Motorrijbewijs A: van licht, middel tot zwaar
Het is opwindend en snel. Lekker met je motor in de bocht hangen en genieten van de vrijheid. Een motorrijder op de weg ziet er prachtig en stoer uit. Om ook van die vrijheid te genieten heb je vanaf 2013 de mogelijkheid om een drietal motorrijbewijzen te halen. Wat houdt het motorrijbewijs A in, wat is het onderscheid tussen die drie rijbewijzen en waar moet je verder aan voldoen om motor te mogen besturen?
Motorrijbewijs A
Aanleiding verandering
Tot 2013 had ieder Europees land zo zijn eigen rijbewijs regels, waardoor een scheve verhouding is ontstaan tussen de onderlinge kwaliteit. Om dat te corrigeren zijn vanuit Brussel nieuwe afspraken opgelegd, waaraan ieder land zich aan moet houden. Dat houdt in dat ook voor het behalen van een motorrijbewijs de eisen zijn veranderd. Wil je een motorrijbewijs A halen dan is het afhankelijk van je leeftijd en/ of zwaarteklasse van de motor, welke categorie jij kunt en mag halen. Daartoe is een driedeling gemaakt in tegenstelling tot de eerdere twee deling. Welke categorie kun jij op welk moment doen?
Waarom is er een onderscheid?
De ene
motor is de ander niet. Er zijn vele soorten en maten voor motoren. Daarom is er een zwaarteklasse-indeling gemaakt. Kleine motoren hebben weinig vermogen en kunnen dan ook minder presteren, echter zijn meer wendbaar. Zwaardere daarentegen kunnen grote snelheden bereiken en daartoe dienen ook speciale behendigheidscapaciteiten aangeleerd te worden.
Verschillende zwaarte- en leeftijdscategorieën
Om een motorrijbewijs te behalen heb je de mogelijkheid om op verschillende leeftijden in te stappen. Vanaf dat je 18 jaar bent kun je de lichtste vorm verkrijgen oftewel het A1 rijbewijs. Dit is geldig voor motoren tot 125 CC of 11 kW. Daarnaast is het geldig voor driewielers tot 15 kW. Wil je doorgroeien qua vermogen dan kun je vanaf 20 jaar het volgende rijbewijs verkrijgen. Het motorrijbewijs A2 is geldig tot 35 kW. In dat geval moet je wel reeds twee jaar het rijbewijs A1 hebben gehad, alvorens je verder kunt gaan. Een speciale categorie is de A3 welke geldig is voor de voertuigen met het meeste vermogen. Daartoe moet men minimaal 24 jaar zijn. Let wel men kan het A3 document ook in één keer halen, echter gelden er aanvullende voorwaarden.
Theorie en praktijk motorrijbewijs A
Om de verschillende rijbewijzen te kunnen halen dient er uiteraard theorie en praktijk ervaring opgedaan te worden. In principe geldt dat verkeersregels voor ieder voertuig hetzelfde zijn, echter de uitvoering daarvan anders is. Oftewel er dient iedere keer per aanvullend niveau een theorie en praktijk deel afgelegd te worden om de capaciteiten aan te kunnen tonen. Dat houdt het volgende in:
Theoriedeel
Het theoriedeel bestaat uit een 50 stuks meerkeuze vragen, welke voor 4/5 goed moeten worden beantwoord. Het gaat in op verantwoord gedrag, inzicht in het verkeer en gevaarlijke situaties, motor- en milieutechniek.
Praktijkdeel
Hoe behendig kun je omgaan met de verschillende zwaarteklassen. Goede stuurtechniek en beheersing over snelheid, vermogen en reactie zijn essentieel. Ook hoe het overige verkeer in de gaten wordt gehouden is belangrijk. Het wordt opgedeeld in twee delen. Het AVB gaat in hoe goed de beheersing over het voertuig is, waarnaast het AVD de rijvaardigheid en controle op de openbare weg beoordeeld. Per motor categorie liggen de eisen daarbij weer anders.
Verder onderhouden
Op zich kun je nadat je 18 jaar bent geworden stapsgewijs verder groeien door de drie verschillende A categorieën te behalen. Toch volgen vele motorrijders tussendoor eveneens cursussen om de kennis en ervaring op peil te houden. Het besturen ervan vergt namelijk veel capaciteiten van de bestuurder. Om dat op het juiste niveau te houden is het aan te bevelen dat je naast de officiële aflegging eveneens aanvullend je kennis test. Daardoor blijven de rijvaardigheid, behendigheid en stuurcapaciteiten op een goed en hoog niveau.
Lees verder