Autobanden tijdig vervangen

Autobanden tijdig vervangen De staat waarin autobanden verkeren, beïnvloedt voor een groot deel het rijgedrag van de auto en de veiligheid tijdens het rijden. Onder de staat waarin autobanden verkeren, wordt in dit kader vooral de profieldiepte en de bandenspanning verstaan. Voor een optimale bandenspanning kan men zorg dragen door zelf regelmatig te controleren. Ook de profieldiepte dient regelmatig gecontroleerd te worden. Wanneer de profieldiepte van de banden te klein wordt, dan dienen de autobanden vervangen te worden.

De gewenste en vereiste minimale profieldiepte van autobanden

Voor wat betreft de gewenste en vereiste profieldiepte van banden zijn de volgende punten van belang:
  • Nieuwe autobanden hebben normaliter een profiel van ongeveer 8 mm.
  • Bandenfabrikanten raden aan om zomerbanden al te vervangen bij een profieldiepte van 3 mm, terwijl voor winterbanden dit advies wordt gegeven bij 4 mm. Wanneer de profieldiepte kleiner is dan deze gewenste diepte, dan wordt met name de remweg langer en loopt men meer risico op en bij aquaplaning.
  • Veel garagebedrijven en bandenbedrijven raden aan de autobanden te vervangen bij een profieldiepte van 2 mm.
  • Volgens de Wet moet de minimale profieldiepte van autobanden 1 mm bedragen om aan het verkeer te mogen deelnemen.
  • Bij een APK-keuring wordt een minimale profieldiepte van 1,6 mm als veiligheidsnorm gebruikt. Wanneer de profieldiepte minder is, dan wordt het dringende advies gegeven de banden te gaan vervangen.

Controleren van de profieldiepte

Het wordt algemeen geadviseerd om zelf regelmatig de profieldiepte te controleren. Volgens de bandenfabrikanten is in het kader van je eigen veiligheid op de weg een maandelijkse controle geen overbodige luxe. Het enkel en alleen visueel controleren is niet voldoende, je moet de profieldiepte echt controleren met een profieldieptemeter.

Zelf de bandenspanning controleren

Een te lage bandenspanning zorgt voor een slechter rijgedrag van de auto en een langere remweg. Het is heel eenvoudig om zelf de bandenspanning te controleren. Bij de meeste tankstations bestaat de mogelijkheid om de bandenspanning te controleren en deze wanneer nodig te verhogen. Ook zal de garage normaliter bij de periodieke controlebeurt van de auto de bandenspanning controleren. Enkele aandachtspunten bij het zelf controleren en verhogen van de bandenspanning zijn de volgende.

Juiste bandenspanning

De juiste bandenspanning voor jouw type auto vind je meestal op een sticker die aan de binnenkant van de tankklep zit of op de stijl van een voorportier is bevestigd. In veel gevallen is de bandenspanning ook vermeld in het boekje dat bij de auto hoort.

Maandelijkse controle

Voer de controle van de bandenspanning maandelijks uit.

Belasting en spanning

Let ook op de verschillen in bandenspanning die gelden bij een verschillende mate van belasting van de auto. Het verschil in benodigde belasting tussen wanneer je altijd met twee personen in de auto zit en wanneer je met vijf personen plus bagage van de auto gebruik maakt, is echt groot.

Voorbanden en achterbanden

Daarnaast moet je ook goed letten op het verschil in benodigde spanning tussen voorbanden en achterbanden.
In de winter zal de bandenspanning door de kou altijd 0,1 of 0,2 lager uitvallen dan in de zomer. Lees hier meer over winterbanden.

Lage spanning en vervanging

Wanneer je maandelijks de spanning van een bepaalde band moet verhogen, laat dan controleren of deze band nog goed is.

Welke autobanden kiezen bij vervanging?

