Verplicht bij de wet: administratieve documenten in de auto

Er zijn een aantal documenten die je verplicht in je auto moet hebben. Het gelijkvormigheidsattest, het verzekeringsbedrijf, autokeuringsbewijs, keuringsvignet enzovoort. Wanneer de politie je auto controleert kun je beboet worden als je deze documenten niet in de auto hebt liggen. Daarnaast kan het ooit wel is van pas komen. Zeker wanneer je betrokken raakt bij een ongeval.

Het verzekeringsbewijs

Elk voertuig, of dit nu een auto of een motor is, moet tegen derden verzekerd zijn. De bestuurder kan dit bewijzen door middel van zijn verzekeringsmaatschappij uitgereikte, internationale groene verzekeringskaart boven te halen. Dit document moet altijd in het voertuig liggen binnen handbereik. Dit is voor eventuele controles door de politie. Wie een aanhangwagen heeft moet dit apart laten verzekeren. Dit betreft een aanhangwagen met een MTM van meer dan 500 kg.

Het kentekenbewijs of inschrijvingsbewijs

Bij elk voertuig en elke aanhangwagen met een MTM van boven de 750 kg, moet een kentekenbewijs aanwezig zijn. Dit is ook verplicht. Het bewijst dat het voertuig bij de dienst voor inschrijving van de voertuigen is ingeschreven. Wanneer het voertuig wordt verkocht, worden deze papieren doorgegeven aan de koper. Ook het gelijkvormigheidsattest wordt doorgegeven bij de verkoop. Wie dot document verliest moet onmiddellijk aangifte bij de politie doen. Ook bij verandering van woonplaats moeten de nodige wijzigingen worden aangebracht.

De kentekenplaat

Zoals je weet heeft elk voertuig een eigen kentekenplaat. Het betreft elk voertuig met een MTM van meer dan 750 kg. Vooraan aan de auto moet een reproductie van de kentekenplaat aangebracht worden. Motors moeten uitgerust zijn met een gele kentekenplaat. Ze moeten wel dezelfde regels naleven als de auto's. Deze kentekenplaat is persoonlijk en wordt uitgereikt op naam van de persoon die de inschrijving van het voertuig aanvraagt. Dit wil zeggen dat de kentekenplaat niet kan worden afgestaan aan een ander persoon, en wordt dus ook niet doorgegeven bij de verkoop.

Bij verkoop van het voertuig moet de eigenaar de kentekenplaat terugsturen naar de dienst voor inschrijving van de voertuigen, indien je binnen de 4 maanden geen ander voertuig koopt. Bij verlies of zelfs diefstal van de kentekenplaat moet men onmiddellijk aangifte doen bij de politie. De kentekenplaat mag ook niet overdekt worden, ook niet door een doorzichtige stof. Het moet altijd zichtbaar zijn voor registratie, bijvoorbeeld een flitspaal die je snelheid opneemt. Als het erg vuil ziet mote deze volgens de wet schoongemaakt worden.

Het keuringsvignet

Een keuringsvignet vermeldt de geldigheidsduur van het keuringsbewijs voor bedrijfsvoertuigen. Dit vignet moet rechts op de binnenzijde van de voorruit aangebracht worden, of voor aanhangwagens in de buurt van de kentekenplaat. Het moet altijd goed zichtbaar zijn.

Niet verplicht, wel nuttig

Iets wat niet verplicht is, maar wel erg belangrijk wanneer men betrokken is met een aanrijding. Een Europees aanrijdingsformulier kun je gebruiken na een verkeersongeval? Het is dan ook altijd aangeraden dit formulier bij te hebben.

Lees verder

© 2011 - 2024 Koningaap, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Motor kentekenplaat: alles wat u moet wetenMotor kentekenplaat: alles wat u moet wetenEen kentekenplaat voor een motor bestellen. Waar moet u op letten? Wat zijn de kosten? Wat zijn de kenmerken van zo'n mo…
Kentekenplaat bromfiets en snorfiets: waar te verkrijgen?Sinds 2007 is het in Nederland verplicht om een kentekenbewijs te voeren voor bromfiets, snorfiets en scooter. Anders da…
Kentekenplaten - geschiedenis en andere weetjesKentekenplaten - geschiedenis en andere weetjesAan het kenteken op een auto kunt u zien hoe oud een auto is en waar hij vandaan komt in Europa. Maar wanneer is het ken…

Autotaalglas, dé ruitschade specialistAutotaalglas, dé ruitschade specialistAutotaalglas biedt een uitstekende service, 24 uur per dag 7 dagen per week. Het is mogelijk om bij Autotaalglas vervang…
Koningaap (118 artikelen)
Gepubliceerd: 08-03-2011
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.