Motorrijbewijs A: van licht, middel tot zwaar

Motorrijbewijs A: van licht, middel tot zwaar Het is opwindend en snel. Lekker met je motor in de bocht hangen en genieten van de vrijheid. Een motorrijder op de weg ziet er prachtig en stoer uit. Om ook van die vrijheid te genieten heb je vanaf 2013 de mogelijkheid om een drietal motorrijbewijzen te halen. Wat houdt het motorrijbewijs A in, wat is het onderscheid tussen die drie rijbewijzen en waar moet je verder aan voldoen om motor te mogen besturen?

Motorrijbewijs A


Aanleiding verandering

Tot 2013 had ieder Europees land zo zijn eigen rijbewijs regels, waardoor een scheve verhouding is ontstaan tussen de onderlinge kwaliteit. Om dat te corrigeren zijn vanuit Brussel nieuwe afspraken opgelegd, waaraan ieder land zich aan moet houden. Dat houdt in dat ook voor het behalen van een motorrijbewijs de eisen zijn veranderd. Wil je een motorrijbewijs A halen dan is het afhankelijk van je leeftijd en/ of zwaarteklasse van de motor, welke categorie jij kunt en mag halen. Daartoe is een driedeling gemaakt in tegenstelling tot de eerdere twee deling. Welke categorie kun jij op welk moment doen?

Waarom is er een onderscheid?

De ene motor is de ander niet. Er zijn vele soorten en maten voor motoren. Daarom is er een zwaarteklasse-indeling gemaakt. Kleine motoren hebben weinig vermogen en kunnen dan ook minder presteren, echter zijn meer wendbaar. Zwaardere daarentegen kunnen grote snelheden bereiken en daartoe dienen ook speciale behendigheidscapaciteiten aangeleerd te worden.

Verschillende zwaarte- en leeftijdscategorieën

Om een motorrijbewijs te behalen heb je de mogelijkheid om op verschillende leeftijden in te stappen. Vanaf dat je 18 jaar bent kun je de lichtste vorm verkrijgen oftewel het A1 rijbewijs. Dit is geldig voor motoren tot 125 CC of 11 kW. Daarnaast is het geldig voor driewielers tot 15 kW. Wil je doorgroeien qua vermogen dan kun je vanaf 20 jaar het volgende rijbewijs verkrijgen. Het motorrijbewijs A2 is geldig tot 35 kW. In dat geval moet je wel reeds twee jaar het rijbewijs A1 hebben gehad, alvorens je verder kunt gaan. Een speciale categorie is de A3 welke geldig is voor de voertuigen met het meeste vermogen. Daartoe moet men minimaal 24 jaar zijn. Let wel men kan het A3 document ook in één keer halen, echter gelden er aanvullende voorwaarden.

Theorie en praktijk motorrijbewijs A

Om de verschillende rijbewijzen te kunnen halen dient er uiteraard theorie en praktijk ervaring opgedaan te worden. In principe geldt dat verkeersregels voor ieder voertuig hetzelfde zijn, echter de uitvoering daarvan anders is. Oftewel er dient iedere keer per aanvullend niveau een theorie en praktijk deel afgelegd te worden om de capaciteiten aan te kunnen tonen. Dat houdt het volgende in:

Theoriedeel

Het theoriedeel bestaat uit een 50 stuks meerkeuze vragen, welke voor 4/5 goed moeten worden beantwoord. Het gaat in op verantwoord gedrag, inzicht in het verkeer en gevaarlijke situaties, motor- en milieutechniek.

Praktijkdeel

Hoe behendig kun je omgaan met de verschillende zwaarteklassen. Goede stuurtechniek en beheersing over snelheid, vermogen en reactie zijn essentieel. Ook hoe het overige verkeer in de gaten wordt gehouden is belangrijk. Het wordt opgedeeld in twee delen. Het AVB gaat in hoe goed de beheersing over het voertuig is, waarnaast het AVD de rijvaardigheid en controle op de openbare weg beoordeeld. Per motor categorie liggen de eisen daarbij weer anders.

Verder onderhouden

Op zich kun je nadat je 18 jaar bent geworden stapsgewijs verder groeien door de drie verschillende A categorieën te behalen. Toch volgen vele motorrijders tussendoor eveneens cursussen om de kennis en ervaring op peil te houden. Het besturen ervan vergt namelijk veel capaciteiten van de bestuurder. Om dat op het juiste niveau te houden is het aan te bevelen dat je naast de officiële aflegging eveneens aanvullend je kennis test. Daardoor blijven de rijvaardigheid, behendigheid en stuurcapaciteiten op een goed en hoog niveau.

Lees verder

© 2012 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Piaggio MP3 LT waarbij uw autorijbewijs volstaatPiaggio MP3 LT is de eerste motor waarbij u geen motorrijbewijs nodig heeft, maar waarbij uw autorijbewijs voldoende is.
Wijziging en regels voor het rijbewijs in de Europese UnieWijziging en regels voor het rijbewijs in de Europese UnieEr gelden nieuwe Europese richtlijnen voor de diverse rijbewijzen binnen de Europese unie. Met ingang van 19 januari 201…
Het motorrijbewijs halenHet motorrijbewijs halenMotorrijden wordt steeds populairder in Nederland. Het is een goede oplossing voor het drukker wordende woon- en werkver…
Voor- en nadelen van een automaatrijbewijsVoor- en nadelen van een automaatrijbewijsRijden met een automaatrijbewijs is goed te doen, ook al denken sommige mensen dat een automaatrijbewijs alleen voor men…
Busrijbewijs D: professioneel personenvervoerBusrijbewijs D: professioneel personenvervoerVind je het leuk om een voertuig te besturen op de openbare weg en kom je graag in contact met anderen, dan is werken al…
Bronnen en referenties
  • www.rijbewijs.nl
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 15-03-2017
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.