Bij kenteken/nummerbord adres en naam achterhalen: Mogelijk?

Bij kenteken/nummerbord adres en naam achterhalen: Mogelijk? Er is niets zo vervelend als een persoon die niet verantwoordelijkheid neemt voor de schade die hij aanricht. Iemand die doorrijdt na een aanrijding, of iemand die iets bij u vernield of steelt. Wanneer u in zo’n geval het kenteken van het voertuig van diegene heeft onthouden, zou het makkelijk zijn de naam en het adres te achterhalen bij dit nummerbord. Maar is dit wel mogelijk? Wat zijn de opties? Het is niet zomaar mogelijk de naam en het adres van iemand op te vragen bij een kenteken. Op de site van de RDW staat wel een applicatie: Voertuiggegevens. Hiermee kunt u beperkte voertuiggegevens opvragen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn wanneer u niet meer weet om wat voor merk auto het ging. Deze informatie kunt u gebruiken wanneer u bijvoorbeeld aangifte wilt doen.

Kentekenregister

Alle geregistreerde auto’s in Nederland hebben een nummerbord met een kenteken. Dit kenteken wordt geregistreerd in een zogenaamd kentekenregister. De RDW (Dienst Wegverkeer) beheert dit kentekenregister. De RDW mag niet zomaar aan iedereen gegevens verstrekken over kentekens van mensen.


Aan wie mag de RDW gegevens verstrekken?

De RDW mag aan bepaalde instellingen en personen kentekengegevens verstrekken. Ten eerste zijn dit autoriteiten die ingesteld zijn door de overheid en die als taak hebben de uitvoering en handhaving van wettelijke regels die betrekking hebben op voertuigen. Onder zulke autoriteiten vallen bijvoorbeeld de overheid en de Belastingdienst. Ook werknemer die aangesteld zijn door de minister van Verkeer en Waterstaat zijn aangewezen om kentekengegevens te verstrekken. Dit kunnen verzekeringsmaatschappijen zijn, advocaten, rechtsbijstand stichtingen en deurwaarders. De derde categorie die aangesteld is om kentekengegevens te verstrekken zijn personen of instanties met een publiekrechtelijke taak, bijvoorbeeld Centraal Bureau voor de Statistiek en gemeentelijke sociale diensten.

Slecht nieuws, denkt u misschien. Maar de RDW hanteert een uitzondering op de regel. Er mag informatie opgevraagd worden over een voertuig waarmee schade is aangebracht aan u voertuig. Hier zit echter wel een grote maar aan. U mag niet zomaar gegevens bij de RDW opvragen. U zult eerst naar de politie moeten gaan om aangifte te doen van de schade. De politie maakt dan een proces-verbaal op. Dit moet worden meegestuurd met uw aanvraag van de kentekengegevens.

Aangifte bij de politie

U zult dus eerst naar de politie moeten wanneer er schade is door de schuld van iemand anders. Hier kunt u aangifte doen en erachter komen welke persoon er bij het nummerbord of kenteken hoort. Dit kunt u op verschillende manieren doen. U kunt naar het politiebureau gaan, maar het kan ook telefonisch of via internet. De politie zal daarna de kentekengegevens voor u opvragen.
© 2009 - 2024 Papillon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nummerbord: Het kenteken op de auto in NederlandNummerbord: Het kenteken op de auto in NederlandMei 2008 verscheen een volledig nieuw kenteken op een personenauto: 01-GGB-1. Het nummerbord bestaat nu voor het eerst u…
Diefstal: mijn auto is gestolenDiefstal: mijn auto is gestolenUw auto is gestolen, wat kunt na deze diefstal het beste doen? U kunt aangifte doen bij de politie van uw gestolen auto,…
Consequenties niet betalen autoverzekeringConsequenties niet betalen autoverzekeringWie een auto op naam heeft is verplicht om de auto te verzekeren tegen de wettelijke aansprakelijkheid. Niet verzekeren…
Kentekencard in plaats van papieren kentekenbewijsKentekencard in plaats van papieren kentekenbewijsSinds 1 januari 2014 is het papieren kentekenbewijs vervangen door de kentekencard. Deze vervanging is vooral gericht op…

Zuinig autorijden: Nieuwe rijden vermindert verbruik benzineZuinig autorijden: Nieuwe rijden vermindert verbruik benzineEen auto kost veel geld, maar er zijn manieren waarmee je geld bespaart. Zo kan je een auto rijden die veel kilometers o…
Het alcoholslot tegen dronken autorijdenHet alcoholslot tegen dronken autorijdenVoor automobilisten die betrapt zijn op dronken rijden is het vanaf volgend jaar mogelijk dat er een alcoholslot in hun…
Bronnen en referenties
Papillon (75 artikelen)
Gepubliceerd: 20-03-2009
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.