Wanneer je nieuwe autobanden laat monteren, dan wordt normaliter door het bedrijf dat de autobanden vervangt een voorstel gedaan over welke autobanden je moet kopen. Hierbij spelen vooral de maatvoering en het merk een rol, alsmede het feit of het zomerbanden, winterbanden of all-season banden moet betreffen. Deze factoren komen allemaal tot uiting in de prijs die je voor de banden moet betalen.

Speciale maten

Bepaalde maten zijn duurder dan andere, vaak meer gangbare, maten. Voor wat betreft de maatvoering heb je weinig keuze, want een bepaalde maat autobanden hoort nu eenmaal bij de specificatie van de auto. Wanneer er ooit andere maten velgen op de auto zijn gemonteerd, dan moet je de autobanden aan deze velgmaat aanpassen. Het nemen van een afwijkende maat banden komt namelijk de veiligheid op de weg niet ten goede.

Merken

Echter ook het merk bepaalt de prijs dus voor een groot deel. Een topmerk kost vaak het dubbele van een onbekend merk. Voor wat betreft de keuze voor wel of niet een merk, en welk merk het dan moet zijn, is er geen eenduidig advies te geven. Het is onder meer een persoonlijke kwestie of men het dubbele wil betalen voor banden van een bekend merk. Volgens vele professionals zijn de autobanden van bekende merken wel vaak van betere kwaliteit en kunnen deze ook meerdere kilometers over de weg rollen voordat de profieldiepte zo klein wordt dat de banden weer vervangen moeten worden. Uiteindelijk kan goedkoop dus ook weer duurkoop blijken te zijn.

Aandachtspunten bij het vervangen van autobanden

Wanneer je de autobanden laat vervangen door nieuwe, let dan op de volgende aandachtspunten:
  • Het verdient de voorkeur om altijd alle vier de autobanden van hetzelfde merk en type te nemen.
  • Bij vervanging is het het beste om steeds alle vier de autobanden tegelijkertijd te vervangen. Uit kostenoverwegingen kiezen mensen er nogal eens voor om de banden die onvoldoende profieldiepte te hebben te vervangen, maar de andere niet. Het komt namelijk nogal eens voor dat de banden die niet bij de aandrijfas zitten minder profiel verliezen. Neem dan in ieder geval wel exact dezelfde banden qua specificaties.
  • Ook uit kostenoverwegingen kan er de voorkeur aan gebruikte autobanden worden gegeven. Laat deze altijd goed controleren op de uitlijning, want je weet niet wat deze al meegemaakt hebben.
  • Laat bij vervangen van de autobanden de wielen altijd balanceren, want dit komt de veiligheid en het weggedrag ten goede en voorkomt onnodige slijtage van de banden.
© 2009 - 2024 Annika_schrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Autobanden zelf kopen, waarop lettenAutobanden zelf kopen, waarop lettenWanneer je voor het vervangen van de autobanden naar een autobedrijf gaat, zoals een garage of autoservicebedrijf, dan v…
Maten van autobandenMaten van autobandenAlle autobanden zijn verschillend en het is van het grootste belang dat je voor jouw auto geschikte autobanden hebt. Zo…
Wat is een bandenhotel?Wat is een bandenhotel?In de wintermaanden is het verstandig om winterbanden om de auto te laten monteren. In de zomermaanden zijn deze banden…
Tweedehands banden of winterbanden kopen: waarop letten?Tweedehands banden of winterbanden kopen: waarop letten?Banden zijn een dure aankoop, het kost al snel honderden euro's voor een fatsoenlijk setje banden. Daar komen in geval v…

Een auto in Duitsland kopenEen auto in Duitsland kopenJe hebt ontdekt dat de auto die jij wilt kopen in Duitsland veel goedkoper is dan in Nederland. Zelfs met bijtelling van…
Diverse verzekeringen voor de autoDiverse verzekeringen voor de autoWanneer u een autoverzekering gaat afsluiten, dan is het aan te raden een autoverzekering te nemen die bij u en uw auto…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: VenV, Pixabay
Annika_schrijft (211 artikelen)
Laatste update: 16-12-2019
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.