Geld besparen op autokosten

Geld besparen op autokosten Autorijden kost veel geld. De hoge benzineprijs aan de pomp is één van de grootste oorzaken. Ondanks dat autorijden duur is, hebben we toch allemaal een auto voor de deur staan. Gemakshalve brengen we de auto bij het eerste en beste probleem naar de garage. Dit brengt meestal ook zeer hoge kosten met zich mee. Toch zijn er een aantal manieren om flink op autokosten te besparen.

Algemeen onderhoud

Onderhoud

Het onderhoud van je auto hoeft niet per se plaats te vinden bij een dealer. Onderhoud bij de dealer betekent het volle pond betalen. Er zijn voldoende garages die misschien iets minder professioneel ogen op het eerste gezicht, maar qua kwaliteit en service niet onder doen voor een dealer. Als je toch twijfelt bij zo'n garage kun je het onderhoud bij een vakgarage laten uitvoeren.

Synthetische motorolie

Gebruik synthetische motorolie. Hierbij treedt er minder weerstand op in de motor waardoor er minder energie verloren gaat en dat is gunstig voor het brandstofverbruik. Daarnaast treedt er met synthetische motorolie minder slijtage op. Ververs de olie en filter bij elke 14.000 kilometer (kleine beurt). Kijk in het instructieboekje van je auto om na te gaan welk type motorolie wordt aanbevolen voor de auto. Dit kan aanzienlijk verschillen per type motor.

Auto wassen

De auto moet af en toe gewassen worden. Als je dit laat doen schrik je soms van de prijzen. Een gemiddelde wasbeurt kost al gauw €8. Het kan ook anders. Als je de auto niet door de wasstraat rijdt maar deze zelf wast, gebruikmakend van een wasstraat waarbij deze wasfaciliteit wordt geboden, ben je - inclusief stofzuigen - de helft kwijt. Als je er vanuit gaat dat je je auto één keer per maand wast, levert dit een jaarlijkse besparing op van €48.

Ruitenwisservloeistof

Natuurlijk kun je kant-en-klare ruitenwisservloeistof in de winkel kopen. Het is echter mogelijk om dit zelf te maken. Dit is zeer eenvoudig en veel goedkoper. Voor een liter zelfgemaakte ruitenwisservloeistof heb je nodig: 6/10 liter water, 3/10 liter spiritus en 1/10 liter allesreiniger.

Pechhulpverleningsdienst

Lid zijn van een pechhulpverleningsdienst heeft voordelen. Voor kleine mankementen aan je auto bel je deze hulpverleningsdienst waarop deze het voor je oplost. Zou je naar de garage gaan dan ben je arbeidsloon, materiaal en veel tijd kwijt. Je bespaart bij een klein probleem - bijvoorbeeld een lekke band - tot wel enkele tientjes. Enkele voorbeelden van pechhulpverleningsdiensten zijn de ANWB en Routemobiel.

Banden

Bandenspanning

De juiste bandenspanning levert een aanzienlijke brandstofbesparing op. Daarnaast merk je dit aan de onderhoudskosten: een juiste spanning van de banden verlengt de levensduur van een set banden. Om de banden nog langer op de juiste spanning te houden kun je ze oppompen met stikstof.

Belading

Voordat je in de auto stapt, controleer dan de spullen die in de auto zijn geladen. Het onnodig beladen van de auto zorgt voor een onnodig hoger brandstofverbruik. Door veel meer gewicht te vervoeren moet de motor harder werken.

Brandstof

Airconditioning

Als de airco is ingeschakeld verbruikt de auto meer brandstof. Gebruik deze daarom met mate.

Goedkoop tanken

Het is verstandig om te tanken bij een onbemand tankstation. Deze zijn meestal goedkoper en je wordt niet verleid om aankopen te doen in de shop. Als je in de grensstreek woont zou je ook net over de grens kunnen tanken. De brandstofprijzen in België of Duitsland zijn lager dan in Nederland.

Juiste versnelling

Schakel tijdig door naar een hogere versnelling waarin de motor soepel loopt en effectief draait. Bij een toerental tussen de 2.000 en 2.500 rijd je in de juiste versnelling. Kijk ook altijd zo ver mogelijk vooruit en anticipeer op wat het overige verkeer gaat doen. Hiermee voorkom je onnodig hard remmen.

