Diverse verzekeringen voor de auto
Wanneer u een autoverzekering gaat afsluiten, dan is het aan te raden een autoverzekering te nemen die bij u en uw auto past. Een verzekering voor de auto valt onder de categorie schadeverzekeringen en is in te delen in drie verschillende dekkingen, namelijk de verplichte aansprakelijkheidsdekking (WA), beperkte cascodekking c.q. WA-extra en volledige cascodekking c.q. allrisk verzekering.
Wettelijk verplichte en aanvullende verzekeringen
In Nederland is het zo, dat u minimaal een autoverzekering met een aansprakelijkheidsdekking moet hebben. Deze zogenaamde WA verzekering, waarbij WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid, dekt de schade die u toebrengt aan de andere partij in geval van een aanrijding. Schade die u een ander toebrengt is daarmee dus altijd verzekerd. Naast deze verplichte dekking kunt u ook aanvullende verzekeringen afsluiten. Bij deze aanvullingen gaat het dan om de dekking van de schade die uw eigen auto oploopt, al dan niet door uw eigen schuld, en u kunt dan globaal gezien kiezen voor twee soorten dekkingen, namelijk de beperkte cascodekking en de volledige cascodekking. Deze twee dekkingen op hun beurt kunnen weer uitgebreid worden met aanvullende verzekeringen, zoals een inzittenden- of een rechtsbijstanddekking maar of u daar gebruik van maakt, is geheel uw eigen beslissing.
De WA-autoverzekering
De WA-verzekering is de minimaal verplichte verzekering die men af moet sluiten.
Wat houdt de WA autoverzekering in
Een WA autoverzekering is een verzekering die in Nederland verplicht is zodra u in het bezit bent van een auto. De letters WA staan voor de afkorting Wettelijke Aansprakelijkheid. De WA autoverzekering dekt de schade die veroorzaakt is aan derden. Omdat de WA verzekering voor uw auto een basisverzekering is, wordt aangeraden om wanneer u een auto hebt die jonger is dan 8 jaar ook de aanvullende beperkte casco of volledige casco verzekering af te sluiten. Bij de beperkte casco verzekering wordt schade door met name brand en diefstal vergoed en bij de complete casco wordt alle schade aan uw auto vergoed, ook al bent u zelf verantwoordelijk voor bijvoorbeeld een aanrijding. Bij de WA verzekering wordt dus geen schade aan de eigen auto vergoed, maar wel de schade van inzittenden, zodat het niet nodig is om nog eens een aparte inzittendenverzekering af te sluiten. De meeste verzekeraars die een WA autoverzekering aanbieden, bieden een dekking van € 2.000.000 of meer aan.
Tips voor het afsluiten van een WA auto verzekering
Net zoals bij alle andere verzekeringen is er ook een aantal tips en adviezen voor een WA autoverzekering, zoals de volgende.
De hoogte van de premie
De premie die u moet betalen is in eerste instantie afhankelijk van de verzekeraar waar u de verzekering afsluit, maar ook nog van een aantal andere factoren. Er wordt mede gekeken naar factoren als hoeveel jaar u al schadevrij hebt gereden, uw leeftijd, waar u woont en welke auto het betreft. Hoe langer u schadevrij rijdt, des te lager de premie zal zijn door de hogere no claim korting. Om ervoor te zorgen dat uw no claim korting in stand blijft, is het aan te raden om kleine schades eventueel zelf te betalen.
Vergelijken verzekeraars
Voordat u een WA verzekering voor uw auto gaat afsluiten, doet u er verstandig aan om de WA autoverzekering bij verschillende verzekeraars met elkaar te gaan vergelijken. Dit kunt u doen door bij iedere verzekeraar een offerte aan te vragen via internet. Vergelijk de verzekeringen niet alleen op de premie, ook de polisvoorwaarden die de verzekeraar hanteert zijn erg belangrijk.
Naast het opvragen van de verschillende offertes is er nog een mogelijkheid om de WA verzekeringen van verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken, namelijk met behulp van een vergelijkingssite. Nadat u er uit bent welke verzekeraar de beste en goedkoopste WA autoverzekering aanbiedt, kunt u deze verzekering gemakkelijk en snel via de website van de verzekeraar afsluiten.
Aanvullende cascoverzekeringen
Er zijn enkele verschillende soorten aanvullende cascoverzekeringen.
Keuze voor beperkt casco of volledig casco
Deze twee aanvullingen op de verplichte autoverzekering bieden dekking tegen veel c.q. bijna alle zogenaamde “van buiten komende onheilen”. Hierbij kunt u denken aan schade aan uw eigen auto door brand, diefstal, ruitbreuk, storm, natuurrampen, botsing met loslopende dieren of met vogels, en relletjes en opstootjes. Het verschil tussen de dekking met beperkt casco en de dekking met volledig casco zit hem in het feit, dat bij de laatste ook de schade aan uw eigen auto wordt vergoed, die is ontstaan door botsen, omslaan, slippen, van de weg raken en te water raken, zelfs als het onverhoopt uw eigen schuld mocht zijn. Wilt u precies weten wat er bij de autoverzekering van een bepaalde verzekeringsmaatschappij gedekt is, dan kunt u altijd de polisvoorwaarden opvragen. Op deze manier kunt u verzekeringen onderling ook goed vergelijken. Doe dit bij voorkeur ook, en kies niet automatisch voor de verzekering met de laagste maandpremie, aangezien u dan na een eventuele schade nog onverwacht duur uit kunt zijn.
