Theorie-examen voor je autorijbewijs: quiz
Test zelf je kennis van de verkeersregels met behulp van een quiz. Dit ter voorbereiding van je theorie-examen voor je rijbewijs. Op dat theorie-examen voor de auto wordt niet alleen je kennis en inzicht op het gebied van gevaarlijke verkeerssituaties getoetst, maar ook je kennis van verkeersregels en je verkeersinzicht. Je wilt natuurlijk het liefst in één keer slagen. Je vergroot daarop je kansen door zoveel mogelijk oefensituaties op te zoeken. Begin bijvoorbeeld met onderstaande quiz van zeven vragen (met de juiste bijbehorende antwoorden).
Wat houdt het theorie-examen voor de auto in?
Tijdens het theoriegedeelte van je rijbewijsexamen van het CBR krijg je een groot aantal vragen, over gevaarlijke verkeerssituaties, over verkeersregels en verkeersinzicht..
Zo krijg je 25 vragen over gevaarherkenning. Je zit dan voor een grote tv-monitor en stelt je dan voor dat je achter het stuur van de CBR-auto zit. Vervolgens krijg je voor iedere vraag een afbeelding van een bepaalde gevaarlijke verkeerssituatie te zien, waarbij je binnen 8 seconden moet kiezen voor remmen, gas loslaten of nietsdoen. Van die vragen moet je er minimaal 13 goed hebben.
Daarnaast krijg je 30 open of gesloten vragen over je kennis van de verkeersregels. Bovendien krijg je 10 vragen over je verkeersinzicht. Van die 40 vragen moet je er minimaal 35 juist beantwoorden om in aanmerking voor je rijbewijs te komen. Het is dus belangrijk dat je voordat je je theorie-examen voor je autorijbewijs aflegt, goed op de hoogte van de verkeersregels bent. Weet jij de goede antwoorden op de onderstaande 7 quizvragen?
Vraag 1. Met hoeveel glazen bier op mag je nog achter het stuur van een auto?
Stel dat je in de loop van de avond op een verjaardag of een feestje enkele flesjes pils hebt gedronken. Wanneer mag je dan nog autorijden?
- Als je, ongeacht de hoeveelheid genuttigde alcohol, van jezelf zeker weet dat je dat je daartoe nog goed in staat bent.
- Altijd als je vermoedt dat je bij een blaastest niet meer dan tweehonderdtwintig microgram alcohol per liter uitgeademde lucht uitblaast of als je vermoedt dat er bij een bloedtest niet meer dan een halve milliliter alcohol in je bloed zit.
- Als je weet dat jouw gebruik van alcohol of een andere stof die de rijvaardigheid kan verminderen binnen de grenzen van de strengste regels valt en bovendien aan jou geen alcoholslotprogramma is opgelegd.
Naar het antwoord op vraag 1
Vraag 2. Wanneer mag je als automobilist rechts inhalen?
Onder welke omstandigheden is het toegestaan dat je als automobilist rechts inhaalt?
Let op: er kunnen meer juiste antwoorden op deze vraag zijn!
- Als de automobilist of motorrijder voor je op de linkerrijbaan langzamer rijdt dan van hem verwacht mag worden.
- Als je echte haast hebt.
- Als je een file wilt inhalen.
- Als je een tram wilt inhalen.
- Bevind je je rechts van een blokmarkering, dan is rechts inhalen van bestuurders links van die blokmarkering toegestaan
- Als een andere bestuurder van een motorvoertuig links voorgesorteerd heeft en duidelijk linksaf wil slaan.
- Nooit.
Naar het antwoord op vraag 2
Vraag 3. Welke van onderstaande opties is of zijn juist als het gaat om parkeren of stilstaan?
- Je mag met je auto of motor niet stilstaan langs een gele doorgetrokken streep.
- Je mag met je auto of motor niet parkeren langs een gele onderbroken streep.
- Je mag je auto of motor niet laten stilstaan op een oversteekplaats of binnen een afstand van vijf meter daarvan.
- Je mag je auto op het trottoir of fietspad parkeren er nergens anders parkeerruimte beschikbaar is.
Naar het antwoord op vraag 3
Vraag 4. Wanneer heb je als automobilist op een kruispunt géén recht op voorrang van andere bestuurders ook al kom je van rechts?
Let op: er zijn meer juiste antwoorden mogelijk.
- Als een tram het kruispunt nadert
- Als de andere bestuurder zich op een verharde weg bevindt en jij niet.
- Als jij je op een verharde weg bevindt en de andere bestuurder niet.
- Je hebt altijd recht op voorrang als je op een kruispunt van rechts komt.
Naar het antwoord op vraag 4
Vraag 5. Op minimaal hoeveel meter afstand tot een bushalte zonder geblokte markering mag je je auto laten stilstaan?
Tenzij je je passagiers onmiddellijk laat in- of uitstappen uit je auto, moet je op minstens hoeveel meter van het bord van de bushalte stilstaan?
- Op 3 meter van het bord van de bushalte.
- Op 6 meter van het bord van de bushalte.
- Op 12 meter van het bord van de bushalte.
- Op 18 meter van het bord van de bushalte.
Naar het antwoord op vraag 5
Vraag 6. Mag je als automobilist vlak voor, op of vlak na rotondes rechts inhalen?
Als automobilist mag je
- ooit rechts inhalen.
- vlak voor, op en vlak na rotondes rechts inhalen.
- vlak voor, op, maar niet vlak na rotondes rechts inhalen.
- op en vlak na rotondes rechts inhalen.
- vlak voor en vlak na, maar niet op rotondes rechts inhalen.
Naar het antwoord op vraag 6
Vraag 7. Wat als je betrokken raakt bij een verkeersongeluk?
