InfoNu.nl > Auto en Vervoer > Auto > Autokosten - Overzicht en berekenen - Afschrijving

Autokosten - Overzicht en berekenen - Afschrijving

Autokosten - Overzicht en berekenen - Afschrijving Autokosten - Berekenen zelf de kosten en de afschrijving van je auto. Bereken je autokosten en weet wat het bezit van een auto of de auto per gereden kilometer gemiddeld kost. Bij een gemiddeld particulier gebruik van de auto en een gemiddeld aantal gereden kilometers per jaar, komen de autokosten al snel op € 400 per maand. Alleen als je alle kosten die het autorijden met zich meebrengt meerekent, krijg je een goed overzicht. Geef jezelf inzicht in de vaste kosten, de variabele kosten en de kosten per kilometer.

Autokosten

Op de autokosten heb je -deels- geen invloed. Uiteraard bepaal je de aanschafsprijs van een bepaalde auto zelf en heb je zelf invloed op het te besteden budget en de kosten die voortvloeien uit die keuze van een grote auto of kleine auto, een standaard uitvoering of luxe uitvoering met vele accessoires. Heb je de aankoop éénmaal gedaan, dan zullen een aantal kosten altijd doorgaan, ongeacht het aantal kilometers dat je rijdt. Dit zijn de vaste kosten. Op de variabele kosten heb je meer invloed, omdat dit mede bepaald wordt door je rijgedrag en het gemak waarmee je de auto 'pakt', of laat staan. Je kunt kosten besparen door het auto rijden volgens Het Nieuwe Rijden. Hoe rijd je milieubewust, brandstofbesparend en meer ontspannen?

Vaste autokosten

Vaste autokosten zijn de kosten die je voor het bezit van de auto zal moeten maken, ongeacht het aantal kilometers dat je rijdt. Dit zijn kosten als:
 • Afschrijving.*
 • Verzekering.
 • Motorrijtuigenbelasting.
 • Onderhoud (wasbeurten, lakstiften e.d)

Variabele autokosten

Variabele autokosten zijn de kosten die bepaald worden door het aantal kilometers dat je rijdt (of de auto al gereden heeft), de staat van onderhoud van de auto en je eigen rijgedrag. Dit zijn kosten als:
 • Afschrijving.*
 • Brandstof.
 • Technisch onderhoud.
 • Banden.

* de afschrijving is zowel vast als variabel. De vaste afschrijving is de gangbare afschrijving omdat de auto nu eenmaal ouder wordt en daardoor minder waard (klassiekers over het algemeen uitgezonderd). De variabele afschrijving is de waardevermindering die beïnvloed wordt door bijvoorbeeld de hoogte van de kilometerstand en de staat van onderhoud van de auto.

Auto en afschrijving

De afschrijving bij een tweedehands auto wordt voor een groot deel bepaald door de oorspronkelijke aanschafprijs, de ouderdom, conditie, prestige, de staat en de te verwachten gebruikstermijn (levensduur) van een auto.
Tegenwoordig krijg je een goed beeld van de reële waarde of vraagprijs van een auto via internet. Op verschillende autosites als 'autotrader', 'autoscout24', 'autoweek' en 'marktplaats', 'speurders' etc. kun je een uitstekende vergelijking of selectie maken. Houd vooraf bij de oriëntatie wel rekening met verschil in prijs bij aankoop bij bedrijf of particulier en zaken als APK, garantie, afleveringskosten etc. (onder aan het artikel vind je wat voorbeelden van de afschrijving van een aantal auto's uit verschillende prijsklassen)

Rente en aflossing - Financiering of contant

Ben je niet in staat de auto contant te betalen, dan kunnen de kosten die verbonden zijn aan een financiering -en vervolgens de aflossing en de rente van deze financiering- behoorlijk op de maandelijkse autokosten drukken. Deze moet je dan wel optellen bij de maandelijkse autokosten om een eerlijk beeld van de kosten per kilometer te krijgen.
Betaal je de auto contant, dan moet je feitelijk het verlies aan rente-inkomsten bij de autokosten optellen. Zou je het geld gespaard hebben, in plaats van uitgegeven aan de aankoop van de auto, dan had je geld op een spaarrekening rente opgebracht.

Noteer de autokosten in onderstaand overzicht en bereken wat je 'heilige koe' werkelijk kost !

