Welk rijbewijs heb jij nodig om een voertuig te besturen?

Welk rijbewijs heb jij nodig om een voertuig te besturen? Er zijn meedere soorten rijbewijzen beschikbaar en is het dus de vraag welk rijbewijs je echt nodig hebt. Heb je een scooter- of autorijbewijs nodig, of ga je een vrachtwagen of bus besturen? Grote verschillen! Bij ieder rijbewijs is het uitgangspunt dat je kennis moet hebben van verkeersregels, waarnaast je ook inzicht in het verkeer moet hebben. Beheers je voertuig goed door daartoe het juiste rijbewijs te halen. Welk rijbewijs is op jou van toepassing?

Welk rijbewijs nodig?


Lessen voor rijbewijs

Voor het besturen van verschillende voertuigen zijn er verschillende rijbewijzen beschikbaar. Het ene voertuig is het andere niet en dus maakt het uit hoe je met het voertuig moet besturen en hoe je op een veilige manier tussen het overige verkeer kunt rijden. Daartoe heb je theorie- en praktijklessen nodig, waarmee je voldoende kennis van de verkeersregels krijgt. Je leert daarbij om situaties te herkennen en adequaat te reageren. Uiteraard zorgen de praktijklessen ervoor dat je het voertuig goed kunt besturen op een veilige manier. Welk rijbewijs heb jij nodig?

Motorrijbewijs A

Een motorrijder is een zeer kwetsbare verkeersdeelnemer juist omdat de motor relatief hoge snelheden heeft maar de motor staat slechts op twee wielen. De consequenties bij een aanrijding zijn dan ook groot. Dit betekent dat de motorrijder zeer goede behendigheid moet hebben in het besturen van de motor. Naast het theoretische deel wordt binnen het praktijk deel veel aandacht geschonken aan:
  • motorbehendigheid: hoe wordt de motor goed bestuurd? Daartoe dient de motorrijder een reeks aan oefeningen goed te beheersen. Denk zoal aan het maken van de 8, achteruit lopen met de motor, een noodstop doen, hoe effectief met de motor kan worden uitgeweken, en dergelijke;
  • de relatie tussen de motor en het overige verkeer. Inschatten van gevaarlijke omstandigheden en correct reageren;
  • bewustwording van de zwakkere positie van de motorrijder.

Je kunt een motorrijbewijs halen vanaf je achttiende levensjaar.

Scooter- en brommerrijbewijs AM

Je kunt vanaf je zestiende jaar reeds met een scooter, bromfiets of brommer op de openbare weg. Daartoe moet je wel een scooter- of brommerrijbewijs halen. Ben je 15,5 jaar geworden dan kun je de theorie behorende bij het brommerrijbewijs halen. Heb je dat gehaald dan moet je nog praktijk lessen nemen. Veelal heb je niet meer dan vier lessen nodig om voldoende behendigheid te krijgen in het besturen van een scooter. Heb je het praktijkexamen gehaald dan mag je met het rijbewijs AM op zak de openbare weg op. Ook jij kunt je tussen het verkeer op een veilige manier begeven door het brommerrijbewijs te halen. Voor mensen die een medische beperking hebben opgelopen kan het autorijbewijs bij de gemeente worden omgezet naar een AM rijbewijs zodat het brommobiel mag worden bestuurd.

Autorijbewijs B

Meest voorkomende rijbewijs is mogelijk wel het autorijbewijs juist omdat zovelen van ons naar het werk op dagelijkse basis moeten rijden. Ben je achttien geworden dan kun jij ook het theorie- en praktijkexamen bij het CBR afleggen. Uiteraard moet je daartoe wel voldoende theoretische kennis hebben van de verkeersregels en hoe je moet reageren op bepaalde verkeerssituaties. Je kunt op verschillende manieren praktijklessen volgen. Denk daarbij aan het volgen van lessen:
  • per uur per week;
  • binnen een spoedcursus zodat je in tien dagen je autorijbewijs in handen kunt hebben;
  • binnen het 2toDrive traject. Dit is een speciaal programma, waaraan je kunt beginnen nadat je 16,5 jaar bent maar voordat je 17 jaar wordt. Het is namelijk de bedoeling dat je een jaar lang onder begeleiding van je ouders of vriend (met rijbewijs) ervaring opdoet met het autorijden. Ben je dan achttien jaar geworden dan kun je het praktijk examen afleggen.

Vrachtwagenrijbewijs C

Om een groot voertuig te mogen besturen heb je een vrachtwagenrijbewijs C nodig. Een groot voertuig is zwaarder dan 3.500 kg en dat betekent dat je speciale handelingen moet aanleren. Daarbij zijn twee varianten binnen het vrachtwagenrijbewijs:
  • rijbewijs C1 is het afgeslankte vrachtwagenrijbewijs, waarbij je minder dan 12 uur per week beroepshalve een vrachtwagen bestuurt danwel een groot voertuig zoals een camper;
  • rijbewijs C is het complete vrachtwagenrijbewijs. Je werkt meer dan 12 uur per week beroepshalve en dus dien je dit vrachtwagenrijbewijs te halen. Dat betekent dat je aanvullend op vakbekwaamheid wordt getoetst. Slaag je dan heb je het fel begeerde vrachtwagenrijbewijs C in combinatie met code 95 voor vakbekwaamheid.

