Haken en ogen bij verlengen van het rijbewijs

Haken en ogen bij verlengen van het rijbewijs Hoe gaat het verlengen van je rijbewijs precies in zn werk. Moet je zelf actie nemen of kun je afwachten tot je een bericht over de verlenging van de overheid krijgt. Wordt het rijbewijs in alle gevallen verlengd of loop je de kans dat je geen recht meer op een nieuw rijbewijs hebt. Rijden met een ongeldig rijbewijs is niet toegestaan en kan bij schade ook leiden tot problemen met de verzekeringsmaatschappij.

RDW

De instantie die belast is met de registratie en administratie van rijbewijzen is de RDW (Dienst Wegverkeer). Dit is tevens de organisatie van wie je, enige tijd voordat je rijbewijs verloopt, een herinneringsbrief krijgt dat je actie moet gaan nemen om in het bezit van een nieuw bewijs te komen. Ten behoeve van de verlenging van je rijbewijs moet je naar het gemeentehuis gaan. Het is niet nodig de herinneringsbrief mee te nemen.

Het rijbewijs is verlopen zodra één of meer van de vermelde categorieën op de achterkant van het rijbewijs niet meer geldig is. Je kunt ook dan gewoon bij de gemeente het rijbewijs vernieuwen. Het is niet belangrijk hoe lang het rijbewijs is verlopen, tenzij je een rijbewijs hebt dat voor 1 juli 1985 is verlopen. In dat geval moet je opnieuw examen doen.

Wat is er nodig bij het vernieuwen van een rijbewijs

 • Een recente kleurenpasfoto die voldoet aan de eisen. Zie hiervoor eventueel paspoortinformatie.nl maar elke vakfotograaf zal de regels ongetwijfeld ook nauwkeurig kennen. En anders staat er op menig gemeentehuis een foto-automaat met instructies.
 • Het eerder afgegeven (Nederlandse) rijbewijs.
 • Eventueel een medische Verklaring van geschiktheid (zie onder). Vraag die medische verklaring zonodig met spoed aan, omdat de medische procedure meer dan 3 maanden kan duren.

Wanneer is het rijbewijs klaar

Vijf werkdagen na de aanvraag is het nieuwe rijbewijs al gereed. Je kunt ook voor een spoedprocedure kiezen, dan duurt het maar een dag. In dat geval wel voor 14.00 uur aanvragen en er zijn bovendien extra kosten aan verbonden.

Rijbewijs kwijt?

Bij vermissing of diefstal van het rijbewijs (ook in het buitenland) moet je aangifte doen bij de politie in Nederland. Die maakt een proces-verbaal op, dat je bij de gemeente dient in te leveren als je het nieuwe rijbewijs aanvraagt. In dat geval kan als legitimatie dienen een geldig paspoort, of een vreemdelingendocument of een identiteitskaart.

Verklaring van geschiktheid?

In een aantal gevallen is er voor de vernieuwing van het rijbewijs een Verklaring van geschiktheid nodig. Die verklaring vraag je aan bij het CBR door het opsturen van het formulier Eigen verklaring, dat je bij de gemeente kunt kopen.

Wie hebben een verklaring van geschiktheid nodig?

 • M.i.v. januari 2014 moet je vanaf het 75e jaar voor verlenging van het rijbewijs elke 5 jaar een medische keuring ondergaan. (75-Plussers mogen tijdelijk blijven doorrijden met een verlopen rijbewijs voor personenauto of motor, echter na toestemming CBR, en in principe uitsluitend in Nederland).
 • Aanvragers van een vrachtauto of busrijbewijs.
 • Aanvragers van een rijbewijs voor motor of auto (cat. A, B, BE) die medisch bekend zijn bij het CBR.

De gemeente waarin je woont kan eventueel meer informatie geven of je tot één van bovengenoemde groepen behoort.
Als alles in orde is krijg je enkele weken na het opsturen van de Eigen verklaring bericht van het CBR. Het CBR kan ook besluiten dat je voor een keuring naar een medisch specialist moet. Daarom is het belangrijk de Eigen verklaring op tijd in te sturen. De maximum termijn waarop de Verklaring van geschiktheid wordt verstrekt is 4 maanden.

