Een spoedcursus autorijden bij de ANWB, is het wat voor mij?

Bij onder andere de ANWB kun je een spoedcursus autorijden volgen zodat je zo snel mogelijk in het bezit komt van je rijbewijs. In dit artikel alle informatie over deze spoedcursus en de voors en tegens ervan.

Wanneer heeft een spoedcursus zin?

De insteek van een spoedcursus is dat je binnen een paar weken, of zelfs binnen tien dagen je rijbewijs hebt. Dit houdt dus in dat je heel intensief bezig bent met het leren van het autorijden en dat er het nodige van je verwacht wordt. Een spoedcursus heeft eigenlijk alleen nut als je redelijk snel kunt leren rijden en er dus ook wel wat feeling voor hebt. Een spoedcursus betekent dat je urenlang aan het luisteren, informatie verwerken, opletten, nadenken én oefenen bent. Dit is redelijk zwaar en zeker niet iedereen kan dit aan. Als je overweegt een spoedcursus te doen, vraag dan om een test of een intake waarin onderzocht wordt of deze methode wat voor je is.

Theorie-examen

Als je een spoedcursus wil volgen is het raadzaam om ervoor te zorgen dat je je theoriecertificaat al gehaald hebt op het moment dat je met de praktijklessen begint. Het zou zonde zijn als je al wel toe bent aan het praktijkexamen, maar moet wachten omdat je je theorie nog niet gehaald hebt!

Spoedcursus bij de ANWB

Bij de ANWB kun je al binnen tien dagen afrijden als je dat zou willen. Het is echter wel zo dat je niet zomaar uit kan gaan van die tien dagen. Als je bij de ANWB kiest voor een snelle rijopleiding, moet je namelijk een intest doen. Deze test kost je 66 euro en hierin wordt vastgesteld welke manier van lessen voor jou het beste zal passen en hoeveel lesuren je nodig zal hebben. De intest vindt over het algemeen plaats in een rijsimulator en heel soms op de openbare weg. Op basis van het advies dat de ANWB geeft naar aanleiding van de intest voor je lessnelheid, kunnen ze je ook vertellen hoeveel je rijlessen inclusief eerste examen ongeveer zullen gaan kosten.

De praktijklessen bij de ANWB vinden niet alleen op de openbare weg plaats, je krijgt ook lessen in een rijsimulator, en ondersteunende lessen op de computer. De simulator- en computerlessen bereiden je voor op de lessen die je op de openbare weg zult krijgen, zodat je weet wat je kunt verwachten en je voor de volle 100% op het rijden kan richten.

Voordelen van een spoedcursus

  • Je kan al binnen tien dagen je rijbewijs hebben, wat heel handig is als je het écht met spoed nodig hebt, voor je werk bijvoorbeeld.
  • Je bent zeer intensief bezig met het leren van het autorijden en je zal niet steeds opnieuw weer moeten 'inkomen' aan het begin van een les, wat bij wekelijks lessen vaak wel het geval is.

Nadelen van een spoedcursus

  • De lessen zijn vaak overdag, dus je moet een bepaalde, aaneengesloten periode vrij zijn om de lessen te kunnen volgen.
  • Over het algemeen blijft leerstof beter hangen als je er langer mee bezig bent, bij een spoedcursus is dit niet het geval.
  • Je moet in staat zijn om je gedurende een langere tijd goed te concentreren.

Is het wat voor mij?

Je moet goed bij jezelf te rade gaan of dit iets voor jou is. Kan je je goed concentreren, neem je makkelijk nieuwe leerstof op en kan je er tegen om een paar uur achter elkaar ergens intensief mee bezig te zijn? De intest kan je al een heel stuk wijzer maken en je zal dan ook een goed advies krijgen over welke manier van rijlessen het beste voor jou is. Succes!
© 2011 - 2024 Flew, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Snel een rijbewijs halen. Spoed Examen doen. Hoe gaat dat?Snel een rijbewijs halen. Spoed Examen doen. Hoe gaat dat?Snel uw rijbewijs halen, binnen een week of enkele weken, kan dat? Een rijbewijs halen is meestal een kwestie van wekeli…
Jouw autorijbewijs behalen, wat zijn je keuzemogelijkheden?Jouw autorijbewijs behalen, wat zijn je keuzemogelijkheden?Om met een auto aan het verkeer te kunnen deelnemen moet je een autorijbewijs hebben. Heb je die eenmaal op zak dan heb…
Je rijbewijs halen voor je 18 jaar bent: begeleid autorijdenJe rijbewijs halen voor je 18 jaar bent: begeleid autorijdenVanaf 1 november 2011 is het bij wijze van proef mogelijk dat jongeren die 16,5 jaar oud zijn, rijles nemen. Praktijkles…
Je rijbewijs halen op je 17eJe rijbewijs halen op je 17eVanaf 1 november 2011 heb je de mogelijkheid om op je 17e te beschikken over een rijbewijs. Als je 16 bent kun je al beg…

10 besparingstips voor een lager benzine- of diesel verbruik10 besparingstips voor een lager benzine- of diesel verbruikBenzine of diesel is voor heel wat gezinnen een grote hap uit het budget. Door zuiniger te rijden kan je toch snel een a…
Voorkom een hoge rekening bij reparatie van uw autoEen auto bezitten en rijden kost u veel geld. Naast het kopen van de auto, bent u kapitalen kwijt aan brandstof, afschri…
Bronnen en referenties
  • Leren.nl ANWB.nl
Flew (124 artikelen)
Gepubliceerd: 04-02-2011
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.