Ecologisch rijden: rij zuinig en milieubewust

Eco-driving is de juiste manier van autorijden. Het uitgangspunt is het defensief en anticiperend rijden, zodat de verkeersveiligheid verhoogt. Bovendien zorgt eco-driving ervoor dat brandstof wordt bespaard en zodoende ook de uitstoot van koolstofdioxide en andere schadelijke wordt beperkt.

Aankoop en gebruik van de auto

Let erop dat de auto die je wilt kopen een laag gemiddeld brandstofverbruik heeft. Gebruik de auto niet voor korte afstanden. De motor komt dan niet op nedrijfstemperatuur en verbruikt veel brandstof. Gewicht vervoeren kost meer brandstof: rijd niet met onnodige ballast, maak de kofferruimteleeg, gebruik een aanhangwagen voor grote voorwerpen. Ook het openen van ruiten en het gebruik van de airco doen het brandstofverbruik toenemen.

Het opwekken van stroom kost brandstof. Schakel elektrische verbruikers, zoals de achterruitverwarming de airco, uit als ze niet meer nodig zijn. Een regelmatige controle van de onderdelen van de auto is nodig. Een slecht afgestelde motor verbruikt onnodig veel brandstof. Een te lage bandenspanning leidt tot meer brandstofverbruik. Controleer de spanning daarom minstens elke maand.

Emissies

Tijdens het rijden komen er ook schadelijke stoffen in de lucht. Die stoffen doen de luchtvervuiling toenemen en zijn niet gezond vor mens en milieu. Het is dan ook belangrijk bij de aankoop van je wagen te kijken naar het verbruik. Het is beter voor het milieu en voo jezelf om een zo zuinig mogelijke auto te kopen. Er zijn verschillende stoffen die het milieu verontreinigen.

koolstofdioxide

Dit is een belangrijk broeikasgas dat zorgt voor de opwarming van de aarde. De auto is een belangrijke bron van deze gassen omdat het bij verbranding in de motor vrijkomt. Hoe meer de auto verbruikt, en hoe groter en zwaarder hij is, hoe meer koolstofdioxide er wordt uitgestoten.

Stikstofoxide en koolwaterstof

Deze stoffen vormen ozon onder invloed van zonlicht. Ze kunnen leiden tot ademhalingsproblemen en zelfs longbeschadigingen bij te hoge dosissen. De hoeveelheid koolwaterstof kan sterk toenemen als gevolg van een agressieve rijstijl. Dit verbruikt ook meer brandstof als gevolg.

Fijne stofdeeltjes

De zwarte rook die je ziet die uit je uitlaat komt, is de uitstoot van deeltjes zoals roet en resten van brandstof en olie. Vooral oudere auto's hebben hier last van omdat ze meestal niet zo goed in orde zijn, een oude auto maakt meestal ook veel meer roest aan. Deze stofjes veroorzaken geurhinder , tasten gebouwen aan, en heeft ook een invloed op het aantal kankergevallen in de wereld. Ze kunnen ook schade aanbrengen aan de longen

Koolstofmonoxide

Tot slot moet je vooral in tunnels en in een file opletten voor koolstofmonoxide. Bij een teveel ervan kun je last beginnen krijgen van hoofdpijn en misselijkheid.

Milieuvriendelijke brandstoffen

Om de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen, kan je voor een milieuvriendelijkere brandstof kiezen. LPG is milieuvriendelijker dan benzine, die dan weer milieuvriendelijker is dan diesel. Zowat alle dieselvarianten die nu worden verkocht, zijn wel zwavelarm en beperken de uitstoot van roetdeeltjes. Daarnaast wordt er sporadisch ook al gebruik gemaakt van biodiesel, die voornamelijk gemaakt wordt uit plantaardige oliën van koolzaad en raapzaad.

De belangrijkste drijfveer voor het gebruik van biodiesel is de verlaging van de globale koolstofdioxide uitstoot. Ook een mengsel van diesel en biodiesel is milieuvriendelijker dan gewone diesel. Er komen steeds meer aantrekkelijke alternatieven die je kunt gebruiken op de markt. Denk bijvoorbeeld aan hybride wagens of combinatie van een elektromotor en een traditionele verbrandingsmotor. De mens slaagt erin om steeds goedkopere, zuinigere alternatieven te maken. Het is aan de mens zelf om hier gebruik van te maken.

Lees verder

© 2011 - 2024 Koningaap, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Belastingregels voor schone auto’s: hybrides in het voordeelBelastingregels voor schone auto’s: hybrides in het voordeelBelasting op schone auto's: auto’s die schoner rijden dan anderen kunnen in de toekomst op steun van de Nederlandse rege…
Hybride wagens de moeite waard?Hybride wagens de moeite waard?We horen er steeds meer over en ze duiken almaar meer in het straatbeeld op. Maar wat is dat nu eigenlijk een hybride wa…
Kleine zuinige auto’s op LPGKleine auto's op LPG zijn zuinig en milieuvriendelijk. Kleine auto's op LPG zorgen voor goedkoper rijden. Maar kleine au…

Autotaalglas, dé ruitschade specialistAutotaalglas, dé ruitschade specialistAutotaalglas biedt een uitstekende service, 24 uur per dag 7 dagen per week. Het is mogelijk om bij Autotaalglas vervang…
Koningaap (118 artikelen)
Gepubliceerd: 08-03-2011
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.