Als je al enige tijd wacht op CBR antwoord en niets verneemt

Je kunt op de site van het CBR inloggen en zien hoe de stand van zaken is met je aangevraagde nieuwe rijbewijs. Daarvoor ga je naar www.cbr.nl, waar je via DigiD met sms-code kunt inloggen op "mijn CBR". Je kunt dan ook zien tot wanneer je met je oude rijbewijs nog mag doorrijden. En je vindt daar ook het keuringsverslag. En leest tot je verbazing dat een verlopen rijbewijs geen officieel identificatiebewijs meer is zodra de vervaldatum is bereikt. Hopelijk heb je nog een geldig paspoort achter de hand.

Als uiteindelijk alles in orde is ga je met alle spullen naar het gemeentehuis, afdeling burgerzaken en heb je met enkele dagen dat mooie nieuwe roze pasje. De kosten zijn per gemeente verschillend. Onderstaand slechts een indicatie. Overigens wil de overheid de verschillen mettertijd gladstrijken, zodat burgers dan overal hetzelfde gaan betalen.

Indicatiekosten rijbewijs

De kosten dienen te worden betaald bij het aanvragen en dus niet bij het ophalen:
 • Rijbewijs 40,-
 • Spoedaanvraag 35,- extra
 • Vermissing tot 60,- extra

Raadpleeg dus de website van de betreffende gemeente voor de exacte bedragen.

Lees verder

© 2009 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Senioren: rijbewijs verlengenEen rijbewijs heeft een beperkte geldigheid, namelijk tien jaar. Wanneer de geldigheid verloopt moet het rijbewijs worde…
Medische keuring verlenging rijbewijsMedische keuring verlenging rijbewijsOuder worden en achter de geraniums zitten is gelukkig geen realiteit voor zeer velen. Maar ouder worden en autorijden i…
Blokkade op rijbewijs bij ziekte en het opheffen hiervanBlokkade op rijbewijs bij ziekte en het opheffen hiervanHeb je een medische conditie die invloed zou kunnen hebben op je rijvaardigheid dan kan er (tijdelijk) een blokkade op j…
Stappenplan rijbewijs aanvraag voor mensen met autismeHoe werkt de rijbewijskeuring in de praktijk voor mensen met een diagnose in het autismespectrum? Welke stappen moeten p…

BMW Tweede WereldoorlogBMW Tweede WereldoorlogOveral rijden ze tegenwoordig. De BMW. In allerlei kleuren en maten, met verschillende opties en vele extra's. Niet meer…
De historie van FordDe historie van FordHet Amerikaanse Ford was één van de eerste spelers op de Amerikaanse en wereldwijde markt en baarde opzien met de zeer g…
Bronnen en referenties
 • ANWB
 • Rijbewijs.nl (31-3-2016)
 • Cbr.nl/nl/rijbewijs-houden/nl/gezondheidsverklaring/uw-situatie/gezondheidsverklaring-75-jaar-of-ouder/blijven-rijden-met-een-verlopen-rijbewijs.htm (geraadpleegd 9-10-2020)
Reacties

Ton Boudewijns, 13-02-2020
Mijn bus rijbewijs verloopt op 1-4-2020 en mijn code 95 voor D verloopt op 10-9-2020.
mijn 35 uur nascholing heb ik gehaald.
Nu ga ik in de zomerperiode niet meer beroepsmatig met de bus rijden.
Kan ik nu mijn rijbewijs laten verlengen op 1-9-2020.
En wat worden dan de einddata van de rijbewijzen en code 95
Met vriendelijke groet
Ton Reactie infoteur, 15-02-2020
Beste Ton,

