Vrachtwagen rijbewijs C: beroepsmatig aan de slag

Vrachtwagen rijbewijs C: beroepsmatig aan de slag Om als chauffeur van een vrachtwagen aan het werk te kunnen heb je daartoe het vrachtwagen rijbewijs C voor nodig. Heb je het op zak dan mag je voor je beroep het immense voertuig op de openbare weg besturen. Ook jij kunt met dit rijbewijs iedere dag ver rijden en geregeld in verre landen goederen afleveren. Op welke manier kun je het Rijbewijs C met code vakbekwaamheid behalen en waaraan moet je verder voldoen?

Vrachtwagen rijbewijs C


Wat houdt het vrachtwagen rijbewijs C in?

Je komt graag met mensen in contact en bent het liefst onderweg. Dat houdt in dat je mogelijk geschikt bent om vrachtwagenchauffeur te worden. Producten, goederen, grondstoffen, materiaal en materieel moeten van de ene plek naar de andere worden vervoerd, en vaak wordt dat gedaan via de vrachtwagen. Het kan zijn dat je daartoe binnen Nederland op de weg bent, echter het kan ook betekenen dat je internationaal goederen vervoert. Lange dagen, veel op de weg zijn en verantwoordelijkheid dragen over het voertuig zijn belangrijke aspecten. Daarnaast moet je het voertuig op een bekwame vertrouwde manier binnen het overige verkeer veilig besturen.

Hoe oud moet je zijn?

Wil je graag beroepschauffeur worden dan moet je 21 jaar of ouder zijn. Het vak is namelijk een zeer grote verantwoordelijkheid en dus worden er aan de leeftijd strenge eisen gesteld. Wil je echter voor die leeftijd wel op een vrachtwagen rijden maar niet beroepshalve dan kun je vanaf 18 jaar het gewone C1 rijbewijs behalen. Het geeft je de mogelijkheid om het besturen van de vrachtwagen onder de knie te krijgen. Je mag het in dat geval voor twaalf uur of minder per week voor jezelf of binnen een baan gebruiken. Let wel dat je nooit langer dan de vereiste duur per week een vrachtwagen beroepshalve bestuurt omdat je daartoe een code 95 verklaring moet hebben.

Hoe lang is het geldig?

Per 2013 worden de regels voor rijbewijzen gewijzigd zodat in alle Europese landen dezelfde eisen worden gesteld. Tot 2013 is het geldig voor tien jaar, echter dat wordt gewijzigd naar vijf jaar. Oftewel heb je het rijbewijs behaald dan moet je over vijf jaar wederom aantonen dat je voldoende capaciteiten hebt. Dat houdt in dat je voldoende vakbekwaamheid moet aantonen alsmede over voldoende rijvaardigheid moet beschikken.

Code vakbekwaamheid en medische keuring

Het doel van het behalen van het rijbewijs is om de code 95 verklaring te krijgen. Dit houdt in dat je op een bekwame manier met het vak bezig bent. Daarnaast moet je eveneens over voldoende fysieke capaciteiten te beschikken om het voertuig te kunnen besturen. Veiligheid daar gaat het om en dus mogen medische aspecten zoals medicijnen of aandoeningen het niet in het geding brengen. Daartoe dien je door een CBR arts te worden gecontroleerd op geschiktheid. Heb je een bepaalde aandoening of gebruik je medicijnen laat je dan eerst medisch keuren zodat jij weet of je het voor je werk kunt uitvoeren.

Het opleidingstraject

Om afdoende kennis en ervaring aangaande het vak te verkrijgen dien je een uitgebreid opleidingstraject te doorlopen. Daarmee kun je aantonen dat je voldoende ethische kennis van het vak hebt, kun je op een veilige manier het voertuig tussen het overige verkeer besturen en heb je afdoende technische kennis aangaande het voertuig. Daartoe dien je de volgende opleidingsstappen te doorlopen:
  • theorie deel 1 aangaande verkeer en techniek. Wat zijn de verkeersregels en hoe moet je die interpreteren voor een extra groot en zwaar voertuig. Dit neemt drie volle dagen in beslag;
  • theorie deel 2 gaat over de administratie behorende bij het vak. Wat vervoer je, hoe moet je omgaan met de tachograafschijf voor rij- en rusttijden, en overige algemeen registratiewerk. Houd rekening met twee volle dagen;
  • theorie deel 3 behandelt een aantal voorbeeld situaties passend bij deel 1 en 2 waarmee jouw slagvaardigheid wordt beoordeeld. Hoe reageer je op omstandigheden en hoe handel je ethisch correct? Dit deel kan ook na het praktijk deel 1 wordt afgenomen;
  • praktijk deel 1 beoordeelt hoeveel uren les je als chauffeur nodig hebt. Iemand die reeds een C1 rijbewijs op zak heeft kan mogelijk met veel minder uren reeds voldoende kennis van zaken hebben aangaande het besturen van een vrachtwagen;
  • praktijk deel 2 wordt gevormd door een examen afgelegd bij de CCV divisie van het CBR. CCV ziet erop toe dat toekomstige beroepschauffeurs uit het juiste hout zijn gesneden zodat alle aspecten van het vak correct volgens de eisen worden uitgevoerd;
  • praktijk deel 3 is een praktische toets en een besloten terrein test.

Indien alle voorgaande stappen naar alle tevredenheid zijn doorlopen dan heb je het recht op het vrachtwagenchauffeur certificaat en vakbekwaamheidsverklaring.

Verkrijgen rijbewijs en aan de slag

Met voorgaande documenten ga je naar de publieksbalie van jouw gemeente zodat jij de juiste aanvulling op het rijbewijs krijgt genoteerd. Dat houdt in dat je vanaf dat moment voor je werk en dus jouw inkomen als beroepschauffeur aan de slag mag gaan. Wil je ook aan de slag slag als vrachtwagenchauffeur laat je dan door de lokale rijschoolhouder daarover uitvoerig informeren.

Lees verder

© 2012 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Soorten rijbewijzenVoor het besturen van een voertuig heb je altijd een rijbewijs nodig. Dit kan dus een rijbewijs zijn voor het besturen v…
Vrachtwagenchauffeur wordenVrachtwagenchauffeur wordenMisschien droom je er altijd al van om vrachtwagenchauffeur te worden. Natuurlijk heb je dan je rijbewijs nodig. Maar er…
Werken als vrachtwagenchauffeurWerken als vrachtwagenchauffeurNederlandse vrachtwagenchauffeurs hebben het steeds lastiger om aan het werk te blijven. Er is sprake van een toenemende…
Opleiding vrachtwagenchauffeurOpleiding vrachtwagenchauffeurBij interesse voor het vak Vrachwagen chauffeur, omdat u erover denkt om vrachtwagen chauffeur/chauffeusse te worden, ku…

Busrijbewijs D: professioneel personenvervoerBusrijbewijs D: professioneel personenvervoerVind je het leuk om een voertuig te besturen op de openbare weg en kom je graag in contact met anderen, dan is werken al…
Vergeten uit te checken bij de NSVergeten uit te checken bij de NSDe Ov-chipkaart vervangt alle papieren vervoersbewijzen. De prijs wordt bepaald middels het in-en uitchecken op het begi…
Bronnen en referenties
  • www.rijbewijs.nl
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 08-06-2020
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.