Een spoedcursus autorijden bij de ANWB, is het wat voor mij?
Bij onder andere de ANWB kun je een spoedcursus autorijden volgen zodat je zo snel mogelijk in het bezit komt van je rijbewijs. In dit artikel alle informatie over deze spoedcursus en de voors en tegens ervan.
Wanneer heeft een spoedcursus zin?
De insteek van een spoedcursus is dat je binnen een paar weken, of zelfs binnen tien dagen je rijbewijs hebt. Dit houdt dus in dat je heel intensief bezig bent met het leren van het autorijden en dat er het nodige van je verwacht wordt. Een spoedcursus heeft eigenlijk alleen nut als je redelijk snel kunt leren rijden en er dus ook wel wat feeling voor hebt. Een spoedcursus betekent dat je urenlang aan het luisteren, informatie verwerken, opletten, nadenken én oefenen bent. Dit is redelijk zwaar en zeker niet iedereen kan dit aan. Als je overweegt een spoedcursus te doen, vraag dan om een test of een intake waarin onderzocht wordt of deze methode wat voor je is.
Theorie-examen
Als je een spoedcursus wil volgen is het raadzaam om ervoor te zorgen dat je je theoriecertificaat al gehaald hebt op het moment dat je met de praktijklessen begint. Het zou zonde zijn als je al wel toe bent aan het praktijkexamen, maar moet wachten omdat je je theorie nog niet gehaald hebt!
Spoedcursus bij de ANWB
Bij de ANWB kun je al binnen tien dagen afrijden als je dat zou willen. Het is echter wel zo dat je niet zomaar uit kan gaan van die tien dagen. Als je bij de ANWB kiest voor een snelle rijopleiding, moet je namelijk een intest doen. Deze test kost je 66 euro en hierin wordt vastgesteld welke manier van lessen voor jou het beste zal passen en hoeveel lesuren je nodig zal hebben. De intest vindt over het algemeen plaats in een rijsimulator en heel soms op de openbare weg. Op basis van het advies dat de ANWB geeft naar aanleiding van de intest voor je lessnelheid, kunnen ze je ook vertellen hoeveel je rijlessen inclusief eerste examen ongeveer zullen gaan kosten.
De praktijklessen bij de ANWB vinden niet alleen op de openbare weg plaats, je krijgt ook lessen in een rijsimulator, en ondersteunende lessen op de computer. De simulator- en computerlessen bereiden je voor op de lessen die je op de openbare weg zult krijgen, zodat je weet wat je kunt verwachten en je voor de volle 100% op het rijden kan richten.
Voordelen van een spoedcursus
- Je kan al binnen tien dagen je rijbewijs hebben, wat heel handig is als je het écht met spoed nodig hebt, voor je werk bijvoorbeeld.
- Je bent zeer intensief bezig met het leren van het autorijden en je zal niet steeds opnieuw weer moeten 'inkomen' aan het begin van een les, wat bij wekelijks lessen vaak wel het geval is.
Nadelen van een spoedcursus
- De lessen zijn vaak overdag, dus je moet een bepaalde, aaneengesloten periode vrij zijn om de lessen te kunnen volgen.
- Over het algemeen blijft leerstof beter hangen als je er langer mee bezig bent, bij een spoedcursus is dit niet het geval.
- Je moet in staat zijn om je gedurende een langere tijd goed te concentreren.
Is het wat voor mij?
Je moet goed bij jezelf te rade gaan of dit iets voor jou is. Kan je je goed concentreren, neem je makkelijk nieuwe leerstof op en kan je er tegen om een paar uur achter elkaar ergens intensief mee bezig te zijn? De intest kan je al een heel stuk wijzer maken en je zal dan ook een goed advies krijgen over welke manier van rijlessen het beste voor jou is. Succes!