Dit is geen eenvoudige vraag. Hopelijk vind je het antwoord hier: https://www.cbr.nl/nl/beroepsexamens/code-95/code-95-behouden/bijzondere-situaties.htm
https://www.evofenedex.nl/kennis/vervoer/code-95/tien-meest-gestelde-vragen-code-95

succes en vriendelijke groet,
Rob

J. Born, 18-12-2019
Even een reactie op het verlengen van 75+. Deze regeling is voor 75+ die veel in het buitenland verblijven een groot probleem.
Ik zelf heb een woning in Frankrijk waar ik voor een langere periode verblijf, maar ook voor 75+ die erop uit willen trekken met camper of caravan. Ik ben reeds gekeurd, wacht alleen nog op een goedkeuring. Ik heb ook al een aangetekende brief geschreven naar het CBR en ook diverse e-mails, maar krijg geen passende oplossing voor dit probleem. Met vriendelijke groet J.A.M.Born Reactie infoteur, 21-12-2019
Wat een vervelende situatie voor u.
Als u lid bent van de ANWB zou ik het probleem daar voor advies neerleggen.
Succes en vriendelijke groet.

De Wit J. J. A. M., 02-12-2019
Mijn rijbewijs verloopt op 07 december 2019. Ik heb net na 5 mei 2019 mijn eigenverklaring ingediend, 10 mei stond dat op de website van 't cbr in mijn dossier, waarna ik 8 weken niks hoorde tot er een bericht kwam dat ik naar een keuringsarts moest en de formulieren konden worden gedownload voor die keuringsarts. Ik maakte een afspraak in Heesch voor de keuring, ik had de formulieren per mail daarheen gestuurd als bijlagen, bleek dat mijn mail wel was bewaard maar ze daar de bijlagen weggegooid hadden. Maar alles kwam goed uiteindelijk en 27 juli stonden de papieren als ontvangen aangegeven op de site. 27 november krijg ik ineens bericht dat ik nog naar een internist moet, ik kan er een uitkiezen, mijn dossier is al opgestuurd(!). Hoe kan dat als ik nog geen afspraak heb gemaakt? 28 november komt de aap uit de mouw, het cbr heeft een afspraak gemaakt achter mijn rug en de sec. van de internist hangt aan de telefoon met die afspraak, Ze meldt ook dat ik een meter voor bloedsuikercontrole moet kopen a 25 en meebrengen en 72,60 in cash terwijl me de eerdere keuring ook al 70 gekost had, per bank. en vanavond hing de internist vanuit het JBZ aan de lijn dat de afspraak dubbel geboekt was en of ik eerder kon dan 16 uur. Klopt dit allemaal wel of zijn er een paar uitgebreid in mijn zakken aan het graaien?
Oh ja, ik moet ook nog naar een oogarts voor een controle, ben benieuwd wat dat weer kost. Infoteur, zoek dat eens uit! Reactie infoteur, 04-12-2019
Ik begrijp uw irritatie.
In uw geval zou ik bellen met onderstaand nr.
Succes

Wanneer u bezwaar maakt kunt u ons het beste eerst even bellen. Dan bespreken we samen het besluit en uw bezwaren. Ons telefoonnummer is 088 227 77 00, kies optie 1. Wij zijn bereikbaar op werkdagen tussen 8.00 en 17.30 uur.

Zie ook:
https://www.cbr.nl/nl/rijbewijs-houden/nl/gezondheidsverklaring/herkeuring-aanvragen-of-bezwaar-maken.htm

Anatole, 27-02-2019
Ik kon nergens in het artikel lezen hoeveel van te voren je de verlenging mag aanvragen. De mijne verloopt in oktober dit jaar, mag ik het nu al aanvragen? Reactie infoteur, 27-02-2019
Kunt u het beste bij uw gemeente vragen, omdat dat nog wel kan verschillen. Maar ik zou rustig wachten tot september, omdat het meestal met een week klaar is.

