Asociaal verkeersgedrag - Boete via strafrecht

Asociaal verkeersgedrag - Boete via strafrecht De asociale automobilist -in de volksmond en de media ook wel asomobilisten of "verkeershufters" genoemd- worden per 1 januari 2015 -als zij een zware overtreding begaan- via het strafrecht aangepakt. De meeste kleine verkeersovertredingen worden via de wet Mulder afgedaan. Het betreft dan veelal een administratieve, anonieme, geldelijke afhandeling van de lichte verkeersovertreding. Sinds 2015 zijn een aantal zwaardere verkeersovertredingen onder het strafrecht komen te vallen zodat "verkeershufters" en veelplegers een naam en gezicht krijgen. Asomobilisten kunnen op deze manier individueel worden aangesproken op hun verkeersgedrag en zwaarder worden bestraft als het gedrag daar aanleiding toe geeft.

Asociaal verkeersgedrag 2015 - 2018

Een aantal overtredingen zijn met ingang van 1 januari 2015 overgebracht van "de wet Mulder" naar het strafrecht. Het gaat om een aantal ernstige overtredingen die per 2015 via het Openbaar Ministerie (OM) worden afgehandeld. Hierdoor ontstaat voor het bevoegde gezag de mogelijkheid de individuele "verkeershufter" persoonlijk op zijn of haar gedrag aan te spreken en zwaardere straffen op te leggen, tot rijontzegging en celstraffen aan toe.

Strafrecht bij verkeersovertredingen

Voor 1 januari 2015 vielen personen die veel te hard reden of ernstige verkeersovertredingen op hun naam kregen al onder het strafrecht, evenals het rijden onder invloed. Personen die een dergelijke ernstige overtreding begingen konden al een strafblad krijgen en met strenge straffen en maatregelen worden aangepakt. Naarmate een delict vaker wordt gepleegd (recidive) kan het Openbaar Ministerie kiezen voor zwaardere straffen.

Verkeersovertredingen vallend onder het strafrecht 2015 - 2018

Bij de omschrijving van de feiten staat een verwijzing naar het artikel binnen het RVV 1990, waar de overtreding betrekking op heeft.

Verkeersovertredingen voor bestuurders

Bestuurders zijn alle weggebruikers behalve voetgangers

Voor bestuurders geldt:
 • Een bestuurder van een gehandicaptenvoertuig, die op een voetgangersoversteekplaats oversteekt of kennelijk op het punt staat over te steken, niet voor laten gaan. (artikel 49.2)
 • Een voertuig inhalen vlak voor of op een voetgangersoversteekplaats. (artikel 12)
 • Een andere bestuurder die links heeft voorgesorteerd en een teken geeft linksaf te willen slaan, links inhalen. (artikel 11.2)
 • Een voetganger, die op een voetgangersoversteekplaats oversteekt of kennelijk op het punt staat over te steken, niet voor laten gaan. (artikel 49.2)
 • Een persoon die zich moeilijk voortbeweegt niet voor laten gaan. (artikel 49.1)
 • Een blinde, voorzien van een blindenstok niet voor laten gaan. (artikel 49.1)
 • Als bestuurder van een motorrijtuig dat motorrijtuig niet op eerste vordering stilhouden. (artikel 82)
 • Anders dan als bestuurder van een motorvoertuig waarmee sneller mag en kan worden gereden dan 60 kilometer per uur, een autosnelweg gebruiken. (artikel 42.1)
 • Als bestuurder van een motorvoertuig op een autosnelweg keren. (artikel 43.1)
 • Als bestuurder van een motorvoertuig op een autosnelweg achteruitrijden. (artikel 43.1)
 • Als bestuurder van een motorvoertuig op een autosnelweg deze op de rijbaan laten stilstaan. (artikel 43.2)
 • Anders dan als bestuurder van een motorvoertuig waarmee sneller mag en kan worden gereden dan 50 kilometer per uur, een autoweg gebruiken. (artikel 42.2)
 • Als bestuurder van een motorvoertuig op een autoweg keren. (artikel 43.1)
 • Als bestuurder van een motorvoertuig op een autoweg achteruitrijden. (artikel 43.1)
 • Als bestuurder van een motorvoertuig op een autoweg deze op de rijbaan laten stilstaan. (artikel 43.2)

Verkeersovertredingen voor weggebruikers

Weggebruikers zijn

Voetgangers, fietsers, bromfietsers, bestuurders van gehandicaptenvoertuigen, van motorvoertuigen of van een tram, ruiters, geleiders van rij- of trekdieren of vee en bestuurders van een bespannen of onbespannen wagen. Voor weggebruikers geldt:
 • Het niet opvolgen van aanwijzingen gegeven door middel van verlichte transparant op personen‐, bedrijfsauto of motorfiets van politie. (artikel 82a, 83)
 • Niet stoppen voor een stopteken; gegeven door middel van een rode lamp. (artikel 83)
 • Niet stoppen voor een stopteken; gegeven met een aan een politievoertuig aangebrachte verlichte transparant. (artikel 82a, 83)
 • Niet opvolgen van de in de bijlage II RVV 1990 vastgestelde aanwijzingen; gegeven door daartoe bevoegde en als zodanig kenbare ambtenaar. (bijl. II - aanwijzingen)
 • Behoudens in noodgevallen als weggebruiker op een autosnelweg; over de vluchtstrook of vluchthaven rijden. (artikel 43.3)
 • Behoudens in noodgevallen als weggebruiker op een autoweg over de vluchtstrook of vluchthaven rijden. (artikel 43.3)
 • Bij verlicht rood kruis een rijstrook gebruiken. (artikel 73.b)
 • Geen gevolg geven aan een door een opsporingsambtenaar ter zake van het verkeer op de weg gegeven aanwijzing. (artikel 82)

Lees verder

© 2014 - 2024 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Effectief reageren op asociaal gedrag bij anderenEffectief reageren op asociaal gedrag bij anderenIn de “Onbewust Asociaal” campagne van SIRE wordt door de overheid geprobeerd om mensen bewust te maken van hun eigen ge…
Asociaal gedragAsociaal gedragAsociaal gedrag is van alle tijd, maar heeft de laatste jaren wel een vlucht genomen. De ene wetenschapper koppelt het a…
Soorten strafrechtSoorten strafrechtHet Nederlandse rechtssysteem kent vele soorten rechten en wetten die allemaal onder de noemer 'strafrecht' vallen. In d…
Glenn Mill SchoolAl een tijdje werkt Amerika met een nieuw systeem om delinquente jongeren weer op het rechte pad te krijgen. Niks lijkt…

Rijden op zout met de QUANTRijden op zout met de QUANTDe QUANT is de eerste auto die op een stroomcel batterij rijdt, de nanoFLOWCELL, ontwikkeld door het bedrijf nanoFLOWCEL…
Geld besparen op autokostenGeld besparen op autokostenAutorijden kost veel geld. De hoge benzineprijs aan de pomp is één van de grootste oorzaken. Ondanks dat autorijden duur…
Bronnen en referenties
 • Overheid
 • Verkeersnet
Jvd (613 artikelen)
Laatste update: 28-03-2018
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.