Autobanden zelf kopen, waarop letten

Autobanden zelf kopen, waarop letten Wanneer je voor het vervangen van de autobanden naar een autobedrijf gaat, zoals een garage of autoservicebedrijf, dan verkopen zij normaliter ook diverse soorten autobanden die geschikt zijn voor je auto. Heel wat mensen kiezen en kopen echter eerst de autobanden zelf, om deze daarna te laten monteren. Waarop moet je letten bij het kiezen van de voor jouw auto juiste banden?

Zelf goedkope autobanden kopen

Wanneer je zelf ergens je autobanden koopt, dan moeten deze voor jouw veiligheid en die van anderen aan de minimale kwaliteitseisen voldoen. Gaan kwaliteit en een lage prijs wel altijd samen? De reden waarom mensen zelf autobanden kopen, is vaak dat dit goedkoper lijkt te zijn. Denk aan de volgende mogelijkheden om zelf goedkope autobanden te kopen.

Merkloze autobanden

Je kunt merkloze autobanden voor een lage prijs kopen bij diverse bedrijven in de reguliere autobanden branche. Deze autobanden voldoen aan alle minimale eisen, maar ze hebben meestal een kortere levensduur dan de duurdere merkbanden. Daarnaast zijn ze meestal ook niet geschikt voor de sportievere rijder, omdat kwaliteit en duurzaamheid wat minder zijn. Overigens kunnen autobedrijven je deze banden meestal even goedkoop verkopen, maar vanuit de aspecten kwaliteit en duurzaamheid zal men deze autobanden meestal niet als eerste adviseren.

Gebruikte autobanden

Daarnaast is er ook een levendige handel in gebruikte autobanden, die zowel door particulieren als bedrijven worden aangeboden tegen lage prijzen. Over de kwaliteit en veiligheid van gebruikte autobanden die van een vreemde auto afkomen is te weinig bekend om er echt iets over te zeggen; het enige echt controleerbare is de profieldiepte.

Restpartijen

Er worden geregeld zeer goedkope nieuwe autobanden via internet aangeboden, meestal niet via de reguliere autobanden branche. Deze banden zijn vaak afkomstig uit restpartijen van fabrikanten, en kunnen daarom tegen een lage prijs verkocht worden. Een risico is echter dat het banden kan betreffen die niet voldoen aan de standaard kwaliteitseisen. Dit kan het geval zijn wanneer de banden onder inferieure omstandigheden of wanneer ze erg lange tijd opgeslagen zijn. Het kan zelfs voorkomen dat door de fabrikant afgekeurde partijen autobanden op deze wijze toch weer in omloop komen. Uiteraard wordt deze informatie niet door de verkoper van de autobanden verstrekt, en loop je dus het risico met onveilige banden te gaan rijden. Let op: ook de productiedatum is op de band vermeld. Wanneer bepaalde gegevens die op en in de band gedrukt zijn, zijn verwijderd, dan kun je wel eens met afgekeurde autobanden te maken hebben en dan luidt het devies: niet kopen! Wanneer je de aankoop plus montage laat regelen door een erkend bedrijf, dan mag je er wel van uitgaan dat je alleen autobanden krijgt die voldoen aan alle eisen.

Kopen van merkloze autobanden

Zoals je al hebt kunnen lezen zijn merkloze autobanden vaak aanzienlijk goedkoper dan autobanden van de bekende merken zoals Pirelli, Goodyear, Dunlop en Michelin. Met deze merkloze autobanden hoeft niets mis te zijn, maar houd er wel rekening mee dat het aantal kilometers dat je ermee kunt rijden lager zal zijn dan dat van de duurdere merken. Wanneer je een gewone doorsnee autorijder bent, dan kunnen deze merkloze banden prima voldoen. Voor deze merkloze autobanden, die vooral verkrijgbaar zijn in de meest gangbare maten, betaal je vaak maar de helft van wat je voor de duurdere merken betaalt.

