Winterbanden, informatie over het belang ervan

Winterbanden, informatie over het belang ervan Winter en echt winters weer, sneeuw! De een vindt het geweldig om te zien, de ander verheugt zich al op het bouwen van de eerste sneeuwman, maar weer een ander staat meer stil bij de gevolgen ervan voor het verkeer. Vaak doen er zich, zeker bij de eerste sneeuw, dan ook heel wat slippartijen en aanrijdingen voor. Door te kiezen voor winterbanden heb je in ieder geval zelf veel meer grip op de weg, omdat winterbanden een positieve invloed hebben op het rijgedrag van de auto en de verkeersveiligheid tijdens winterse omstandigheden.

Eigenschappen van winterbanden

Winterbanden verschillen op een aantal punten van de gewone zomerbanden, waardoor ze geschikter en veiliger zijn om mee te rijden bij winterse omstandigheden, maar ook bij regen. De volgende eigenschappen zijn hiervoor verantwoordelijk.

Samenstelling materiaal

De materiaal samenstelling van een winterband is anders dan die van een reguliere autoband. Het rubbermengsel is zachter omdat het bijvoorbeeld silica bevat. Hierdoor is de winterband flexibeler en past deze zich goed aan de lage temperatuur van het wegdek aan.

Aantal lamellen

Een winterband heeft meer zogenoemde lamellen, waardoor de band dus meer grip heeft op het wegdek bij sneeuw en regen.

Diepte profiel winterband

Het profiel van een winterband hoort normaliter ook dieper te zijn, wat de rij- en rem-eigenschappen ook ten goede komt. Bij een APK-keuring geldt voor winterbanden ook de minimale profieldiepte van 1,6 mm, maar aangeraden wordt om winterbanden al te vervangen bij een profieldiepte van 4 mm, waar dat bij de zomerbanden 2 mm is. Winterbanden met een profieldiepte van 4 mm kunnen eventueel in de lente en zomer nog probleemloos afgereden worden tot 2 mm.

Rijgedrag met winterbanden

Het gebruik van winterbanden wordt aanbevolen zodra de temperaturen onder de 7 graden Celsius komen. Je kunt dus de zomerbanden al laten vervangen door winterbanden voordat de eerste sneeuw of ijzel valt. Winterbanden zijn namelijk ook in de tweede helft van de herfst ideaal, omdat het dan geregeld behoorlijk kan regenen. Met winterbanden heb je ook dan meer grip op de weg, minder last van aquaplaning en een kortere remweg. De voordelen van het gebruik van winterbanden, bij winterse omstandigheden en regen, kort samengevat zijn:
  • Meer grip op het wegdek, ook in bochten.
  • Comfortabeler rijgedrag.
  • Kortere remweg.

Winterbanden, rijgedrag en veiligheid

Kortom: winterbanden komen de veiligheid, bij aan de omstandigheden aangepast rijgedrag, zeker ten goede! Bedenk wel dat het niet de bedoeling is om met winterbanden extra hard te gaan rijden, want dan kan het voordeel dat de banden bieden weer teniet worden gedaan en daarnaast zijn er natuurlijk nog meer weggebruikers op wiens rijgedrag je geen invloed hebt.

Kiezen van de juiste winterbanden

Winterbanden zijn meestal te herkennen aan de aanduiding M+S of het sneeuwvloksymbool op de zijkant van de band. Winterbanden zijn natuurlijk ook voorzien van de normale maataanduidingen en de code voor de maximale snelheid die ermee gereden kan worden. Wanneer je voor jouw auto winterbanden moet kiezen, dan kun je je het beste laten adviseren door de specialist. Enkele aandachtspunten:
  • Voor wat betreft de maat, kun je uitgaan van de standaard bandenmaat zoals die voor de betreffende auto origineel voorgeschreven is.
  • Het is een optie om te kiezen voor de smalst mogelijke passende banden, want hierdoor krijgen de banden meer druk en dus nog meer grip op de weg.
  • Het is het handigst om een set winterbanden met velgen te kopen. Daardoor verloopt de wisseling die twee maal per jaar moet plaats vinden, gemakkelijker. Daarnaast is het goedkoper om een set banden met velgen te wisselen, dan iedere keer opnieuw de oude banden van de velgen te halen en de nieuwe erop te moeten monteren. Bijkomend punt is de eventuele schade aan banden die kan optreden door het steeds weer op de velgen monteren en er weer afhalen.
  • Net zoals bij zomerbanden zijn er ook bij winterbanden behoorlijke prijsverschillen, die vooral afhankelijk zijn van maatvoering en merk.

