InfoNu.nl > Auto en Vervoer > Auto > Haken en ogen bij verlengen van het rijbewijs

Haken en ogen bij verlengen van het rijbewijs

Haken en ogen bij verlengen van het rijbewijs Hoe gaat het verlengen van je rijbewijs precies in zn werk. Moet je zelf actie nemen of kun je afwachten tot je een bericht over de verlenging van de overheid krijgt. Wordt het rijbewijs in alle gevallen verlengd of loop je de kans dat je geen recht meer op een nieuw rijbewijs hebt. Rijden met een ongeldig rijbewijs is niet toegestaan en kan bij schade ook leiden tot problemen met de verzekeringsmaatschappij.

RDW

De instantie die belast is met de registratie en administratie van rijbewijzen is de RDW (Dienst Wegverkeer). Dit is tevens de organisatie van wie je, enige tijd voordat je rijbewijs verloopt, een melding krijgt dat je actie moet gaan nemen om in het bezit van een nieuw bewijs te komen. Ten behoeve van de verlenging van je rijbewijs moet je naar het gemeentehuis gaan. Het is niet nodig de herinneringsbrief mee te nemen.

Het rijbewijs is verlopen zodra één of meer van de vermelde categorieën op de achterkant van het rijbewijs niet meer geldig is. Je kunt ook dan gewoon bij de gemeente het rijbewijs vernieuwen. Het is niet belangrijk hoe lang het rijbewijs is verlopen, tenzij je een rijbewijs hebt dat voor 1 juli 1985 is verlopen. In dat geval moet je opnieuw examen doen.

Wat is er nodig bij het vernieuwen van een rijbewijs

 • Een recente kleurenpasfoto die voldoet aan de eisen. Zie hiervoor eventueel paspoortinformatie.nl maar elke vakfotograaf zal de regels ongetwijfeld ook nauwkeurig kennen. En anders staat er op menig gemeentehuis een foto-automaat met instructies.
 • Het eerder afgegeven rijbewijs.
 • Eventueel een medische Verklaring van geschiktheid (zie onder). Vraag die medische verklaring zonodig met spoed aan, omdat de medische procedure meer dan 3 maanden kan duren.

Wanneer is het rijbewijs klaar

Vijf werkdagen na de aanvraag is het nieuwe rijbewijs al gereed. Je kunt ook voor een spoedprocedure kiezen, dan duurt het maar een dag. In dat geval wel voor 14.00 uur aanvragen en er zijn bovendien extra kosten aan verbonden.

Rijbewijs kwijt?

Bij vermissing of diefstal van het rijbewijs (ook in het buitenland) moet je aangifte doen bij de politie in Nederland. Die maakt een proces-verbaal op, dat je bij de gemeente dient in te leveren als je het nieuwe rijbewijs aanvraagt. In dat geval kan als legitimatie dienen een geldig paspoort, of een vreemdelingendocument of een identiteitskaart.

Verklaring van geschiktheid?

In een aantal gevallen is er voor de vernieuwing van het rijbewijs een Verklaring van geschiktheid nodig. Die verklaring vraag je aan bij het CBR door het opsturen van het formulier Eigen verklaring, dat je bij de gemeente kunt kopen.

Wie hebben een verklaring van geschiktheid nodig?

 • M.i.v. januari 2014 moet je vanaf het 75e jaar voor verlenging van het rijbewijs elke 5 jaar een medische keuring ondergaan.
 • Aanvragers van een vrachtauto of busrijbewijs.
 • Aanvragers van een rijbewijs voor motor of auto (cat. A, B, BE) die medisch bekend zijn bij het CBR.

De gemeente waarin je woont kan eventueel meer informatie geven of je tot één van bovengenoemde groepen behoort.
Als alles in orde is krijg je enkele weken na het opsturen van de Eigen verklaring bericht van het CBR. Het CBR kan ook besluiten dat je voor een keuring naar een medisch specialist moet. Daarom is het belangrijk de Eigen verklaring op tijd in te sturen. De maximum termijn waarop de Verklaring van geschiktheid wordt verstrekt is 4 maanden.

Als alles in orde is ga je met alle spullen naar het gemeentehuis, afdeling burgerzaken en heb je met enkele dagen dat mooie nieuwe roze pasje. De kosten zijn per gemeente verschillend. Onderstaand slechts een indicatie. Overigens wil de overheid de verschillen mettertijd gladstrijken, zodat burgers dan overal hetzelfde gaan betalen.

Indicatiekosten rijbewijs

De kosten dienen te worden betaald bij het aanvragen en dus niet bij het ophalen:
 • Rijbewijs 40,-
 • Spoedaanvraag 35,- extra
 • Vermissing tot 60,- extra

Raadpleeg dus de website van de betreffende gemeente voor de exacte bedragen.

