Busrijbewijs D: professioneel personenvervoer

Busrijbewijs D: professioneel personenvervoer Vind je het leuk om een voertuig te besturen op de openbare weg en kom je graag in contact met anderen, dan is werken als buschauffeur mogelijk iets voor jou. Daartoe zijn twee rijbewijzen beschikbaar. Het rijbewijs D1 is voor personenvervoer tot 16 personen. Wil je echter beroepsmatig aan de slag, waarbij je meer passagiers vervoert dan heb je het busrijbewijs D nodig. Wat houdt het in en hoe kun je aan dit rijbewijs komen?

Busrijbewijs D


Waar krijg je mee te maken?

Een buschauffeur draagt grote verantwoordelijkheid, omdat er met een groot voertuig veel mensen tegelijk worden vervoerd. Er wordt dan ook veel gevraagd van de bestuurder juist omdat:
  • er op een goede veilige manier met mensen omgegaan moet worden;
  • het overige verkeer vreemd kan reageren op een groot voertuig;
  • er snel moet worden gereageerd bij noodsituaties;
  • men ethisch verantwoord moet reageren op verkeer en passagiers;
  • precies moet worden gereden juist omdat het voertuig ver uitsteekt. Inzicht in het gedrag van verkeer is noodzakelijk.

Om deze en andere aspecten van het chauffeursschap goed te beheersen bestaat er een gedegen opleidingstraject. Waar dien je rekening mee te houden als je een bus wilt besturen?

Leeftijd en geldigheidsduur

Om buschauffeur te mogen zijn moet je volgens de nieuwe Europese richtlijnen ingevoerd per 2013 minimaal 24 jaar zijn. Het vervoer van personen op grootschalige manier is uiteraard een grote verantwoordelijkheid. Je moet op een veilige manier personen van punt A naar B vervoeren, waarbij je ook rekening houdt met de eisen en wensen van de passagiers. Een tweede verandering is de geldigheidsduur. Tot 2013 was het geldig voor tien jaar. Omdat de eisen voor alle buschauffeurs binnen Europa gelijk moeten zijn is het veranderd naar vijf jaar. Op die manier wordt getracht de kwaliteit van de buschauffeurs hoog te houden. Kennis van de laatste ontwikkelingen binnen de vervoersbranche kan daardoor frequent worden aangeleerd.

Opleidingstraject busrijbewijs D

Voor beroepschauffeurs gelden een drietal theorie examens, waarmee kennis van vakbekwaamheid moet worden aangetoond. Dit gaat in op:
  • ‘verkeer en techniek’: wat zijn de bus verkeersregels en hoe houd je het voertuig technisch veilig;
  • ‘vervoersadministratie, imago van het beroep, vervoersstrategie van personen, veiligheid personen’;
  • drietal voorbeeld situaties gebaseerd op twee voorgaande theorie delen.

Daarnaast dient men ook in de praktijk kennis en ervaring aan te tonen:
  • een praktijk examen door het besturen van een bus;
  • afname van een praktische toets door een CCV gecertificeerde examinator. Dit kan een test zijn omtrent hoe passagiers zich in lastige omstandigheden kunnen gedragen in combinatie met verkeerssituaties. Hoe behendig en professioneel gedraag je je dus als buschauffeur?;
  • simulatie test en een besloten toets: hoe behendig kan de chauffeur een lang voertuig sturen tussen gesimuleerd verkeer en speciale omstandigheden.

Let wel dat het pakket een vrij intensieve opleiding is, waarbij je alle elementen binnen twee jaar naar alle tevredenheid moet afleggen.

Code 95

Heb je het opleidingstraject afdoende doorlopen dan heb je aangetoond dat je voldoende vakbekwaamheid hebt. Je kunt gevaarlijke situaties inschatten, je weet hoe je met mensen om moet gaan en je gaat op een professionele manier met je vak om. Daartoe neemt het CCV concrete theorie en praktijk toetsen af om jouw kennis en vaardigheid te testen. Indien je goed hebt gereageerd op praktische omstandigheden krijg je daartoe de code 95 verklaring. Dit houdt in dat je voor personenvervoer met de grote bus vakbekwaam bent.

Medische keuring

Om op een professionele manier als buschauffeur te werken moet je uiteraard snel kunnen reageren. Je mag dus niet belemmerd worden door medische of fysieke aandoeningen. Daartoe moet je een verklaring van geschiktheid hebben. Deze kun je verkrijgen na een keuring door de CBR arts.

Wat als je geen 24 bent?

Zodra je 21 jaar bent geworden heb je de mogelijkheid om buschauffeur te worden voor vervoer tot maximaal 16 personen. De eisen voor dit rijbewijs zijn minder en dus hoef je minder stappen binnen het opleidingstraject te doen. Op die manier kun je reeds personen vervoeren en oefenen in vakbekwaamheid. Ben je nog geen 24 jaar oud echter heb je voldoende vakbekwaamheid aangetoond bij het besturen van een kleine bus met busrijbewijs D1 dan is er een mogelijkheid om het busrijbewijs D te halen. Laat je daartoe informeren naar de mogelijkheden bij het CBR of een rijschoolhouder. In alle andere gevallen moet je minimaal 24 jaar zijn.

Lees verder

© 2012 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Busrijbewijs D1: kleinschalig groepsvervoerBusrijbewijs D1: kleinschalig groepsvervoerOm groepen van minder dan zestien personen te mogen vervoeren heb je het busrijbewijs D1 nodig. Je kunt dan mogelijk wel…
Vrachtwagenchauffeur wordenVrachtwagenchauffeur wordenMisschien droom je er altijd al van om vrachtwagenchauffeur te worden. Natuurlijk heb je dan je rijbewijs nodig. Maar er…
Soorten rijbewijzenVoor het besturen van een voertuig heb je altijd een rijbewijs nodig. Dit kan dus een rijbewijs zijn voor het besturen v…
Haken en ogen bij verlengen van het rijbewijsHaken en ogen bij verlengen van het rijbewijsHoe gaat het verlengen van je rijbewijs precies in z’n werk. Moet je zelf actie nemen of kun je afwachten tot je een ber…

Wat houdt de code 96 voor het B+ rijbewijs in?Wat houdt de code 96 voor het B+ rijbewijs in?Om een aanhanger met de auto te mogen trekken is er het nieuwe B+ rijbewijs met code 96 verklaring. Dit is een aanvullen…
Vergeten uit te checken bij de NSVergeten uit te checken bij de NSDe Ov-chipkaart vervangt alle papieren vervoersbewijzen. De prijs wordt bepaald middels het in-en uitchecken op het begi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ncb80, Pixabay
  • www.rijbewijs.nl
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 20-03-2019
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.