Gebruik van winterbanden in Nederland?

In Nederland is het gebruik van winterbanden niet verplicht. Men is echter wel verplicht om de auto onder controle te hebben en zich aan te passen aan de weersomstandigheden en wegomstandigheden. Voor het rijden met gedeeltelijk dichtgevroren ruiten kan men een boete krijgen. Of het ook zover komt voor wat betreft het rijden met zomerbanden op een met sneeuw bedekte weg, wie zal het weten? De ANWB heeft overigens een test gehouden met zomerbanden en winterbanden. Bij deze test werd geconcludeerd dat wanneer men met zomerbanden met een lage snelheid op sneeuw reed, de gemiddelde remweg al meer dan 2 keer zo lang was dan met winterbanden.

Verplicht gebruik winterbanden in buitenland

In enkele Europese landen waar ook Nederlandse automobilisten regelmatig met de auto komen is het gebruik van winterbanden onder bepaalde omstandigheden wel verplicht. Enkele voorbeelden, die ook van belang zijn voor Nederlandse automobilisten, zijn de volgende.

Duitsland

In Duitsland zijn winterbanden nog niet wettelijk verplicht, maar het is wel vastgelegd dat automobilisten zich moeten aanpassen aan eventuele winterse omstandigheden. Naast geschikte winterbanden, een antivriesmiddel en schone autoruiten moet men ook de beschikking hebben over sneeuwkettingen waar dat staat aangegeven. Wordt men tijdens winterse weersomstandigheden betrapt met zomerbanden, dan levert dat een boete van 20 Euro op. Hindert men het overige verkeer, dan krijgt men een boete van 40 Euro. Voor wat betreft de juridische aansprakelijkheid bij ongevallen heeft het wel of niet voeren van winterbanden verdergaande consequenties. Wanneer de omstandigheden zo zijn dat winterbanden gewenst zijn en men heeft deze niet, dan zal men in het geval van betrokkenheid bij een ongeluk altijd minimaal deels aansprakelijk worden gesteld, onafhankelijk van de verdere situatie. Uitgangspunt is dat de auto met winterbanden een andere reactie zou hebben vertoond.

Oostenrijk

Met ingang van 1 januari 2008 zijn in Oostenrijk winterbanden bij winterse weersomstandigheden tussen 1 november en 15 april verplicht. Het niet voldoen aan deze plicht kan leiden tot boetes en aansprakelijkheid bij onverhoopte ongevallen.

Deze regels impliceren dat men zich ook als Nederlandse automobilist in deze landen aan de regels moet houden, dus wees voorbereid! Neem overigens ook altijd sneeuwkettingen mee bij een reis naar met name de midden Europese landen in de winter!
© 2009 - 2024 Annika_schrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Winterbanden: prijzen en de winterbandentestWinterbanden: prijzen en de winterbandentestWinterbanden: prijzen, kosten, bestellen, test, anwb, veiligheid. Winterbanden zijn bedoeld om tijdens winterse omstandi…
Vredestein autobandenVredestein autobandenVredestein is een zeer bijzonder bedrijf wat alle bedrijfsprocessen tot in de finesses beheerst. Er worden ook grote inv…
Winterbanden; alleen maar voordelenWinterbanden; alleen maar voordelenWinterbanden of sneeuwkettingen? Wat zijn winterbanden? Winterbanden duurder dan gewone banden? Waar zijn winterbanden v…
Winterbanden: Kosten kopen en huren van winterbandenWanneer de zomer voorbij is, wordt het tijd om na te denken over veilig rijden in koude en ijzel. Winterbanden zijn een…

Veilig rijden in de sneeuwVanaf het moment dat ons land weer wit kleurt door de sneeuw, stijgt het aantal ongelukken. Gelukkig gaat het vaak om vr…
Open vragen leren van theorie rijbewijs BOpen vragen leren van theorie rijbewijs BHier staan voorbeelden van open vragen die je voor het theorierijbewijs moet kunnen beantwoorden. Dit is een mooi overzi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: ASSY, Pixabay
Annika_schrijft (211 artikelen)
Laatste update: 16-12-2019
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.