Lees verder

© 2009 - 2019 Robbie, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Senioren: rijbewijs verlengenEen rijbewijs heeft een beperkte geldigheid, namelijk tien jaar. Wanneer de geldigheid verloopt moet het rijbewijs worde…
Blokkade op rijbewijs bij ziekte en het opheffen hiervanBlokkade op rijbewijs bij ziekte en het opheffen hiervanHeb je een medische conditie die invloed zou kunnen hebben op je rijvaardigheid dan kan er (tijdelijk) een blokkade op j…
Medische keuring verlenging rijbewijsMedische keuring verlenging rijbewijsOuder worden en achter de geraniums zitten is gelukkig geen realiteit voor zeer velen. Maar ouder worden en autorijden i…
Stappenplan rijbewijs aanvraag voor mensen met autismeHoe werkt de rijbewijskeuring in de praktijk voor mensen met een diagnose in het autismespectrum? Welke stappen moeten p…
Wat houdt de code 96 voor het B+ rijbewijs in?Wat houdt de code 96 voor het B+ rijbewijs in?Om een aanhanger met de auto te mogen trekken is er het nieuwe B+ rijbewijs met code 96 verklaring. Dit is een aanvullen…
Bronnen en referenties
 • ANWB, RDW
 • Rijbewijs.nl (31-3-2016)

Reageer op het artikel "Haken en ogen bij verlengen van het rijbewijs"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Anatole, 27-02-2019 13:26 #14
Ik kon nergens in het artikel lezen hoeveel van te voren je de verlenging mag aanvragen. De mijne verloopt in oktober dit jaar, mag ik het nu al aanvragen? Reactie infoteur, 27-02-2019
Kunt u het beste bij uw gemeente vragen, omdat dat nog wel kan verschillen. Maar ik zou rustig wachten tot september, omdat het meestal met een week klaar is.

Nico Rijs, 19-10-2018 11:52 #13
Vijf jaar geleden moest ik mijn rijbewijs verlengen.
was in het bezit van alle rijbewijzen.
voor het verlengen moest er van allerlei keuringen gedaan worden en de gemeentebalie medewerker melde mij dat die zouden vervallen als ik dat niet ging doen.
nu willen wij een camper kopen en zou ik C1 rijbewijs moeten hebben die ik natuurlijk al had.
zou ik die terug kunnen krijgen als ik hem nu ga vervangen samen met mijn T rijbewijs? Reactie infoteur, 20-10-2018
Beste Nico, ik adviseer u op deze sites te kijken, voor het antwoord op deze lastige vraag:

ANWB, RDW
Rijbewijs.nl

Joop van Nierop, 13-09-2018 14:11 #12
Rijbewijs verloopt 06-01-2019. Op 30-12-2018 word ik 75 jaar. Kan ik keuring ontlopen door voor 30-12-2018 te verlengen? Reactie infoteur, 13-09-2018
Toen mijn rijbewijs een tijd terug werd verlengd, kwam er als einddatum op te staan, de datum dat ik 75 word. Dus die truc zal waarschijnlijk niet werken.

Cor, 23-07-2018 17:23 #11
Als ik mijn rijbewijs verleng, welke verloopdatum staat er daarna in het rijbewijs. Mijn rijbewijs is 5 jaar geldig omdat ik a, b, c, d plus e voor alle categorieën heb en deze verloopt op 15 oktober 2018. Ik vraag op 14 september 2018 een nieuw rijbewijs aan en deze is weer 5 jaar geldig. Met welke verloopdatum moet ik dan rekening houden?
-14 sep. 2023 omdat op deze datum de aanvraag is gedaan.
-de afgiftedatum van het nieuwe rijbewijs dus uiterlijk 21 sep. 2023.
-15 okt. 2023 omdat de verloopdatum van het oude rijbewijs wordt gerespecteerd waarna deze met 5 jaar wordt opgehoogd. Net zoals ook met de jaarlijkse APK gebeurt. Reactie infoteur, 24-07-2018
Ik heb hier helaas geen antwoord op.

Raadpleegt u daarom svp:

https://www.rdw.nl/particulier/voertuigen/auto/het-rijbewijs/nederlands-rijbewijs-verlengen

Maar vaak weet men op het gemeentehuis ook het nodige.

Succes.

René, 03-07-2018 09:04 #10
Goedemorgen,
Mijn rijbewijs (B/BE) verloopt op 29-07-2018. Nu moet ik op 28-08-2018 rijexamen doen voor voor mijn D rijbewijs. Moet ik wanneer het meezit twee keer binnen een maand mijn rijbewijs verlengen?
Is er een mogelijkheid om uitstel te krijgen voor een maand of iets dergelijks?

Fijne dag en ik zie uw reactie tegemoet,
René Reactie infoteur, 12-07-2018
Beste René
Excuses voor de late reactie, ivm mijn afwezigheid. Kijk svp op rdw.nl
wellicht dat u hier het antwoord op uw vraag vindt.

Sorry dat ik u niet beter kan helpen.