Carpoolen

Rijdt met een collega mee, dat scheelt je in de kosten.

Cruisecontrol

Maak gebruik van de mogelijkheden die je auto biedt. Sommige auto's hebben de mogelijkheid tot cruisecontrol. Hiermee bezuinig je op brandstofkosten. Je verbruikt meer brandstof als je van snelheid verandert. Een goed voorbeeld hiervan is het rijden binnen de bebouwde kom. Bij gebruik van de cruisecontrol is je snelheid gelijk omdat je deze afstelt op de door jou gekozen snelheid. De cruisecontrol is ideaal voor de iets langere afstanden.

Auto delen

Een auto is niet altijd in gebruik, terwijl de kosten gewoon doorlopen. Denk hierbij aan autoverzekering, wegenbelasting en onderhoud. Misschien kun je de auto en de bijbehorende kosten delen met vrienden. Er bestaan ook diverse aanbieders waarbij je een gebruikersabonnement kunt afsluiten. Met zo'n abonnement ben je verzekerd van het rijden van een auto (gedeeld weliswaar) wanneer het je uitkomt, zonder dat je de vaste kosten betaalt. De auto staat bij jou in de buurt geparkeerd en is beschikbaar in de grote steden. Enkele voorbeelden van deze aanbieders zijn Greenwheels en Connectcar.

Onderdelen

Gebruik gereviseerde onderdelen

Dit zijn tweedehands merkonderdelen van een occasion die zijn opgeknapt. Ze worden gecontroleerd en voldoen aan hoge eisen die eraan gesteld worden. Gereviseerde onderdelen zijn een stuk goedkoper dan nieuwe merkonderdelen en door de strenge controle zijn ze bijna net zo betrouwbaar. Via deze manier kun je veel besparen op bijvoorbeeld de aanschaf van een nieuwe dynamo, motor, cilinder, zuiger of versnellingsbak.

Merkloze onderdelen

Vaak zijn merkloze onderdelen een stuk goedkoper dan merkonderdelen. De meeste garages monteren onderdelen van eigen merk. Vaak wordt gezegd dat merkonderdelen beter zijn, maar dat hoeft lang niet altijd zo te zijn. Let wel op dat de garantie niet vervalt op je auto als je merkloze onderdelen monteert. Raadpleeg het instructieboekje en de dealer alvorens je dit doet.

Slooponderdelen

Als een onderdeel van je auto kapot is en het kost een vermogen om dit te repareren of te vervangen, dan kun je ook eens rondkijken op de sloop. Daar vind je allerlei goede onderdelen voor zeer schappelijke prijzen.
© 2014 - 2024 Arts1984, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Autokosten omlaag brengenAutokosten omlaag brengenU kunt de autokosten omlaag brengen, door onderstaande tips in acht te nemen. Het bezitten en het rijden van en auto is…
Autokosten - Overzicht en berekenen - AfschrijvingAutokosten - Overzicht en berekenen - AfschrijvingAutokosten - Berekenen zelf de kosten en de afschrijving van je auto. Bereken je autokosten en weet wat het bezit van ee…
Het Nieuwe Rijden - Bespaar autokostenHet Nieuwe Rijden - Bespaar autokostenBespaar op uw autokosten dankzij de methode van het Het Nieuwe Rijden. Iedereen heeft misschien wel eens gehoord van "He…
Tips om te besparen op autokostenTips om te besparen op autokostenNieuwe auto’s zijn duur in aanschaf. U kunt veel geld besparen door geen nieuwe auto aan te schaffen maar een tweedehand…

Asociaal verkeersgedrag - Boete via strafrechtAsociaal verkeersgedrag - Boete via strafrechtDe asociale automobilist -in de volksmond en de media ook wel asomobilisten of "verkeershufters" genoemd- worden per 1 j…
Type rij-instructeur van invloed op behalen autorijbewijs!Type rij-instructeur van invloed op behalen autorijbewijs!Wil je een auto besturen, dan zul je er lessen voor moeten nemen. Bij een rijschoolhouder kun je meestal binnen een pakk…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Unsplash, Pixabay
  • http://www.hetnieuwerijden.nl
Arts1984 (47 artikelen)
Laatste update: 16-09-2016
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.