Vijf topmerken veel verkochte elektrische fietsen

Elektrische fietsen worden momenteel in enkele tientallen merken geleverd. In de concurrentiestrijd meent elk merk natuurlijk de beste te zijn. Slechte elektrische fietsen zijn er niet omdat slechte kwaliteit gauw door de mand zou vallen. Mond op mond reclame werkt immers zowel positief als negatief. Toch zijn er enkele topmerken die zeer veel verkocht worden zoals dat nu eenmaal met alle producten gaat.

Naamsbekendheid en verkoopcijfers van vijf topmerken

Bekendheid en vooral langdurige bekendheid is vaak een reden voor de klant om een bepaald merk te kiezen. Zo blijkt uit de verkoopcijfers dat er vijf topmerken zijn te weten Batavus, Gazelle, Giant, Koga en Sparta. Drie van die topmerken danken hun populariteit wellicht vooral aan een speciale techniek namelijk de ION.

Elektrische fietsen met ION-technologie en lithium ion accu

ION-technologie maakt gebruik van de oplaadbare lithium ion accu. Het systeem komt zowel op het voorwiel als op het achterwiel voor en is onder meer te vinden op de luxere elektrische fietsen van Batavus, Koga en Sparta. E-bikes die uitgerust zijn met de ION-technologie leveren ruim voldoende trapondersteuning ook in zwaardere omstandigheden zoals wind tegen en heuvel op. Een afneembaar en makkelijk te bedienen display geeft informatie met diverse functies. De lithium ion accu weegt minder dan de meeste andere accu’s en heeft een gelijkmatige ontlading met een grote actieradius.

Batavus

Batavus maakte in 1998 haar eerste elektrische fiets van het model E-GO. Bij dit model bevond de trapondersteuning zich in de trapas. Later veranderde dit in ofwel het voorwiel ofwel het achterwiel. Bij de ION techniek, die Batavus als een van de drie topmerken toepast, zit de motor in het achterwiel. De tweede techniek die Batavus toepast in de Protanium technologie waarbij de motor in het voorwiel zit. Bij het merendeel van de e-bikes met Protanium technologie is de accu uitneembaar wat bij de meeste ION fietsen niet zo is. Dit kan uiteraard de keuzebepaling van een bepaald model beïnvloeden. Maar bij de ION fietsen is het mogelijk een speciale fietstas te kopen met een reserve accu waardoor de acceleratie (aantal te rijden kilometers) uiteraard verdubbeld. De prijzen van de Batavus modellen liggen ver uiteen zodat voor verschillende beurzen een model beschikbaar is.

Gazelle

Gazelle fabriceerde de eerste elektrische fiets in 2005 met trapondersteuning aan het achterwiel. Gazelle levert na dat eerste model, Easy Glider, alleen e-bikes met voorwielaandrijving. De nadruk bij de nu leverbare modellen ligt op de stadfiets ook al is op dit moment een sportiever model Fuente verkrijgbaar. De Gazelle fietsen worden standaard geleverd met een lichtere accu die voldoet in het stadsverkeer met kortere afstanden. Maar naar wens kunnen ook zwaardere accu’s tegen meerprijs worden geleverd.

Giant

Giant heeft sinds 1997 een fabriek gevestigd in Lelystad terwijl het van oorsprong een Taiwanees bedrijf is. De hele Europese markt wordt vanuit Lelystad bediend. Op dit moment bestaat het assortiment uit meer dan 20 modellen met keuze uit voorwielaandrijving of achterwielaandrijving. Giant levert single modellen met één accu en modellen waarbij in een fietstas eventueel twee accu’s kunnen worden vervoerd. De actieradius bedraagt daardoor volgens opgave van de fabriek wel 140 kilometer.

Koga

Koga is eigenlijk een Japanse firma en levert elektrische fietsen vanuit een fabriek in Heereveen. E-bikes van het merk Koga zijn vrij duur omdat er veel handwerk wordt verricht bij het in elkaar zetten van de fietsen en er alleen zeer hoogwaardige onderdelen voor worden gebruikt. De nadruk ligt bij Koga op het vervaardigen van sportieve modellen welke beginnen met een prijs waar sommige andere merken eindigen.

Sparta

Sparta bracht de ION-technologie voor het eerst op de markt en bouwde zodoende een voorsprong op in het aantal verkochte fietsen. Naast die techniek is Sparta vooral ook geliefd vanwege haar speciale fietsmodellen. Ook levert Sparta meer modellen dan welk ander merk ook met naast elektrische stadsfietsen ook bakfietsen, transportfietsen en vouwfietsen die voorzien zijn van trapondersteuning. In totaal levert Sparta meer dan 20 e-bikes in uiteenlopende prijsklassen.

Lees verder

© 2012 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De tien beste e-bikes/elektrische fietsenAnno 2013 is een op de zes verkochte fiets een elektrische fiets. De fietshandel in Nederland verdient er al 40 procent…
Elektrische fietsenWas het fietsen maar wat makkelijker, sneller en minder vermoeiend. Dit denken/dachten veel mensen. Daar is nu de oploss…
Beste elektrische fiets, elektrische fiets kopenDe beste elektrische fiets die je kunt kopen is de fiets die voldoet aan jouw wensen. Ga altijd eerst naar de winkel om…
Ervaringen met de Giant Twist Go DoubleIn maart 2009 werd de Giant Twist (Comfort CS Lite) door de consumentenbond benoemd tot de Beste Koop Elektrische Fiets…

Loopfiets, peuters vinden het geweldigVroeger zaten peuters en kleuters voornamelijk op op fietsjes met zijwieltjes of een driewieler. Tegenwoordig zie je ste…
Oplaadkosten van de fietsaccuDe energie van het motortje van de elektrische fiets, ook e-bike genoemd, wordt geleverd door een accu. Het opladen van…
Bronnen en referenties
  • Easy-bikes.nl
  • Elektrischefietsen.com
  • Fietsnet.nl
  • Wikipedia
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 02-04-2016
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Fietsen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.