Opleiding vrachtwagenchauffeur

Opleiding vrachtwagenchauffeur Bij interesse voor het vak Vrachwagen chauffeur, omdat u erover denkt om vrachtwagen chauffeur/chauffeusse te worden, kunt u hier relevante informatie vinden.

Vrachtwagen chauffeur zijn, wat houd het in?

U moet rekening houden met de vele takken van transport. U kunt niet denken dat een chauffeur van een vrachtwagen altijd hetzelfde doet. De meeste mensen denken het heen en weer rijden van een vracht. Ja dat klopt, maar heeft u er al bij stilgestaan wat voor vracht?

Laten we eerst gaan kijken naar de verschillende soorten vrachtwagens.
Er zijn wagens waarvoor u alleen een c-rijbewijs nodig heeft. U kunt hierbij denken aan bakwagens, maar ook betonwagens, zandwagens of wagens inricht voor speciaal werk. Denk maar aan riolerings werkzaamheden of de brandweer. U kunt het zo gek niet bedenken of het is er.
Daarnaast zijn er de wagens waarbij een CE-rijbewijs nodig is. Dat is niet meer dan aan een C-rijbewijs wagen een aanhanger gekoppeld. En of dat nou een bakwagen met aanhanger of whipkar is of een trekker met oplegger, het is allemaal mogelijk.

In het transport zijn zoveel vrachten te vervoeren, van pakketjes tot puin, van supermarktspullen tot mest. Ook zijn er verschillende uitvoeringen van wagens, denk maar eens aan wagens met een harde buitenkant of zeilwagens en tankwagens, maar ook wagens die auto's vervoeren of containers. Al deze werkzaamheden zijn uiterst verschillend. Ook zijn de te werken uren zeer verschillend. Bij de ene baas wordt er 40 uur per week gewerkt en bij de andere zit u aan gemiddeld 60 / 65 uur per week.

De beste manier om uit te vinden wat het leukst is om te doen, is om chauffeur te worden en gewoon uit te proberen. Het gemakkelijkste is om in te schrijven bij een uitzendbureau, na het behalen van de benodigde papieren, kunt u direct aan de slag. U zult elke dag werk hebben en u kunt zelf aangeven in hoeverre u afwisseling wilt. Als u gevonden heeft wat u leuk lijkt kunt u via het uitzendbureau regelen om er te blijven resulterend in een vast contract, of u gaat zelf in die tak solliciteren bij diverse bedrijven.

Voor u chauffeur wordt zult u eerst de nodige papieren dienen te halen.

U dient de volgende papieren te halen:

  • Chauffeursdiploma
  • C-rijbewijs
  • E-rijbewijs (natuurlijk een optie)
  • Adr (ook een optie)

Er zijn tal van mogelijkheden om dit te doen. Ik raad wel af om een opleiding te doen bij een school met 4 dagen werken en 1 dag school omdat dat helemaal niet relevant is voor het chauffeursvak en zoalang u de papieren nog niet heeft eindigt u in een magazijn. Er zijn ook job-providers die u uren-garantie bieden waar tegenover staat dat u via hen die papieren haalt, op hun kosten. Laat dit contract goed doorlezen door een specialist, er zijn veel providers tussen die een addertje onder het gras hebben. Kijk daarom goed in welk tijdsbestek u deze uren moet doen. Staat er geen tijd voor, kan de jobprovider u in slappe tijden thuis laten zitten. Moeten zij bijvoorbeeld u 1500 uur laten werken in een jaar de tijd, dan kunt u rekenen op een full time baan. Let daar goed op. Staat er een tijd, dan bent u gegarandeerd van werk. Staat er geen tijd kunnen ze gebruiken als oproepkracht en dan duurt het lang voor u de uren 'opgewerkt' heeft. U kunt dan niet ergens gaan werken om toch loon te verdienen en daarnaast op hun wachten, want u weet nooit wanneer ze u inplannen. Een financiele strop dus.

Wat ook een goede optie is om zelf contact op te nemen met een boekhandel en alvast de boeken door te nemen van het CCV-b chauffeursdiploma. Hier heeft u geen school voor nodig. Mocht het toch tegenvallen kunt u het best contact opnemen met een rijschool, zij verzorgen avond en zaterdag cursussen, waardoor u gewoon kunt blijven werken en leren.

Het chauffeursdiploma bestaat uit drie onderdelen:

  • administratie
  • techniek
  • verkeer (theorie voor het rijbewijs)

Voor elk onderdeel wordt apart examen gedaan en na het laatste onderdeel bent u in het bezit van het chauffeursdiploma waarna u direct de praktijk-toets zou kunnen doen voor het behalen van het C-rijbewijs. Zonder chauffeursdiploma mag u geen praktijktest doen.
U kunt het chauffeursdiploma in een paar maanden al halen, al naar gelang u kunt leren.
In de tijd dat u leert mag u al wel praktijklessen nemen.

Zo kunt u in een paar maanden dus chauffeur zijn...
© 2007 - 2024 Jross, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vrachtwagenchauffeur wordenVrachtwagenchauffeur wordenMisschien droom je er altijd al van om vrachtwagenchauffeur te worden. Natuurlijk heb je dan je rijbewijs nodig. Maar er…
Werken als vrachtwagenchauffeurWerken als vrachtwagenchauffeurNederlandse vrachtwagenchauffeurs hebben het steeds lastiger om aan het werk te blijven. Er is sprake van een toenemende…
Vrachtwagen rijbewijs C1: op vakantie met de camperVrachtwagen rijbewijs C1: op vakantie met de camperVoor het besturen van voertuigen met een gewicht van meer dan 3,5 ton dient men een speciaal rijbewijs op zak te hebben.…
Vakbekwaamheid code 95 halen: basiskwalificatie & nascholingVakbekwaamheid code 95 halen: basiskwalificatie & nascholingHoe haal je je vakbekwaamheid code 95 snel en goedkoop? Onder welke regeling val je gezien de datum waarop je je rijbewi…
Kentekenplaten in NederlandNederland kent vele verschillende soorten kentekenplaten voor voertuigen op de weg. Zo zijn er de witte, normale gele, b…
Reactie

K. Lazaar, 29-01-2009
Kunt u mij vertellen waar kan ik een vrachtwagenchauffeursopleiding volgen aub? Reactie infoteur, 03-03-2009
Het beste kunt u een CCV-b opleiding volgen bij een rijschool als u in een klasje wilt zitten.
Anders is het beste de opleiding te volgen via het LOI.

Ik heb het ook via het LOI gedaan en in 1x geslaagd voor alle onderdelen.

Groeten

Jross (4 artikelen)
Laatste update: 06-09-2007
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Transport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.