Stel dat je op een of andere manier bent betrokken bij een verkeersongeval. Wanneer mag je dan de plaats van het ongeval verlaten?
- Als je om een belangrijke reden haast hebt, bijvoorbeeld omdat je op tijd op je examen moet zijn of omdat je weet dat je date niet op je wacht als je te laat op jullie afspraak komt.
- Als het verkeersongeval niet jouw schuld is en jij beslist wel iets beters te doen hebt dan te wachten op de komst van de politie en/of ambulance.
- Als je behoorlijk de gelegenheid hebt gegeven je identiteit en die van je eventuele motorvoertuig vast te stellen; maar alleen als er niemand die door het verkeersongeluk gewond is geraakt, in hulpeloze toestand wordt achtergelaten.
Naar het antwoord op vraag 7
Antwoord op vraag 1. (met alcohol achter het stuur)
Met hoeveel glazen bier op mag je nog achter het stuur van een auto?
Antwoord 3 is juist. Zie Wegenverkeerswet 1994 artikel 8, te vinden op: http://wetten.overheid.nl/BWBR0006622/HoofdstukII/1/Artikel8/
Er geldt een aantal uitzonderingen waardoor voor sommige weggebruikers strengere regels gelden dan voor anderen. Bijvoorbeeld wanneer je nog geen vijf jaar geleden voor het eerst je rijbewijs hebt gekregen. Maar er zijn nog meer uitzonderingen.
In wezen doe je er goed aan om helemaal nooit met enige alcohol in je lijf achter het stuur te kruipen. Regel daarom altijd een BOB als je met de auto op pad gaat en je niet alleen frisdrank en sapjes wilt drinken.
Antwoord op vraag 2. (rechts inhalen)
Wanneer mag je als automobilist rechts inhalen?
In een beperkt aantal gevallen is het toegestaan dat automobilisten rechts inhalen. De antwoorden 4 tot en met 6 zijn juist.
Zie artikel 11 en 13 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990, te vinden op:
http://wetten.overheid.nl/BWBR0004825/HoofdstukII/2/Artikel11 en http://wetten.overheid.nl/BWBR0004825/HoofdstukII/3/Artikel13/
Antwoord op vraag 3. (over parkeren of stilstaan)
Welke van onderstaande opties is of zijn juist als het gaat om parkeren of stilstaan?
De juiste antwoorden luiden:
- Je mag met je auto of motor niet stilstaan langs een gele doorgetrokken streep.
- Je mag met je auto of motor niet parkeren langs een gele onderbroken streep.
- Je mag je auto of motor niet laten stilstaan op een oversteekplaats of binnen een afstand van vijf meter daarvan.
De eerste drie genoemde antwoorden onder vraag 3 zijn dus juist. Antwoord 4 is uiteraard fout.
Zie artikel 23 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990, te vinden op:: http://wetten.overheid.nl/BWBR0004825/HoofdstukII/9/Artikel23/
Antwoord op vraag 4. (over kruispunten)
Wanneer heb je als automobilist op een kruispunt géén recht op voorrang van andere bestuurders ook al kom je van rechts?
De juiste antwoorden zijn: Als een tram het kruispunt nadert of als de andere bestuurder zich op een verharde weg bevindt en jij niet.
De antwoorden 1 en 2 zijn dus juist. Zie: artikel 15 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 te vinden op: http://wetten.overheid.nl/BWBR0004825/HoofdstukII/5/Artikel15/
Antwoord op vraag 5. (over bushaltes)
Wat is het minimaal aantal meters vanaf een bushalte <i>zonder geblokte markering</i> dat je je auto niet laten stilstaan?
Het juiste antwoord luidt antwoord nr. 3.: Tenzij je je passagiers onmiddellijk laat in- of uitstappen uit je auto, mag je in dat geval niet stilstaan op een afstand van minder dan 12 meter.
Zie artikel 23 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990. te vinden op: http://wetten.overheid.nl/BWBR0004825/HoofdstukII/9/Artikel23/
Antwoord op vraag 6. (over rotondes)
Mag je als automobilist vlak voor, op of vlak na rotondes rechts inhalen?
Antwoord 3 is juist: je mag vlak voor of op, maar niet vlak na rotondes rechts inhalen.
Zie artikel 48 van Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990, te vinden op: http://wetten.overheid.nl/BWBR0004825/HoofdstukII/18/Artikel48/
Antwoord op vraag 7
Wat als je betrokken raakt bij een verkeersongeluk?
Je mag als betrokkene bij een verkeersongeval de plaats van het ongeluk alleen dan verlaten, als je behoorlijk de gelegenheid hebt gegeven je identiteit en die van je eventuele motorvoertuig vast te stellen; en dan slechts alleen als er niemand die door het verkeersongeluk gewond is geraakt, in hulpeloze toestand wordt achtergelaten.
Antwoord 3 is dus juist. Zie Wegenverkeerswet 1994 artikel 7, te vinden op: http://wetten.overheid.nl/BWBR0006622/HoofdstukII/1/Artikel7/
Uit dit wetsartikel blijkt dat de belangen van degene die bij een verkeersongeluk letsel of schade heeft opgelopen, centraal staan. Dit ongeacht de vraag wie het ongeval heeft veroorzaakt.
Heb je alle vragen goed?
Heb je alle vragen juist beantwoord? Gefeliciteerd! Bedenk wel dat deze quiz slechts zeven meerkeuzevragen omvat. Het aantal mogelijke open en gesloten vragen dat je op je theorie-examen krijgt is aanzienlijk groter. Maar je bent in elk geval op de goede weg.
Veel succes met het afleggen van je theorie-examen voor de auto!