Nieuwe autobanden kopen

Nieuwe autobanden kopen Iedere auto heeft vroeg of laat nieuwe banden nodig. Een autoband gaat een bepaald aantal kilometers mee, hetgeen afhankelijk is van de kwaliteit en levensduur van de betreffende band, maar ook van de rijstijl van de autobestuurder. Daarnaast zijn er mensen die maar heel weinig kilometers rijden en op een gegeven moment de banden moeten vervangen omdat de leeftijd van de autobanden de maximale levensduur ervan erg benadert. Wanneer je nieuwe banden voor je auto gaat kopen, dan moet je enkele keuzes maken.

Eigenschappen van geschikte autobanden

Autobanden moeten voor een stabiele en goede wegligging zorgen. Het is dan ook van groot belang dat een voertuig over de juiste autobanden beschikt. Naast het feit dat iedere auto een bepaalde maatvoering van autobanden nodig heeft, zijn er ook autobanden voor verschillende weersomstandigheden verkrijgbaar. Zo zijn er speciale regenbanden, winterbanden, zomerbanden en all-season banden. Last but not least moet men dan ook nog letten op de maximale snelheid die een band aankan, hetgeen met een codering op de zijkant van de band wordt aangegeven.

Soorten nieuwe banden voor de auto

Wanneer je op zoek gaat naar nieuwe banden voor je auto dan zijn er een aantal punten waarvoor je keuzes moet maken, zoals:
  • De maat, die overigens grotendeels vastligt op basis van welke auto het betreft.
  • Alle banden vervangen of voor en achter apart, ook afhankelijk van of de auto voorwielaandrijving of achterwielaandrijving heeft.
  • Is er een bepaald merk waar je een voorkeur voor hebt.
  • Zoek je in de goedkope, middel of hoge prijsklasse naar nieuwe banden.
  • Heb je voorkeur voor een bepaalde autogarage of bandenspecialist?
  • Zijn er speciale eisen betreffende de specificaties van de nieuwe autobanden, zoals winterbanden of stille banden.

Nieuwe autobanden; speciale eisen

Er zijn een aantal soorten autobanden die aan speciale eisen voldoen, waar je uit kunt kiezen, zoals:

All seasons banden

Dit zijn autobanden waarmee het hele jaar door gereden kan worden. De banden zijn dus geschikt voor op droge, maar ook natte, gladde en besneeuwde wegen. Wel is het verstandig om in gebieden met erg strenge winters en veel sneeuw sneeuwkettingen te gebruiken voor extra bescherming.

Zomerbanden

Dit zijn autobanden die geschikt zijn voor in de warmere en drogere periodes. Zodra het weer winter begint te worden is het verstandig om deze banden te wisselen voor een set goede winterbanden.

Winterbanden

Dit zijn banden die gebruikt moeten worden wanneer de temperatuur beneden de zeven graden ligt. Winterbanden zijn dus geschikt voor winterse weersomstandigheden en gladde en besneeuwde wegen. In principe kun je het hele jaar door met winterbanden rijden, alleen zullen deze sneller slijten wanneer de banden bij warmere temperaturen gebruikt worden.

Stille autobanden

Dit zijn banden die een belangrijke bijdrage leveren aan het terugdringen van geluidsoverlast op de weg. Wanneer vrijwel alle auto’s op stille banden zouden rijden, dan zou het geluid van rijdende auto’s met drie decibel afnemen. Bovendien hoeft er op deze manier minder geld uit te worden gegeven aan geluidsdempende maatregelen.

Verkooppunten en merken van nieuwe banden

De bovengenoemde soorten banden zijn weer van verschillende merken te krijgen. Bekende merken zijn bijvoorbeeld Michelin, Pirelli, Goodyear en Bridgestone. Wil je meer informatie hebben over de verschillende soorten autobanden, merken en typen autobanden dan zijn er op internet genoeg websites te vinden waar alles uitgebreid wordt uitgelegd. Nieuwe banden voor je auto kun je op verschillende plaatsen kopen, er is dus ook op dit gebied keus genoeg. In nagenoeg ieder dorp en stadsdeel zijn er wel een of meer autogarages of autobanden speciaalzaken te vinden.

Verschillen in prijzen

Wanneer je kiest voor de betere en dus duurdere merken zoals Michelin, Bridgestone, Dunlop of Pirelli, dan zal er een bedrag van 50 Euro tot ongeveer 150 Euro per band moeten worden betaald. Een aantal factoren speelt mee bij de hoogte van de prijs.

Monteren, balanceren en uitlijnen

Daarnaast moet je er altijd rekening mee houden dat de banden gemonteerd moeten worden en dat er ook gebalanceerd en/of uitgelijnd moet worden, waaraan ook een prijskaartje hangt.

Speciale uitvoeringen

Binnen een merk zijn er ook grote verschillen in prijzen die vooral veroorzaakt worden door de maat en of het een speciale autoband betreft.

Rijeigenschappen

Let wel op dat niet alle betere merken autobanden gegarandeerd tot betere rijeigenschappen leiden. Ook bij autobanden geldt het motto, dat duurder niet altijd beter is. Vraag desnoods de verkoper om raad.

Testen van autobanden

Jaarlijks test de consumentenbond autobanden. Hier wordt behalve op de prijs ook op de rolweerstand en de slijtvastheid gelet. Te veel banden schijnen in de praktijk te snel te slijten. Wil je een compleet overzicht van deze test zien, dan moet je lid zijn of worden van de consumentenbond of de test via een ander inzien.
© 2013 - 2024 Annika_schrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pirelli autobandenPirelli autobandenAutobanden worden ontwikkeld en geproduceerd door verschillende merken zoals Goodyear, Bridgestone, Michelin en Dunlop.…
Winterbanden: Kosten kopen en huren van winterbandenWanneer de zomer voorbij is, wordt het tijd om na te denken over veilig rijden in koude en ijzel. Winterbanden zijn een…
Goodyear autobandenGoodyear autobandenBanden zijn erg belangrijk voor een auto, daarom is het belangrijk om een goede set banden voor je auto te kopen. Zodra…
Winterbanden: prijzen en de winterbandentestWinterbanden: prijzen en de winterbandentestWinterbanden: prijzen, kosten, bestellen, test, anwb, veiligheid. Winterbanden zijn bedoeld om tijdens winterse omstandi…

Maten van autobandenMaten van autobandenAlle autobanden zijn verschillend en het is van het grootste belang dat je voor jouw auto geschikte autobanden hebt. Zo…
Velgen en naafdoppen voor autowielenVelgen en naafdoppen voor autowielenMooie velgen maken de auto mooier. Door te kiezen voor speciale velgen, kunt u uw auto net een wat luxere uitstraling ge…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: VenV, Pixabay
  • www.autobandencentrum.com
  • www.bandengids.nl
  • www.euromaster.nl
Annika_schrijft (211 artikelen)
Laatste update: 16-12-2019
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.