Kentekenplaten in Nederland

Nederland kent vele verschillende soorten kentekenplaten voor voertuigen op de weg. Zo zijn er de witte, normale gele, bromfietskentekenplaat etc etc. Waar al deze kentekenplaten voor dienen zal haarfijn worden uitgelegd in dit artikel.

Kentekenplaten in Nederland

 • Witte kentekenplaat (aanhangwagens, caravans en fietsendragers)
 • Normale kentekenplaat (personenauto’s, bedrijfswagens en aanhangwagens)
 • Motor kentekenplaat
 • Bromfiets kentekenplaat
 • Tijdelijke kentekenplaat
 • Export kentekenplaat
 • Handelaar kentekenplaat
 • Donkerblauwe kentekenplaat
 • Klein Amerikaans kentekenplaat
 • Taxi kentekenplaat
 • Speciale kentekens

Witte kentekenplaat (aanhangwagens, caravans en fietsendragers)

De witte kentekenplaat is voor alle getrokken materieel als aanhangwagens, caravans en fietsendragers waarvan het lege voortuig plus het maximum laadvermogen lager is dan 751 kg. De kentekenplaat heeft geen EU-symbool en/of NL-teken. Tevens moeten andere voorwerpen die het zicht van het originele kentekenplaat ontnemen een witte kentekenplaat dragen.

Normale kentekenplaat (personenauto’s, bedrijfswagens en aanhangwagens)

Het normale kentekenplaat voor voertuigen is voorzien van het EU-symbool met daarin het NL-teken opgenomen. De afmeting is 52 bij 11 centimeter. Per voertuig morgen er niet meer dan twee kentekenplaten worden verstrekt. Deze kentekenplaat is voor personenauto's, bedrijfswagens en aanhangwagens met een maximaal toegestane massa van meer dan 750 kg.

Motor kentekenplaat

De motor kentekenplaat is voorzien van het EU-symbool met daarin het NL-teken opgenomen. De kentekenplaat heeft een afmeting van 21 x 14,3 cm. Per motor wordt maar één nieuwe kentekenplaat verstrekt.

Bromfiets kentekenplaat

De bromfiets kentekenplaat heeft een liggende uitvoering van 14,5 x 12,5 cm en een staande uitvoering van 10 x 17,5 cm. De kentekenplaat voor bromfietsen heeft een gele ondergrond met zwarte tekens, die van snorfietsen een lichtblauwe ondergrond met witte tekens. De kentekenplaat heeft geen EU-logo. Per bromfiets wordt één kentekenplaat verstrekt.

Tijdelijke kentekenplaat

De tijdelijke kentekenplaat zijn alleen verkrijgbaar na verlies of diefstal van de originele kentekenplaten. Deze kentekenplaat is uitgevoerd zonder het EU-embleem en het NL-teken en heeft een beperkte geldigheidsduur. Links op de kentekenplaat staat een maandnummer. Tot en met die maand is de kentekenplaat geldig.

Export kentekenplaat

Het export kentekenplaat wordt gebruikt voor voertuigen die u naar het buitenland exporteerd. Deze moeten witte exportkentekenplaten met zwarte tekens voeren als ze rijdend over de weg het land verlaten.

Handelaar kentekenplaat

Het handelaar kentekenplaat is alleen verkrijgbaar voor erkende bedrijven in de auto- of motorbranche. Deze platen worden oa gebruikt om klanten in de gelegenheid te stellen proefritten te maken.

Donkerblauwe kentekenplaat

De donkerblauwe kentekenplaat is bestemd voor historische voertuigen met een datum van voor 1 januari 1978 en waarvan het kentekennummer bestaat uit 2 groepen van 2 cijfers en 1 groep van 2 letters.

Klein Amerikaans kentekenplaat

De kleine, zogenaamde Amerikaans kentekenplaat is uitsluitend bedoeld voor voertuigen met op het kentekenbewijs een vermelding dat deze kentekenplaat is toegestaan.

Taxi kentekenplaat

Het Taxi kentekenplaat is voor taxivervoer voertuigen en zijn verplicht de blauwe taxikentekenplaten te voeren.

Speciale kentekens

Er zijn speciale kentekens voor bepaalde groepen mensen. Denk hierbij aan het Koninklijk Huis met AA of diplomaten en ambassades met CD. Deze zijn geel en hebben een zwart kader en een blauw vlak met hierin het EU-symbool en het NL-teken.
© 2006 - 2024 Autofrank, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Motor kentekenplaat: alles wat u moet wetenMotor kentekenplaat: alles wat u moet wetenEen kentekenplaat voor een motor bestellen. Waar moet u op letten? Wat zijn de kosten? Wat zijn de kenmerken van zo'n mo…
Kentekenplaat bromfiets en snorfiets: waar te verkrijgen?Sinds 2007 is het in Nederland verplicht om een kentekenbewijs te voeren voor bromfiets, snorfiets en scooter. Anders da…
Kentekenplaten - geschiedenis en andere weetjesKentekenplaten - geschiedenis en andere weetjesAan het kenteken op een auto kunt u zien hoe oud een auto is en waar hij vandaan komt in Europa. Maar wanneer is het ken…
Verplicht bij de wet: administratieve documenten in de autoEr zijn een aantal documenten die je verplicht in je auto moet hebben. Het gelijkvormigheidsattest, het verzekeringsbedr…

Opleiding vrachtwagenchauffeurOpleiding vrachtwagenchauffeurBij interesse voor het vak Vrachwagen chauffeur, omdat u erover denkt om vrachtwagen chauffeur/chauffeusse te worden, ku…
Autofrank (3 artikelen)
Gepubliceerd: 07-11-2006
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Transport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.