Buschauffeurrijbewijs D

Ook voor buschauffeurs gelden speciale en strikte eisen. Bestuur je een bus met meer dan 8 passagiers dan dien je een buschauffeurrijbewijs D te hebben inclusief vakbekwaamheid voor buschauffeurs. De buschauffeur moet veel verstand hebben van de bustechniek, waarnaast de buschauffeur garant moet staan voor de veiligheid van passagiers. Er worden daartoe vele aspecten die binnen het buschauffeurvak van toepassing zijn getoetst, maar ook vervoersadministratieve zaken spelen eveneens een rol. Om het buschauffeurrijbewijs D te kunnen halen heb je twee jaar de tijd. Dit rijbewijs moet om de vijf jaar opnieuw worden getoetst.

Aanhangwagenrijbewijs E

Aanvullend op het rijbewijs B, C en D is er het aanhangwagenrijbewijs. Dit rijbewijs moet je hebben indien je een aanhangwagen wilt trekken dat zwaarder is dan 750 kg. Het trekken van een aanhangwagen heeft natuurlijk consequenties voor de complete combinatie. Je moet daarbij je snelheid aanpassen. Ook behendig achteruit rijden met een aanhangwagen vergt extra aandacht.

Internationaal rijbewijs

Een aparte categorie rijbewijzen is het internationaal rijbewijs. Dit rijbewijs toont aan dat je in Nederland geslaagd bent met voldoende rijvaardigheid en kennis van de verkeersregels. Je kunt het internationaal rijbewijs wereldwijd gebruiken, echter je moet wel je originele rijbewijs eveneens op zak hebben. Het internationale rijbewijs kun je aanvragen bij de ANWB en is een jaar geldig. Verblijf je langer dan een jaar in een niet Europees land dan doe je er goed aan om ter plaatse een rijbewijs aan te vragen. Daartoe hoef je veelal geen examen meer af te leggen, behoudens een rem- en oogtest.

Lees verder

© 2012 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hulp bij brom/snorfiets kopenHulp bij brom/snorfiets kopenVoordat je een een scooter of brommer gaat kopen, moet je aan verschillende dingen denken. Hier noem ik een paar dingen…
Soorten rijbewijzenVoor het besturen van een voertuig heb je altijd een rijbewijs nodig. Dit kan dus een rijbewijs zijn voor het besturen v…
Elektrische scooter: milieuvriendelijk brommenElektrische scooter: milieuvriendelijk brommenEen elektrische scooter kun je aan het stopcontact bijtanken. De elektrische solex is schoon, stil en ideaal voor in het…
Verkeer - Educatieve Maatregel Alcohol - EMAVerkeer - Educatieve Maatregel Alcohol - EMAVerkeersovertreders kunnen -bij gebruik van alcohol in het verkeer of vertonen van risicovol rijgedrag- worden geconfron…

Rijbewijs met 17 halen: wat houdt het 2toDrive project in?Rijbewijs met 17 halen: wat houdt het 2toDrive project in?Je kunt als 16-jarige meedoen aan het '2toDrive' project om zo versneld je autorijbewijs te halen. Met 17 jaar kun je da…
Een lange autoreis met een baby goed organiserenEen lange autoreis met een baby goed organiserenEen baby meenemen naar een ver vakantieadres is eigenlijk geen probleem, zolang er tijdens de reis met de auto en tijden…
Reacties

Niek, 04-12-2019
Welk rijbewijs is vereist voor een camper boven de 3500kg? Reactie infoteur, 07-12-2019
Tussen de 3500 en 7500 kg met maximaal 8 zitplaatsen is het C1 rijbewijs vereist.
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/rijbewijs/vraag-en-antwoord/met-welk-rijbewijs-mag-ik-een-camper-besturen

Ger Tiesen, 14-09-2017
Tot welke leeftijd mag ik personen vervoeren in een klein busje tot max 8 personen? Is dat als je goedgekeurd bent bv tot ik 100 jaar oud ben, of staat daar een wettelijke leeftijd voor?
Groetjes G Tiesen BVD dank. Reactie infoteur, 15-09-2017
Bij iedere verlenging van het rijbewijs moet u een medische keuring ondergaan. Deze keuring bepaalt als het ware tot wanneer u kunt vervoeren en wanneer het uit oogpunt van de gezondheid noodzakelijk is om te stoppen.

R. Plandsoen, 23-11-2016
Als je achttien jaar bent en een auto rijbewijs heb mag je dan ook op een scooter rijden of moet je dan nog een scooter rijbewijs halen? Reactie infoteur, 24-11-2016
Indien je het autorijbewijs hebt behaald, ben je ook eigenaar van een scooter rijbewijs.

Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 20-03-2019
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.