Afsluiten van een allrisk c.q. volledig casco verzekering voor uw auto
Een all-risk verzekering wordt zoals al gezegd voornamelijk afgesloten voor jonge auto’s, maar daarnaast moet u er ook rekening mee houden dat bij de keuze voor deze aanvullende verzekering niet alleen de leeftijd van uw auto, maar ook de waarde een rol speelt. Voor een waardevolle klassieker is het misschien ook heel gewenst om een volledig casco klassiekerverzekering af te sluiten. Gemiddeld genomen kunt u bij jonge auto’s denken aan auto’s van 4 tot 5 jaar of jonger. Met de all-risk verzekering heeft u de meest uitgebreide dekking die er mogelijk is. U bent uiteraard verzekerd voor schade die de andere partij ondervindt middels het in ons land verplichte WA-deel, maar ook voor veel schades aan uw eigen auto. Hiervoor zorgt namelijk het zogenaamde casco gedeelte van de verzekering. De verzekering wordt daarom ook wel aangeduid als een WA verzekering inclusief volledige cascodekking. Let echter wel altijd goed op de polisvoorwaarden voor u een all-risk verzekering voor uw auto afsluit, want niet alle verzekeraars bieden namelijk dezelfde en een even volledige dekking.
De dekking van een all-risk autoverzekering
De all-risk verzekering dekt de schade door enig “van buiten komend onheil”, zelfs als de verzekerde de schade zelf heeft veroorzaakt. Zoals al gezegd, kan de precieze dekking van verzekeraar tot verzekeraar verschillen, maar algemeen genomen kunnen we stellen dat er heel veel gebeurtenissen en schades gedekt worden door de verzekering. Te denken valt dan aan brand, explosie, kortsluiting of blikseminslag, maar ook zaken als joyriding en diefstal vallen onder de dekking. Schade door botsen, omslaan, slippen en van de weg of te water raken is met een volledige cascodekking ook gedekt. Voor de exacte dekking van een allrisk verzekering bij een verzekeringsmaatschappij verwijzen we u uiteraard naar de polisvoorwaarden.
Bijkomende eisen bij een casco verzekering
Voor speciale auto’s of zeer kostbare auto’s is het mogelijk om deze volledig casco te laten verzekeren op basis van de werkelijke en in dit geval dus getaxeerde, waarde. Ook dient u er rekening mee te houden dat nagenoeg alle verzekeraars een goedgekeurd alarm eisen wanneer u uw auto beperkt of volledig casco wilt verzekeren. Soms wordt aan deze eis zelfs nog een goed beveiligde stallingruimte toegevoegd als extra voorwaarde.
Overige aanvullende verzekeringen voor de auto
Aanvullende aan de auto gerelateerde verzekeringen afsluiten
Als u dat wenst, dan kan de autoverzekering worden uitgebreid met een drietal aanvullende verzekeringen: de ongevallen inzittendenverzekering, de schade inzittendenverzekering, en de rechtsbijstanddekking.
De ongevallen inzittendenverzekering
Deze keert eenmalig een bepaald bedrag uit als één van de inzittenden van een voertuig na een ongeval overlijdt, of blijvend invalide raakt als gevolg van dat ongeval. De schuldvraag is voor de uitkering daarbij niet van belang.
De schade inzittendenverzekering
Deze vergoedt de (letsel-)schade van de inzittenden na een ongeval, of keert een schadeloosstelling uit aan de nabestaanden als één van de inzittenden bij het ongeval komt te overlijden.
De rechtsbijstanddekking
Deze helpt de verzekerde in het geval hij of zij in een juridisch conflict belandt omtrent de eigen auto. In veel gevallen is het een beperkte rechtsbijstandverzekering, maar voor de precieze dekking kunt u uiteraard terecht bij de verzekeringsmaatschappij.
Keuze voor een verzekeraar
Keuze voor een autoverzekeraar maken
Het is wel aan te raden eerst een aantal verzekeringen van diverse aanbieders onderling te vergelijken, zowel qua prijs als qua voorwaarden, voordat u een verzekering ook daadwerkelijk afsluit. Het internet kan hierbij een handig hulpmiddel zijn, en ook offertes kunt u tegenwoordig bij veel verzekeringsmaatschappijen online aanvragen. Tijdens het vergelijken moet u niet alleen afgaan op de verzekeraar die de laagste premie aanbiedt, ook de polisvoorwaarden zijn erg belangrijk. Weet u bij welke verzekeraar u de auto gaat laten verzekeren, dan kunt u een afspraak maken om langs een kantoor te gaan van de verzekeraar, of u sluit een verzekering af via de website van de desbetreffende verzekeringsmaatschappij. Er zijn overigens ook nog steeds verzekeraars die een adviseur bij u thuis laten komen, zodat u op uw gemak al uw verzekeringszaken kunt regelen.