald onder welke voorwaarden met de Segway aan het verkeer mag worden deelgenomen. Een voorwaarde die, vanuit het oogpunt van de handhaving is opgenomen, is de verplichting tot het voeren van een kenteken. Minister Eurlings laat nu weten de kentekenplicht voor de Segway te beëindigen. ‘De afweging tussen beperktere mogelijkheden voor de handhaving, kosten voor verzekeraars en de voordelen voor eigenaren van Segways - in het bijzonder de kosten en moeite die gepaard gaan met het verkrijgen van een kenteken - heeft mij hiertoe doen besluiten’, aldus de minister. In plaats daarvan komt ten behoeve van de handhaving een verzekeringsplaatje. Eurlings vraagt de Kamer snel akkoord te gaan met het voorstel.

Segway - Nieuws 1 juli 2008

De Segway mag, vanaf uiterlijk 1 juli voor algemeen gebruik op fietspaden en rijbanen worden gebruikt. De maximum snelheid is 25 km per uur. Bij gebruik op het trottoir door gehandicapten geldt nog altijd de maximum toegestane snelheid van 6 km per uur. Voor toelating op de openbare weg geldt voor de Segway dezelfde verzekeringsplicht als bij andere motorrijtuigen (Wet aansprakelijkheids-verzekering motorrijtuigen). Verder wordt de Segway qua snelheid en verkeersgedrag gelijkgesteld aan de snorfiets, wat betekent dat een helm niet verplicht is en mobiel bellen en naast elkaar rijden niet toegestaan zijn.

Om diverse redenen is het vereist dat de Segway een eigen kenteken krijgt. Zo kan bijvoorbeeld bij overtredingen eenvoudiger de identiteit van de kentekenhouder worden achterhaald. Daarom is aan de Dienst Wegverkeer (RDW) gevraagd om met spoed een uitvoeringstoets naar het invoeren van het nieuwe kenteken uit te voeren, zodat de Segway bij de inwerkingtreding van de nieuwe regelgeving voorzien is van een kenteken.

Segway - Definitieve regelgeving 15 oktober 2008

Kenteken

Het kenteken kost inclusief de keuring volgens opgaaf € 68,50**, maar daarmee is de eigenaar er nog niet. Een standaard Segway voldoet standaard niet aan alle eisen. Zo zit er bijvoorbeeld geen bel of toeter op en ook reflectoren ontbreken. Vóór de keuring moeten die er wel op worden gezet. Segways mogen al sinds 1 juli 2008 op de openbare weg worden gebruikt. Hoewel nog niet alle wetgeving in orde was, gingen de ministers van Justitie en Verkeer hier eerder dit jaar mee akkoord. Het lukte hen niet de kentekenplicht ook voor 1 juli rond te krijgen.
** zie de reactie onder aan het artikel voor de reële kosten !

Segway en Verzekering

Net als alle andere motorvoertuigen moet ook de Segway zijn verzekerd. (minimaal een WA-verzekering, waarbij je verzekerd bent voor schade, berokkend aan derden). Bestuurders (behalve gehandicapten) moeten minstens 16 jaar zijn. Met de Segway mag maximaal 25 km. per uur gereden worden; een helm is niet verplicht. Gehandicapten en mindervaliden mogen met de step ook op de stoep rijden, maar dan mogen zij niet harder dan 6 km. per uur rijden.

Voor gemotoriseerde gehandicaptenvoertuigen gold al per 1 april 2008:

"Op de stoep of het voetpad mogen gemotoriseerde gehandicaptenvoertuigen niet harder rijden dan 6 km/uur. Dit in verband met de veiligheid van de voetgangers.
Reden: Het is veiliger als gehandicaptenvoertuigen op het trottoir of voetpad niet sneller gaan dan de voetgangers".
Tevens geldt: Als gehandicapte bestuurders van de Segway gebruik maken van het trottoir of voetpad, moeten zij de regels van voetgangers volgen. Volgen zij de rijbaan, dan volgen zij de verkeersregels zoals die voor bestuurders gelden.

Modellen van de Segway

Er zijn verschillende modellen van de Segway verkrijgbaar. Sommige zijn ontworpen voor gebruik op normaal terrein, zoals rijbaan, fietspad of trottoir. Andere hebben een extra brede wielbasis en terreinbanden en zijn geschikt voor het ruigere terrein.

Keuring van de Segway: op RDW-locatie of aan huis

De keuring vindt plaats op een van de keuringsstations van de RDW, maar kan ook aan huis gebeuren. In dat laatste geval moet de RDW wel voorrijkosten berekenen. Omdat gelijktijdig de tenaamstelling plaatsvindt, moet de eigenaar of houder van de Segway zich kunnen legitimeren. Binnen drie dagen stuurt de RDW het kentekenbewijs toe. Kijk voor nadere informatie op: www.rdw.nl.


