Het motorrijbewijs

Het motorrijbewijs Motorrijden wordt steeds populairder in Nederland. Motorrijden is een makkelijke en snelle manier om de woon-werk kilometers af te leggen maar is ook een geliefde vrijetijdsbesteding van velen. Motoren zijn er namelijk voor iedereen. Voordat u met de motor de weg op gaat, moet u eerst het motorrijexamen afleggen.

Onderdelen

Het motorrijexamen bestaat uit drie delen. Pas wanneer al deze examens voldoende zijn afgerond bent u gekwalificeerd om met en motor de weg op te gaan. We onderscheiden de volgende onderdelen:
  • Het theorie-examen
  • Algemene Voertuig Beheersing (AVB)
  • Algemene Verkeersdeelname (AVD)

Het theorie-examen

Het theorie-examen voor de motor is een examen gelijk aan dat voor auto of brommer, echter met enkele vragen speciaal gericht op het motorrijden en de motor. Het theorie-examen wordt afgelegd bij het Centraal Bureau Rijvaardigheid. De kandidaat moet 50 theorievragen beantwoorden. Daarbij mogen er maximaal 6 fouten gemaakt worden om te slagen. Pas wanneer u in het bezit bent van een geldig autorijbewijs óf een motortheoriecertificaat mag u lessen nemen in het motorrijden.Het theoriecertificaat is één jaar geldig, wat u ruim de tijd geeft op praktijklessen te volgen en de laatste twee examens af te leggen.

Algemene voertuig beheersing, het AVB examen

Naarmate u een paar lessen op de motor heeft gehad zal de instructeur u meenemen naar een afgelegen plek, vaak een grote parkeerplaats, waarop de oefeningen voor het voertuigbeheersing examen worden geoefend. Het AVB examen wordt ook wel het pionnenexamen genoemd. De oefeningen die u moet doen op het examen staan aangegeven met de bekende oranje pionnetjes. Het examen bestaat uit vier delen/clusters:
  • Het lopen met de motor
  • Verrichtingen met lage snelheid
  • Verrichtingen met hogere snelheid
  • Remoefeningen

In totaal zijn er twaalf oefeningen die geoefend worden voor het examen. Van deze twaalf oefeningen kiest de examinator uit elke cluster één verplicht onderdeel en drie overige oefeningen.

Algemene Verkeersdeelname, het AVD examen

Het laatste examen in de rij is het praktijkexamen op de weg. Het examen begint met een gesprekje met de examinator waarbij wordt uitgelegd hoe het examen in zijn werk gaat. Vervolgens wordt buiten op het parkeerterrein een ogentest afgenomen (het aflezen van een nummerplaat) en worden er een aantal vragen over de motor zelf gesteld.

Tijdens het rijden volgt de examinator u in de auto. In de auto zit ook uw rij-instructeur die u de richtingen aangeeft. De examinator let op uw kijktechniek, uw plaats op de weg en hoe u reageert op andere weggebruikers.

Na het examen gaat u het examencentrum weer binnen waar u de uitslag van uw examen krijgt. Wanneer u geslaagd bent kunt u op het gemeentehuis uw rijbewijs aanvragen.

Veel succes en motorrijplezier!
© 2010 - 2024 Dekonink, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Soorten rijbewijzenVoor het besturen van een voertuig heb je altijd een rijbewijs nodig. Dit kan dus een rijbewijs zijn voor het besturen v…
Motorrijbewijs A: van licht, middel tot zwaarMotorrijbewijs A: van licht, middel tot zwaarHet is opwindend en snel. Lekker met je motor in de bocht hangen en genieten van de vrijheid. Een motorrijder op de weg…
Het rijbewijs - Eisen en leeftijd voor alle rijbewijzenHet rijbewijs - Eisen en leeftijd voor alle rijbewijzenWat zijn de eisen voor het behalen van een rijbewijs, van het rijbewijs AM tot en met het rijbewijs DE. Voor het besture…
Welk rijbewijs heb jij nodig om een voertuig te besturen?Welk rijbewijs heb jij nodig om een voertuig te besturen?Er zijn meedere soorten rijbewijzen beschikbaar en is het dus de vraag welk rijbewijs je echt nodig hebt. Heb je een sco…

Bijzondere verrichtingen voor het motorrijbewijsOm het motorrijbewijs te halen, moet je 3 examens doen. Ten eerste het theorieexamen, waarbij je minimaal 44 van de 50 v…
Motordiefstal, hoe gaat het in zijn werk en wat doe je eraanMotordiefstal, hoe gaat het in zijn werk en wat doe je eraanDiefstal van motoren is niet nieuw. Het gebeurt al sinds er motoren bestaan. Waarom worden motoren gestolen en wat gebeu…
Bronnen en referenties
  • www.cbr.nl
Dekonink (32 artikelen)
Laatste update: 08-06-2010
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Tweewieler
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.