Een autoverzekering voor de klassieker of oldtimer afsluiten

Een autoverzekering voor de klassieker of oldtimer afsluiten Als we het hebben over een oldtimer, dan hebben we het over een klassiek voertuig. Er is geen eenduidige definitie van een oldtimer of klassieker. De belastingdienst, verzekeraars, garages en hobbyclubs hanteren ieder hun eigen definitie. Sommige verzekeraars bestempelen iedere auto die ouder is dan 12 jaar al als klassieker, maar weer andere verzekeraars leggen de grens bij 25 jaar.

Voordelen oldtimers

Ook in ons land zijn er nog veel oldtimers aanwezig en is er een bloeiend clubleven onder de bezitters van diverse merken en types oldtimers. Zo zijn er regelmatig bijeenkomsten van de diverse oldtimerclubs en daarnaast worden er veel toertochten en rally’s georganiseerd voor de bezitters van deze oldtimers. Naast het gevoel om de trotse bezitter te zijn van een oldtimer, kent het bezit ervan nog een aantal voordelen:
  • De bezitter is vrijgesteld van de betaling van motorrijtuigenbelasting voor het betreffende voertuig, wanneer dit ouder is dan 25 jaar. Overigens worden er vanaf 1 januari 2012 geen ‘nieuwe’ auto’s die de leeftijd van 25 jaar bereiken, meer belastingvrij.
  • Voor de oldtimer kan een aparte en vaak goedkopere autoverzekering worden afgesloten.

Uiteraard is het van groot belang dat u uw oldtimer goed verzekert en het is dan ook mooi meegenomen dat verschillende verzekeringsmaatschappijen u een aparte oldtimerverzekering kunnen aanbieden. Ook zijn er verzekeraars die zich gespecialiseerd hebben in alleen het verzekeren van oldtimers.

Kenmerken van een oldtimer autoverzekering

De WA verzekering is een in Nederland door de overheid wettelijk verplicht gestelde dekking voor ieder gemotoriseerd voertuig. Ook uw oldtimer moet dus minimaal WA verzekerd worden. Maar uiteraard kunt u er, net als bij een standaard autoverzekering, ook voor kiezen om de dekking uit te breiden en aanvullende verzekeringen af te sluiten. Wilt u uw oldtimer gaan verzekeren, dan kunt u per verzekeringsmaatschappij te maken krijgen met andere voorwaarden.

Eisen gesteld aan een klassiekerverzekering

Zo zijn er maatschappijen die uw oldtimer alleen willen verzekeren indien u voor dagelijks gebruik een andere auto tot uw beschikking heeft. Bij de meeste verzekeringsmaatschappijen mag u in ieder geval niet meer dan tienduizend kilometer per jaar met de klassieker rijden; doet u dit wel, dan komt u niet in aanmerking voor deze autoverzekering. Wanneer u geen eerste auto heeft voor dagelijks gebruik, dan zijn er sommige verzekeraars die een uitzondering op deze regel maken, mits u kunt aantonen dat u de oldtimer alleen hobbymatig of recreatief gebruikt en er dus maar een beperkt aantal kilometers per jaar mee rijdt. Wat alle verzekeraars gemeen hebben, is dat de klassiekerverzekering alleen af te sluiten is wanneer uw auto voldoet aan de definitie van oldtimer of klassieker die de betreffende verzekeraar hanteert.

Aandachtspunten betreffende een oldtimerverzekering voor uw auto

Wilt u verzekerd zijn van een goede en betrouwbare oldtimer autoverzekering, dan zijn er nog een aantal punten waar u extra aandacht aan kunt besteden:
  • Ga na of de verzekering is goedgekeurd door de FEHAC (Federatie Historische Automobiel- en Motorfietsclubs).
  • Ga na of regelmatigheidritten standaard zijn meeverzekerd.
  • Ga na welke taxatierapporten worden geaccepteerd.
  • Vergelijk de verzekering niet alleen qua premie, maar zeker ook qua voorwaarden.

Vaak krijgt u extra korting op de WA premie indien u uw klassieker minder dan 5.000 km per jaar gebruikt. Een ander voordeel kunt u nog behalen uit uw eventuele lidmaatschap van een officiële oldtimerclub. Bij sommige verzekeringsmaatschappijen krijgt u namelijk indien u lid bent van zo’n club, een extra premiekorting. Kortom: sluit niet zomaar een oldtimer autoverzekering af, maar oriënteer u eerst goed op alle mogelijkheden en de bijbehorende premie.
© 2009 - 2024 Annika_schrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Online autoverzekering afsluitenOnline autoverzekering afsluitenIn de Europese Unie is een aansprakelijkheidsverzekering voor motorrijtuigen verplicht, waarbij de bescherming van slach…
Wat is een autoverzekering?Wat is een autoverzekering?Het is voor iedere autobezitter in Nederland wettelijk verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Op deze manier wo…
In Nederland mag je je auto zonder rijbewijs verzekerenJe zou denken dat als je een auto koopt en je rijbewijs hebt behaald, zelf een autoverzekering gaat afsluiten. Dat klink…
Opzeggen & overstappen autoverzekeringOpzeggen & overstappen autoverzekeringWelke stappen moet u ondernemen om over te stappen naar een goedkopere autoverzekering? En wat is de opzegtermijn voor d…

Diverse verzekeringen voor de autoDiverse verzekeringen voor de autoWanneer u een autoverzekering gaat afsluiten, dan is het aan te raden een autoverzekering te nemen die bij u en uw auto…
ANWB rijscholen, keuze uit versneld of normaal lesnemenBij de ANWB kun je volgens een jarenlange beproefde methode rijlessen nemen en daarbij zelf bepalen of de opleiding in e…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 44833, Pixabay
Reacties

Jules Gerritsen, 23-11-2017
Hallo.
Heb een auto uit 1955, moet ik deze auto in de winter dec/jan/febr. binnenhouden?
Dus niet op de openbare weg komen. Hij is op dit moment belasting en apk vrij.
Groeten, en in afwachting op antwoord.
Jules Reactie infoteur, 24-11-2017
Je betaalt in geen wegenbelasting als je een oldtimer hebt die op 1 januari 40 jaar of ouder was. je mag dus het hele jaar door ermee de weg op.
Wellicht verwarring vanwege de volgende regelgeving:
Rijdt je oldtimer op benzine en is de auto tussen de 26 en 40 jaar oud? Dan kom je in aanmerking voor een kwarttarief. Je betaalt dan maar een kwart van de wegenbelasting die je per jaar zou betalen voor een benzineauto met hetzelfde gewicht. Je betaalt maximaal 120 euro per jaar. Kies je voor het kwarttarief dan mag je niet met je oldtimer de weg op in december, januari en februari. Rijd je in deze periode toch met de oldtimer, dan betaal je alsnog het volledige tarief aan wegenbelasting.

Ruud Mirrer, 14-01-2011
Goededag, de vraag is voor verzekeren van mijn bmw cabriolet 325i uit 1990. Hij is nu al een aantal jaren verzekert als klassieker, WA casco, ik zou graag de premie willen weten wat die bij uw is. Alvast bedankt R.C Mirrer. Reactie infoteur, 14-01-2011
Hoi, dit is een onafhaneklijk artikel dus niet van een verzekeraar. Ik kan je dus geen antwoord op je vraag geven. groetjes, Rianne

Annika_schrijft (211 artikelen)
Laatste update: 16-12-2019
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.