Beknopt overzicht regelgeving van de Segway:

Segway is een motorrijtuig (bromfiets)

In de Wegenverkeerswet wordt opgenomen:

 • bestuurder moet minimaal 16 jaar zijn
 • kentekenplaat en kentekenbewijs is verplicht
 • géén rijbewijs of bromfietscertificaat noodzakelijk

In het RVV wordt opgenomen:

de bestuurders van een Segway volgen de regels, welke gelden voor de bestuurder van een snorfiets:
Voor hen geldt:
 • plaats op de weg is fiets/bromfietspad. Bij ontbreken hiervan gebruiken zij de rijbaan
 • rijden op trottoir, voetpad of in een voetgangersgebied is niet toegestaan
 • naast elkaar rijden is niet toegestaan
 • vasthouden van de mobiele telefoon is niet toegestaan (handsfree bellen mag wel)
 • maximale toegestane snelheid is 25 km/u
 • geen helmplicht
 • verplichting tot het voeren van voor- en achterlicht bij donker en slecht zicht

WAM:

 • de Segway moet WAM (wettelijke aansprakelijkheid motorrijtuigen) verzekerd zijn

Voertuigreglement:

 • technische eisen komen t.z.t. te staan in hoofdstuk 5, afdeling 6a
 • voorgeschreven zijn in het handhavingsbeleid: een bel of claxon en een rode reflector aan de achterzijde

Gedoogd wordt bij gebruik van de Segway:

Een gehandicapte mag met de Segway gebruik maken van trottoir, voetpad of het voetgangersgebied, maar:
 • maximale toegestane snelheid is 6 km/u
 • lagere leeftijd dan 16 jaar is -alleen in de bovengenoemde gebieden- toegestaan. (in andere gebieden niet)


Wat moet je ook weten bij deelname aan het verkeer - verkeersdeelname

In het verkeer kennen we vele regels en gedragscodes die iedereen moet kennen en volgen. De verkeersborden (inclusief gevaarherkenning en voorbeelden van verkeersinzicht) in Nederland en de verklaring hiervan vind je in de special "verkeersborden". Maar wat nu zijn de gevolgen bij gebruik van te veel alcohol in het verkeer, hoe moet je handelen bij te water geraken met de auto, hoe belaad je de aanhanger, of hoe gaat de belijning op de Nederlandse wegen eruit zien....en meer? In de special ---Verkeersdeelname - Wat moet je weten--- vind je vele artikelen die ingaan op dit soort zaken en waar je als automobilist dagelijks mee te maken kunt krijgen. Lees de artikelen én draag bij aan de veiligheid voor jezelf en voor andere weggebruikers!
© 2008 - 2024 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een Segway kopenEen Segway is een vervoermiddel die veel word gebruikt in grote bedrijfsruimten. Niet alleen bedrijven kopen een Segway…
Hoe werkt een Segway?Hoe werkt een Segway?Een Segway is een elektrisch aangedreven zelfbalancerend voertuig. Net zoals een auto kan hij vooruit, achteruit en stur…
Regels bijzondere voertuigen als quad, trike el. fiets etc.Regels bijzondere voertuigen als quad, trike el. fiets etc.In Nederland mag maar met enkele voertuigen op de openbare weg gereden worden zonder dat u in het bezit moet zijn van ee…
Kan een hoverboard verzekerd worden?Kan een hoverboard verzekerd worden?Bij de jeugd van tegenwoordig hoef je niet meer aan te komen met een skateboard. Dat is ouderwets. De meeste kinderen ge…

Oldtimer bromfiets: de Berini M23 de luxeDe Berini M23 is een Nederlandse bromfiets, die erg zeldzaam aan het worden is. Zelfs bij de vele oldtimerclubs die het…
Het succes van VespaVespa, de bromscooter die wereldwijd de meeste populairiteit geniet en al een lange historie van 60 jaar heeft.
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Dzeni, Openclipart
 • Pré-B Autorij-instructie
 • Reflector
 • RDW
Reacties

Karel, 29-02-2012
Hoe kan ik een segway verzekeren die geen kenteken heeft.
heb en ben daar nooit aan toe gekomen.
en nu is alleen verzekering verplicht maar ze vragen om kenteken en meld code.
die heb ik dus niet?
wat nu? Reactie infoteur, 29-02-2012
Beste Karel,

Voor de te volgen stappen kan je het beste contact opnemen met de RDW.
http://www.rdw.nl/nl/over_de_rdw/contact/Pages/default.aspx

Mvg - Sjaak

M. J. Abbring, 15-06-2009
Ik ben vandaag bij de RDW geweest ivm. de keuring van mijn Segway i2, dit kostte mij € 108,- voor de beoordeling € 62,- leges voertuigbewijs (deel1a) 37,- en Leges tenaamstellen (deel1b) 9,- Dan heb ik nog niet eens een kentekenplaatje á 22,50, € 130,50 totaal dus. Reactie infoteur, 15-06-2009
Bedankt voor het kostenplaatje.
Is inderdaad een ander verhaal. Zal een verwijzing in het artikel plaatsen.

Mvg - Sjaak

Jvd (613 artikelen)
Laatste update: 13-06-2015
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Tweewieler
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.