Aandachtspunten bij het kopen van autobanden

Wanneer je autobanden gaat kopen, dan moet je aan nog meer punten aandacht besteden, zodat je ook de juiste banden voor jouw auto koopt:
 • Kies altijd de juiste maat en laat je niet verleiden om een iets afwijkende maat te kopen omdat die misschien goedkoper is. Dit beïnvloedt de veiligheid en het weggedrag negatief!
 • Een uitzondering kan gemaakt worden wanneer je winterbanden compleet met stalen velgen koopt. In deze gevallen kan een professional je advies geven over welke (kleinere en dus goedkopere) maat ook voor jouw type auto geschikt is. Meer over winterbanden kun je hier lezen.
 • In Nederland is het toegestaan om met vier banden van verschillende merken te rijden. Of dit het rijgedrag en de veiligheid ten goede komen is de eerste vraag die je je kunt stellen. Daarnaast is het zo dat het in veel landen verplicht is dat de banden die aan dezelfde wielas zitten, exact dezelfde zijn qua merk, type en specificaties.
 • Vervang je banden tijdig, want het rijden met banden met te weinig profiel kan levensgevaarlijk zijn. Meer hierover kun je hier lezen.

De juiste bandenmaat kiezen

Autobanden zijn er in diverse maten en het is van belang om de juiste bij de (standaard-)velg passende maat te kopen. De bij je standaardvelgen passende maat vind je in het instructieboekje van je auto, maar de maat staat ook op je huidige banden vermeld (overtuig je er dan wel van dat dit banden met de juiste maten zijn!). Wanneer er andere velgen gemonteerd zijn, dan kan dit een andere maat betreffen dan de standaardvelgen, en zal de bandenmaat ook afwijken van de maat die bij het betreffende model auto is voorgeschreven.

Hoe lees je de maten van autobanden

Op de zogenaamde wang van autobanden, dit is de zijkant die je kunt zien, staan alle relevante gegevens van autobanden vermeld, waaronder de maten. Bij de bandenmaat horen ook de gegevens die er aan gekoppeld zijn over de draagkracht en de maximale snelheid van de band. De gegevens kunnen als volgt worden gelezen, uitgaande van het voorbeeld 195/60 R 15 87 V.
 • Het getal 195 staat voor de bandbreedte in mm.
 • Het getal 60 staat voor de verhouding tussen breedte en hoogte van de band, de hoogte bedraagt in dit geval dus 60 % van de breedte. Wanneer dit dus een laag getal is, dan heb je te maken met een kleine bandhoogte waardoor de auto sportiever oogt.
 • De letter R staat voor het type band betreffende de bandopbouw, in dit geval een Radiaalband. Een andere soort is de diagonaalband, maar dit type komt weinig meer voor.
 • Het getal 15 staat voor de velgmaat en is gelijk aan de buitendiameter van de velg uitgedrukt in inches.
 • Het getal 87 staat voor de draagkracht van de band. Dit getal is een index die staat voor het aantal kilo’s waarmee de band belast kan worden. In dit geval staat de index 87 voor 545 kilo. Je mag voor een hoger getal kiezen dan bij je auto vereist is.
 • De letter V staat voor de maximaal toelaatbare snelheid met deze banden, die in dit geval 240 km/uur bedraagt. Naast de V komen de letters S (t/m 180 km/uur), T (t/m 190 km/uur) en H (t/m 210 km/uur) het meeste voor. Het is volgens de wet verplicht om autobanden te gebruiken die overeenkomen met de maximale snelheid die de auto kan rijden.
© 2010 - 2024 Annika_schrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tweedehands banden of winterbanden kopen: waarop letten?Tweedehands banden of winterbanden kopen: waarop letten?Banden zijn een dure aankoop, het kost al snel honderden euro's voor een fatsoenlijk setje banden. Daar komen in geval v…
Winterbanden: Kosten kopen en huren van winterbandenWanneer de zomer voorbij is, wordt het tijd om na te denken over veilig rijden in koude en ijzel. Winterbanden zijn een…
Nieuwe autobanden kopenNieuwe autobanden kopenIedere auto heeft vroeg of laat nieuwe banden nodig. Een autoband gaat een bepaald aantal kilometers mee, hetgeen afhank…
Autobanden tijdig vervangenAutobanden tijdig vervangenDe staat waarin autobanden verkeren, beïnvloedt voor een groot deel het rijgedrag van de auto en de veiligheid tijdens h…

Een auto in Duitsland kopenEen auto in Duitsland kopenJe hebt ontdekt dat de auto die jij wilt kopen in Duitsland veel goedkoper is dan in Nederland. Zelfs met bijtelling van…
Diverse verzekeringen voor de autoDiverse verzekeringen voor de autoWanneer u een autoverzekering gaat afsluiten, dan is het aan te raden een autoverzekering te nemen die bij u en uw auto…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Rkit, Pixabay
Annika_schrijft (211 artikelen)
Laatste update: 16-12-2019
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.