Wat is een bandenhotel?

Wat is een bandenhotel? In de wintermaanden is het verstandig om winterbanden om de auto te laten monteren. In de zomermaanden zijn deze banden niet nodig. Steeds meer mensen hebben voor optimale veiligheid tijdens het autorijden twee sets banden, één voor de winter en één voor de zomer. Dat betekent dat er altijd een set banden moet worden opgeslagen. Wie geen ruimte heeft kan de banden laten opslaan in een bandenhotel. Wat is een bandenhotel?

Wat is een bandenhotel?

Een bandenhotel is een speciaal ingerichte opslagplaats die wordt gebruikt voor winterbanden in de zomer en zomerbanden in de winter. Zulke opslagplaatsen worden vaak gerund door bedrijven in autobanden. De opslag gebeurt in ruimten die zoveel mogelijk constant van temperatuur en vochtigheidsgraad worden gehouden. Ook is er minimale verlichting en dus weinig UV straling. Op deze manier wordt het rubber van de autobanden zo goed mogelijk beschermd tegen veroudering, waardoor de banden langer meegaan.

Waarom een bandenhotel?

Steeds meer mensen kiezen ervoor in de wintermaanden winterbanden op hun auto te laten zetten. Dat is veiliger rijden in het seizoen met regen, sneeuw en gladde wegen. Dat betekent dat de zomerbanden ergens moeten worden opgeslagen. In de zomer geldt dat natuurlijk voor de winterbanden, die met het stijgen van de temperatuur weer kunnen worden vervangen door zomerbanden. Voor mensen die geen opslagruimte zoals een grote schuur hebben geldt al gauw: waar laat je vier autobanden die je dat seizoen niet nodig hebt? Op die behoefte wordt ingespeeld door het bandenhotel.

Hoe werkt een bandenhotel?

De banden worden door het bandenhotel op kenteken opgeslagen, en de wielpositie wordt geregistreerd. De kans op verwisseling is hiermee vrijwel uitgesloten. De klant maakt bij het begin van het winterseizoen een afspraak. De zomerbanden (of een complete velgenset met die banden) worden verwisseld voor winterbanden, het bandenhotel regelt de opslag van de zomerbanden. Ongeveer een half jaar later gebeurt hetzelfde voor het zomerseizoen: de banden worden verwisseld en de gedemonteerde winterbanden worden opgeslagen. De klant rijdt altijd met de meest geschikte banden voor het seizoen en daarmee zo veilig mogelijk. Het winterseizoen loop ongeveer van november tot maart.

Wat doet het bandenhotel nog meer?

Voor de prijs die de klant betaalt voor de huur van de ruimte, dus de opslag van de banden, zijn deze ook verzekerd (tegen dagwaarde) tijdens de opslag. Sommige bandenhotels sturen de klant op tijd een herinnering wanneer het weer tijd is voor het verwisselen. Naast het verwisselen zelf worden de banden gebalanceerd. De banden worden vóór opslag geinspecteerd op steentjes e.d. in het profiel. Soms worden de velgen schoongemaakt als extra service. Eventueel kunnen kleine reparaties worden uitgevoerd. Als het tijd wordt om de banden weer in gebruik te nemen worden deze gecontroleerd op profieldiepte en scheurtjes. Als het nodig is kunnen door het bandenhotel vaak ook de oude banden worden vervangen door nieuwe.

Wat kost het gebruik van een bandenhotel?

De prijzen variëren, sommige bandenhotels rekenen een all-in prijs voor het verwisselen en de opslag, andere berekenen apart de kosten voor verwisselen en opslag. Balanceren is soms inclusief, soms moet hiervoor apart betaald worden. De prijzen voor het verwisselen van alleen banden is lager dan voor het verwisselen van velgen met banden. Voor opslag van een half jaar van een set banden, inclusief verwisselen en balanceren moet ongeveer tenminste 50 tot 60 euro worden gerekend. Deze kosten komen twee keer per jaar, er wordt immers twee keer gewisseld. De prijzen en voorwaarden verschillen per bedrijf.

Waar zijn bandenhotels te vinden?

In veel regio's van het land zijn bandenhotels te vinden. De meeste hebben een website, waarop ook informatie over de prijzen en voorwaarden te vinden zijn.
© 2011 - 2024 Bartvanbuuren, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Winterbanden: prijzen en de winterbandentestWinterbanden: prijzen en de winterbandentestWinterbanden: prijzen, kosten, bestellen, test, anwb, veiligheid. Winterbanden zijn bedoeld om tijdens winterse omstandi…
Pirelli autobandenPirelli autobandenAutobanden worden ontwikkeld en geproduceerd door verschillende merken zoals Goodyear, Bridgestone, Michelin en Dunlop.…
Winterbanden: is het rijden met winterbanden niet te duur?Winterbanden zijn er om de veiligheid te vergroten in perioden dat het kouder is. Maar voor veel mensen zijn winterbande…
Nieuwe autobanden kopenNieuwe autobanden kopenIedere auto heeft vroeg of laat nieuwe banden nodig. Een autoband gaat een bepaald aantal kilometers mee, hetgeen afhank…

Het differentieelHet differentieel zorgt in een auto ervoor dat de linker- en rechteras van een auto onafhankelijk van elkaar kunnen draa…
De verbrandingsmotorEr zijn twee verschillende soorten verbrandingsmotoren te onderscheiden. Dit zijn de benzine ingespoten motoren en de di…
Bartvanbuuren (15 artikelen)
Laatste update: 21-10-2011
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.