Nico Rijs, 19-10-2018
Vijf jaar geleden moest ik mijn rijbewijs verlengen.
was in het bezit van alle rijbewijzen.
voor het verlengen moest er van allerlei keuringen gedaan worden en de gemeentebalie medewerker melde mij dat die zouden vervallen als ik dat niet ging doen.
nu willen wij een camper kopen en zou ik C1 rijbewijs moeten hebben die ik natuurlijk al had.
zou ik die terug kunnen krijgen als ik hem nu ga vervangen samen met mijn T rijbewijs? Reactie infoteur, 20-10-2018
Beste Nico, ik adviseer u op deze sites te kijken, voor het antwoord op deze lastige vraag:

ANWB, RDW
Rijbewijs.nl

Joop van Nierop, 13-09-2018
Rijbewijs verloopt 06-01-2019. Op 30-12-2018 word ik 75 jaar. Kan ik keuring ontlopen door voor 30-12-2018 te verlengen? Reactie infoteur, 13-09-2018
Toen mijn rijbewijs een tijd terug werd verlengd, kwam er als einddatum op te staan, de datum dat ik 75 word. Dus die truc zal waarschijnlijk niet werken.

Cor, 23-07-2018
Als ik mijn rijbewijs verleng, welke verloopdatum staat er daarna in het rijbewijs. Mijn rijbewijs is 5 jaar geldig omdat ik a, b, c, d plus e voor alle categorieën heb en deze verloopt op 15 oktober 2018. Ik vraag op 14 september 2018 een nieuw rijbewijs aan en deze is weer 5 jaar geldig. Met welke verloopdatum moet ik dan rekening houden?
-14 sep. 2023 omdat op deze datum de aanvraag is gedaan.
-de afgiftedatum van het nieuwe rijbewijs dus uiterlijk 21 sep. 2023.
-15 okt. 2023 omdat de verloopdatum van het oude rijbewijs wordt gerespecteerd waarna deze met 5 jaar wordt opgehoogd. Net zoals ook met de jaarlijkse APK gebeurt. Reactie infoteur, 24-07-2018
Ik heb hier helaas geen antwoord op.

Raadpleegt u daarom svp:

https://www.rdw.nl/particulier/voertuigen/auto/het-rijbewijs/nederlands-rijbewijs-verlengen

Maar vaak weet men op het gemeentehuis ook het nodige.

Succes.

René, 03-07-2018
Goedemorgen,
Mijn rijbewijs (B/BE) verloopt op 29-07-2018. Nu moet ik op 28-08-2018 rijexamen doen voor voor mijn D rijbewijs. Moet ik wanneer het meezit twee keer binnen een maand mijn rijbewijs verlengen?
Is er een mogelijkheid om uitstel te krijgen voor een maand of iets dergelijks?

Fijne dag en ik zie uw reactie tegemoet,
René Reactie infoteur, 12-07-2018
Beste René
Excuses voor de late reactie, ivm mijn afwezigheid. Kijk svp op rdw.nl
wellicht dat u hier het antwoord op uw vraag vindt.

Sorry dat ik u niet beter kan helpen.

Van Vliet, 30-10-2017
Ik ben 76 en mijn rijbewijs verloopt april 2018. Ik ga in mei naar canada en wil daar rondreizen met (gehuurde) camper. Ervaren camperrijder (australie, canada etc). Ik wil in de komende maand huur en verdere aktiviteiten vastleggen. Vraag: kan ik mijn rijbewijsverlenging naar voren halen b.v in december ipv april?

ik zie uw reactie tegemoet. Reactie infoteur, 31-10-2017
Ik kom er niet zo snel achter. Maar wat ik wel kan vinden is dat de gemeente waarin u woont daarover meer inlichtingen kan geven.

succes en fijne vakantie

Ed Verschuren, 14-05-2017
Geachte,

Vraag is: Kan men in Frankrijk met een minder dan een jaar verlopen rijbewijs, een nieuwe aanvragen? Als u uw antwoord ook in de Franse taal heeft, ben Ik u zeker erkentelijk.

Hoogachtend,
Ed Verschuren Reactie infoteur, 15-05-2017
Geachte Ed,

Hier moet ik u helaas het antwoord op schuldig blijven.
Wellicht dat de ANWB het antwoord weet.

