Het alcoholslot tegen dronken autorijden
Voor automobilisten die betrapt zijn op dronken rijden is het vanaf volgend jaar mogelijk dat er een alcoholslot in hun auto wordt geplaatst.
Wat is een alcoholslot?
Wanneer er een alcoholcontrole wordt gehouden, dan betekent dit dat we in een apparaat moeten blazen. Op basis van deze ademtest geeft het apparaat aan hoeveel alcohol we hebben gedronken. Wanneer je beginnend bestuurder bent (minder dan 5 jaar rijervaring) dan mag je niet meer dan 0,2 promille alcohol in je bloed hebben (dit is één klein glas alcohol), ben je gevorderd automobilist, dan mag je tot 0,5 promille
alcohol in je bloed hebben (2 glazen alcohol).
Inmiddels is er een technische aanpassing mogelijk aan auto's, om te voorkomen dat men met teveel alcohol op achter het stuur gaat zitten. De auto start alleen dan, wanneer men in het in de auto geïntegreerde apparaat heeft geblazen en men minder dan 0,2 promille alcohol in het bloed heeft. Ook tijdens de rit moet men nog een aantal keer blazen, dit om te voorkomen dat iemand die niet gedronken heeft de auto start, waarna de alcoholist alsnog de rit gaat maken.
Wanneer wordt het alcoholslot ingevoerd?
Op vrijdag 13 maart is het voorstel van minister Eurlings om een
alcoholslot te plaatsen in auto's van zware drinkers door de ministerraad goedgekeurd. Men verwacht dat de eerste alcoholsloten in 2010 geplaatst zullen gaan worden. Het besluit tot het plaatsen van alcoholsloten is genomen, omdat jaarlijks in het verkeer zo'n 200 mensen omkomen in het verkeer door overmatig alcoholgebruik.
Bij wie zal een alcoholslot worden geplaatst?
Het alcoholslot zal in eerste instantie worden geplaatst bij zware drinkers. Mensen die betrapt worden met meer dan 1,3 promille alcohol in hun bloed zullen in hun auto een alcoholslot moeten laten plaatsen, willen zij weer mogen rijden. Voor beginnende automobilisten is dit 1,0 promille. Het alcoholslot zal voor de duur van twee jaar geplaatst worden. De nieuwe regel voorkomt dat mensen herhaaldelijk met veel alcohol op achter het stuur gaan zitten en zo een gevaar op de weg blijven.
Voors en tegens
Het alcoholslot is op zich een goede maatregel. Mensen van wie het rijbewijs is afgenomen, kruipen vaak toch nog achter het stuur. Door het alcoholslot te plaatsen in hun auto, wordt voorkomen dat zij hun auto gebruiken, nadat ze hebben gedronken. Echter zijn er ook tegenstanders van het alcoholslot. De ANWB bijvoorbeeld is niet enthousiast. De ANWB stelt dat mensen alsnog kunnen rijden, namelijk in een andere auto dan die van henzelf. Daarnaast kan er iemand naast de
dronken bestuurder zitten, die wel nuchter is en die de blaastest kan uitvoeren. Bovendien wordt het alcoholslot pas geplaatst bij zware drinkers, waardoor een groot deel van de mensen die teveel alcohol op hebben toch gewoon door kan rijden. De ANWB vindt controle door de sociale omgeving ook erg belangrijk. Zoals de caféhouder die er op let geen alcohol te blijven schenken aan mensen die al een aardige slok op hebben.
Belangrijk voordeel van het alcoholslot is dat invoering ervan zal schelen in het aantal doden door ongelukken waar alcohol in het spel is. Vermindering van het aantal dodelijke slachtoffers is dan ook de voornaamste reden van de invoering van het alcoholslot.