Van Vliet, 30-10-2017 12:31 #9
Ik ben 76 en mijn rijbewijs verloopt april 2018. Ik ga in mei naar canada en wil daar rondreizen met (gehuurde) camper. Ervaren camperrijder (australie, canada etc). Ik wil in de komende maand huur en verdere aktiviteiten vastleggen. Vraag: kan ik mijn rijbewijsverlenging naar voren halen b.v in december ipv april?

ik zie uw reactie tegemoet. Reactie infoteur, 31-10-2017
Ik kom er niet zo snel achter. Maar wat ik wel kan vinden is dat de gemeente waarin u woont daarover meer inlichtingen kan geven.

succes en fijne vakantie

Ed Verschuren, 14-05-2017 12:10 #8
Geachte,

Vraag is: Kan men in Frankrijk met een minder dan een jaar verlopen rijbewijs, een nieuwe aanvragen? Als u uw antwoord ook in de Franse taal heeft, ben Ik u zeker erkentelijk.

Hoogachtend,
Ed Verschuren Reactie infoteur, 15-05-2017
Geachte Ed,

Hier moet ik u helaas het antwoord op schuldig blijven.
Wellicht dat de ANWB het antwoord weet.

Hoogachtend.

E. à M. Sas-Laaper, 19-03-2013 00:10 #7
Op 23 febr.j.l. ben ik 70 jaar geworden. Heb niets van de gemeente gehoord en heb derhalve geen keuring aangevraagd. Ben ik dit verplicht, mijn rijbewijs loopt tot mei 2016. Gaarne uw antwoord en ben ik nu derhalve wel verzekerd? Bij voorbaat dank, met vriendelijk groet. E.Sas Reactie infoteur, 19-03-2013
Geachte E. Sas

Hier staat het allemaal heel precies:

http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/rijbewijs/medische-keuring-rijbewijs

vr. groet

P. F. J. M. van Vonderen, 28-02-2013 11:38 #6
Moet ik mijn huidige rijbewijs in origineel meesturen met de eigen geneeskundige verklaring? Reactie infoteur, 28-02-2013
Hier staat de nodige info
http://www.rdw.nl

Ellens, 19-12-2011 20:59 #5
Mijn vraag is in 2016 is mijn rijbewijs afgelopen dan ben ik 67Jaar, en ik alles dus heb.
Nu is mijn vraag dat ik geen groot rijbewijs er af wil hebben als het zover is? Reactie infoteur, 20-12-2011
Hier vindt u misschien het antwoord, succes:

http://www.rijbewijs.nl/nl/houden/houden.asp

http://transport.startpagina.nl/prikbord/

W. Baeten, 25-06-2011 12:49 #4
Leeftijd 82. Ik heb verlenging van mijn rijbewijs B/BE aangevraagd. Het cbr heeft een verklaring van geschiktheid afgegeven voor categorie B/BE. De geldigheidsduur bedraagt slechts één jaar ( Normaal 5 jaar). Moet ik dan na één jaar weer verlenging aanvragen en de hele aanvraagprocedure doorlopen? Reactie infoteur, 25-06-2011
Geachte W.Baeten,
Gefeliciteerd! Ik hoop dat het mij straks ook nog op uw leeftijd lukt.
Kijkt u svp op de onderstaande website voor deze specifieke vraag.
succes

Aa Kok, 03-08-2010 17:14 #3
Geachte redactie ik woon in een ander land dus uitgeschreven in holland mijn rijbewijs verloopt in november ik ben nu even in holland wat kan ik doen om mijn rijbewijs te verlengen ben in het het bezit van alle rijbewijzen mijn leeftijd in december 57 in afwacting van uw reactie aa kok Reactie infoteur, 03-08-2010
Geachte Aa Kok,

Ik adviseer u deze site te raadplegen:

http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/vragen-en-antwoorden/wanneer-moet-ik-mijn-rijbewijs-vernieuwen-verlengen-en-hoe-doe-ik-dat.html

Succes,
RS

J. Soethout, 21-12-2009 14:19 #2
Mijn rijbewijs verloopt in 2010,ik word in 2011 70 jaar moet ik nu in een jaar 2x mijn rijbewijs vernieuwen? Reactie infoteur, 23-12-2009
Dat zou toch wel heel hard zijn.
Kijkt u hier eens voor het eventuele antwoord:

http://www.postbus51.nl/nl/home/themas/verkeer-voertuigen-en-wegen/rijbewijs/rijbewijs-aanvragen-en-vernieuwen/wanneer-moet-ik-mijn-rijbewijs-vernieuwen-verlengen-en-hoe-doe-ik-dat.html

H. L. A. Jonkerman, 23-11-2009 18:17 #1
Mijn rijbewijs loop tot 2012 terwijl ik in jan. 2010 70 jaar word en bij diverse vragen krijg ik geen duidelijk antwoord of ik nu gekeurd moet worden of eerst in 2012 als het rijbewijs verloopt? Reactie infoteur, 24-11-2009
Die einddatum is inderdaad eigenaardig.
Mijn onlangs vernieuwde rijbewijs loopt slechts 6 jaar tot exact de dag dat ik 70 word. Maar waarom beschouwt u die extra 2 jaar niet als een meevaller?

Infoteur: Robbie
Laatste update: 01-04-2016
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Special: Auto perikelen
Bronnen en referenties: 2
Reacties: 14
Schrijf mee!