Hoogachtend.

E. à M. Sas-Laaper, 19-03-2013
Op 23 febr.j.l. ben ik 70 jaar geworden. Heb niets van de gemeente gehoord en heb derhalve geen keuring aangevraagd. Ben ik dit verplicht, mijn rijbewijs loopt tot mei 2016. Gaarne uw antwoord en ben ik nu derhalve wel verzekerd? Bij voorbaat dank, met vriendelijk groet. E.Sas Reactie infoteur, 19-03-2013
Geachte E. Sas

Hier staat het allemaal heel precies:

http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/rijbewijs/medische-keuring-rijbewijs

vr. groet

P. F. J. M. van Vonderen, 28-02-2013
Moet ik mijn huidige rijbewijs in origineel meesturen met de eigen geneeskundige verklaring? Reactie infoteur, 28-02-2013
Hier staat de nodige info
http://www.rdw.nl

Ellens, 19-12-2011
Mijn vraag is in 2016 is mijn rijbewijs afgelopen dan ben ik 67Jaar, en ik alles dus heb.
Nu is mijn vraag dat ik geen groot rijbewijs er af wil hebben als het zover is? Reactie infoteur, 20-12-2011
Hier vindt u misschien het antwoord, succes:

http://www.rijbewijs.nl/nl/houden/houden.asp

http://transport.startpagina.nl/prikbord/

W. Baeten, 25-06-2011
Leeftijd 82. Ik heb verlenging van mijn rijbewijs B/BE aangevraagd. Het cbr heeft een verklaring van geschiktheid afgegeven voor categorie B/BE. De geldigheidsduur bedraagt slechts één jaar ( Normaal 5 jaar). Moet ik dan na één jaar weer verlenging aanvragen en de hele aanvraagprocedure doorlopen? Reactie infoteur, 25-06-2011
Geachte W.Baeten,
Gefeliciteerd! Ik hoop dat het mij straks ook nog op uw leeftijd lukt.
Kijkt u svp op de onderstaande website voor deze specifieke vraag.
succes

Aa Kok, 03-08-2010
Geachte redactie ik woon in een ander land dus uitgeschreven in holland mijn rijbewijs verloopt in november ik ben nu even in holland wat kan ik doen om mijn rijbewijs te verlengen ben in het het bezit van alle rijbewijzen mijn leeftijd in december 57 in afwacting van uw reactie aa kok Reactie infoteur, 03-08-2010
Geachte Aa Kok,

Ik adviseer u deze site te raadplegen:

http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/vragen-en-antwoorden/wanneer-moet-ik-mijn-rijbewijs-vernieuwen-verlengen-en-hoe-doe-ik-dat.html

Succes,
RS

J. Soethout, 21-12-2009
Mijn rijbewijs verloopt in 2010,ik word in 2011 70 jaar moet ik nu in een jaar 2x mijn rijbewijs vernieuwen? Reactie infoteur, 23-12-2009
Dat zou toch wel heel hard zijn.
Kijkt u hier eens voor het eventuele antwoord:

http://www.postbus51.nl/nl/home/themas/verkeer-voertuigen-en-wegen/rijbewijs/rijbewijs-aanvragen-en-vernieuwen/wanneer-moet-ik-mijn-rijbewijs-vernieuwen-verlengen-en-hoe-doe-ik-dat.html

H. L. A. Jonkerman, 23-11-2009
Mijn rijbewijs loop tot 2012 terwijl ik in jan. 2010 70 jaar word en bij diverse vragen krijg ik geen duidelijk antwoord of ik nu gekeurd moet worden of eerst in 2012 als het rijbewijs verloopt? Reactie infoteur, 24-11-2009
Die einddatum is inderdaad eigenaardig.
Mijn onlangs vernieuwde rijbewijs loopt slechts 6 jaar tot exact de dag dat ik 70 word. Maar waarom beschouwt u die extra 2 jaar niet als een meevaller?

Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 14-12-2020
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.