Autokosten - overzichtberekening
Aanschafwaarde€
- Minus verwachtte restwaarde€
= Totale afschrijving€
Totale afschrijving : aantal gebruiksjaren =€ ____________ Afschrijving per jaar


Autokosten : aantal gereden km.Per jaarPer maand
Vaste kosten : 12
Afschrijving (per jaar als boven berekend)€ €
Verzekering€€
Motorrijtuigenbelasting€€
Onderhoud (wasbeurten e.d.)€€
Variabele kosten
Afschrijving (accessoires, schade, afwijkende km.)€€
Brandstof€€
Technisch onderhoud€€
Banden€€
Totalen €€

Aanvulling

 • Tel bij bovenstaande berekening de eventuele totale kosten van een financiering op.
 • Aangebrachte accessoires zullen nooit in het geheel doorberekend kunnen worden. Deze zullen altijd tot (aanzienlijk) waardeverlies leiden.

Gegevens, folders en documentatie

Voor je tot aankoop van een auto overgaat, kan het prettig zijn eerst eigenschappen, uitvoeringen, prijzen etc. voor jezelf helder te hebben of te vergelijken. In het artikel Automerken - Kies de auto die bij je past vind je de gegevens van de fabrikant of importeur van vele leverbare modellen in Nederland.

Afschrijving verschillende merken en modellen

Enkele voorbeelden van auto's uit verschillende prijsklassen en de afschrijving, dan wel de verkoopwaarde na 5 jaar. De voorbeelden zijn slechts gemiddelden. Deze gemiddelden gelden voor zowel de aanschafprijs, type en uitvoering, alsook voor de kilometerstand.
Alhoewel onderstaande vergelijking auto's uit de periode 2004 / 2009 betreft, zijn deze vergelijkingen voor meer recente bouwjaren eenvoudig op internet te maken.
Merk en typeNieuwprijs 2004KM. stand 2009Vraagprijs 2009Afschr. in %
Daihatsu Cuore€ 8.500Km. 46.000€ 6.10028,2 %
Fiat Panda€ 10.550Km. 55.000€ 6.30040,3 %
Hyundai Getz€ 11.100Km. 70.000€ 7.40032,7 %
Volkswagen Polo€ 14.700Km. 100.000€ 8.10044,9 %
Ford Focus€ 18.900Km. 105.000€ 9.03052,2 %
Toyota Corolla€ 17.800Km. 89.000€ 12.10032,0 %
Audi A4€ 33.900Km. 138.000€ 15.90053,1 %
BMW 3€ 35.600Km. 143.000€ 14.60059,0 %

Een meer volledig overzicht

Kijk voor een meer volledig overzicht bij het artikel Autokosten - Afschrijving vele automodellen

Het nieuwe rijden

Bepaalde autokosten heb je niet in de hand. Andere kosten vallen echter mogelijk hoger uit door je eigen rijgedrag. Kijk in het artikel Het nieuwe rijden hoe je met een paar simpele tips en wellicht een andere manier van rijden en kijken de autokosten kunt verminderen of beperken.

Lees verder

© 2009 - 2017 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Autokosten per maandAutokosten per maandDe autokosten per maand zijn opgebouwd uit afschrijvingskosten, benzinekosten, kosten voor de autoverzekering, onderhoud…
Reiskosten: auto of treinReiskosten: auto of treinDe brandstofprijzen blijven maar stijgen. De kosten van het openbaar vervoer worden jaarlijks ook verhoogd. Wat is goedk…
Wat kost een auto per kilometer?Wat kost een auto per kilometer?Een auto bezitten is een dure aangelegenheid. Alleen al de afschrijving kost voor een nieuw aangeschafte auto een paar d…
Afschrijving op auto’sAfschrijving op auto’sEén van de slechtste investeringen die u kunt verrichten is het kopen van een auto. Vooral in het geval van een nieuwe a…
Wat kosten de populaire auto’s?Autorijden is een dure aangelegenheid. De kosten van het aanschaffen van een auto is al kostbaar, maar daar blijft het n…
Bronnen en referenties
 • Autorij-instructie.nl
 • Diverse auto sites

Reageer op het artikel "Autokosten - Overzicht en berekenen - Afschrijving"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Jvd
Laatste update: 05-11-2016
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Special: Afschrijving Automodellen
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!